<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az elmúlt órák főbb eseményei.

 • Az orosz erők ismét ágyúzták Enerhodart, amelyben a zaporizzsjai atomerőmű van, emiatt egy napon belül másodszor szűnt meg az áramszolgáltatás az egész városban - közölte szerdán Dmitro Orlov, az orosz megszállás alá került település ukrán polgármestere. Lehetetlen megbecsülni, hogy a karbantartók mikorra állítják helyre az áramellátást - mondta a városvezető. Egyre sűrűbb az ágyúzás, így a szakembereknek nincs idejük helyreállítani a károkat egy-egy támadás után - tette hozzá. Azt javasolta a város lakóinak, hogy készletezzenek be maguknak olyan élelmiszereket, amelyeket nem kell főzni.
   
 • Zelenszkij szerint Ukrajna egy meglepetésszerű támadásnak köszönhetően több települést is visszafoglalt a Harkiv régióban.

Zelenszkij jó híreket mondott. Fotó: ukrán elnöki hivatalZelenszkij jó híreket mondott. Fotó: ukrán elnöki hivatal

 • Az amerikai hírszerzés szerint az ukrán erők lassú, de jelentős haladást értek el a harctéren. "Úgy gondolom, a dolgok most jobban mennek az ukrán oldalon, mint az oroszokén" - mondta Colin Kahl védelmi miniszterhelyettes.
   
 • Az ENSZ azzal vádolta Moszkvát, hogy fogolytáborokba, börtönökbe kényszerítette az ukránokat, a gyerekeket pedig a háborús övezetekből Oroszországba vitték, ahol örökbe adták őket. Thomas Greenfield az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy becslések szerint a hatóságok február vége óta 900 ezer és 1,6 millió között lehet azon ukránok száma, akiket kihallgattak, őrizetbe vettek és erőszakkal Oroszországba deportáltak.
   
 • Putyin azzal fenyegetőzött, hogy felbontja a törékeny ukrajnai gabonamegállapodást, mely biztosítja a fekete-tengeri exportot. Egy gazdasági konferencián tartott beszédében úgy fogalmazott, beszélni fog Erdogan török elnökkel a korlátozásról.
   
 • Putyin szerint semmit sem veszített Oroszország és nem is fog veszíteni - válaszolta, mikor az invázió költségeiről kérdezték. Szerinte a fő nyereség a szuverenitásunk megőrzése.
   
 • Oroszország az uniós büntetőintézkedésekre válaszul kibővítette az Európai Unió elleni szankcióit. Az új szankciós listán szerepel az uniós országok felső katonai vezetése, valamint mások, akik érintettek az ukrajnai fegyverszállításokban.
   
 • Ukrajna egy hónapja rakétacsapásokat mért a Krím-félszigeten lévő orosz Szaki légitámaszpontra – ismerte el az ukrán fegyveres erők főnöke. Ez az első nyílt beismerése annak, hogy rakéták, nem pedig különleges műveletek által irányított szabotázs vagy bombázások találták el a katonai létesítményt és semmisítették meg az orosz vadászgépeket. Most, hogy Kijev nyíltan beismeri, hogy rakétákkal támadja a Krímet, még több ilyen támadásra lehet számítani.
   
 • Az amerikai védelmi minisztérium részletes elemzést és útitervet dolgoz ki arra, hogy miként tudja közép- és hosszú távon támogatni Ukrajna fegyveres erejét, a katonai eszközökről is szóló dokumentumot hamarosan Kijevben is bemutatják - jelentette a CNN hírtelevízió a honlapján a tárca egy magas rangú tisztségviselőjét idézve. Az értesülés szerint az amerikai katonai szakértők ukránokkal is együttműködnek a tervek kidolgozásában, és ha azokat Joe Biden elnök elfogadja, akkor az eredmény több évre szóló fegyvereladás is lehet, valamint egy hosszú távú katonai képzési program, amelyet az Egyesült Államok nyújtana Ukrajna számára. A tisztségviselő arról is beszámolt, hogy az elemzés egy-két hónapon belül elkészül, de tartalmát a következő hónapokban folyamatosan igazítják az ukrajnai haderő előrehaladásához a hadszíntéren.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.