4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Számításaink szerint az új makropálya alapján éves szinten több mint 80 ezer forint plusz érkezhet az átlagnyugdíjból élő idősekhez, az év eleji emelésen felül. A büdzsében pótlólagos forrásokat kell találni ennek kifizetésére.

Mint már jeleztük, Varga Mihály pénzügyminiszter egy mai nyilatkozatában elárulta, hogy a kormány módosított az idei makrokilátásokon: az inflációt 4,2 százalékra várják már, a GDP-t pedig 6,5 százalékra. Eddig 3,6 és 4,3 százalék volt a hivatalos prognózis, ezek a számok szerepeltek az áprilisban leadott konvergenciaprogramban.

A pénzügyminiszter bejelentése nagyon komoly hatással lesz a nyugdíjasok idei jövedelmére. Ők mind az infláció, mind a GDP alakulása alapján jogosultak további kiegészítésre, kifizetésekre, a rendes nyugdíjemelésük felett.

Ennek a hírnek örülni fognak a nyugdíjasok
Ennek a hírnek örülni fognak a nyugdíjasok

Amennyiben ugyanis az árak nagyobb mértékben nőnek, mint amennyivel januárban emelték a járandóságokat, akkor kompenzációra válnak jogosulttá az idősek, a 3,5 százalékot meghaladó GDP esetén pedig prémium jár nekik. Mindkét esetben törvénybe foglalt kifizetésekről van szó, tehát nem a kormány kegyén múlik, kapnak-e pénzt a nyugdíjasok.

Mennyi az annyi?

De nézzük a számokat. A mai bejelentés alapján az infláció 1,2 százalékponttal haladhatja meg az év eleji 3 százalékos nyugdíjemelést. Időközben a kormány már korrigált egyszer, amikor júniusban további 0,6 százalékpontot csapott hozzá a járandóságokhoz, belátva, hogy az árak gyorsabban nőhetnek, mint amennyivel az év elején emelték a nyugdíjakat.

Ez a lépése a kormánynak annyiban volt szokatlan, hogy eddig rendre megvárták az augusztusi inflációs mutatót (pontosabban a nyugdíjas infláció január és augusztus közötti értékét), és csak ezt követően döntöttek a kiegészítésről, amit novemberben kaptak meg az érintettek.

Idén változott az ütemezés, aminek a kormányzati illetékesek szerint semmi köze a közelgő választásokhoz. Akármi is motiválta az előrehozott kompenzációt, a mai bejelentés alapján biztosra vehetjük, hogy további kifizetésre kerül sor az év vége felé. Eddig ugyanis 3,6 százalékos emelésben részesültek az idősek, ám a kormány már 4,2 százalékos inflációt vár erre az évre. A pontos összeget, amennyit még kapnak a nyugdíjasok, azért nehéz e szám alapján meghatározni, mert - mint jeleztük - törvény szerint a nyugdíjas infláció alapján kellene meghatározni a kiegészítés mértékét. Ennek értéke pedig idén alacsonyabb, mint a teljes inflációé (lásd fenti grafikonunkat). De nem lennénk meglepve, ha szűk fél évvel a választások előtt a kormány úgy döntene, hogy a két érték közül a magasabbat veszi figyelembe, így mi is abból indulunk ki, hogy a 4,2 százalék szerint fogják megállapítani a kompenzációt.

Ha az év eleji 3 százalékos emelés után elért 148 ezer forint havi átlagos nyugdíjból kezdünk számolni, akkor azt kapjuk, hogy a 4,2 százalékra várt infláció kompenzálására havi 1776 forintot kellene kapnia az időseknek, akik tehát az átlagban részesülnek. Ez éves szinten  21,3 ezer forintot jelent, ám ennek egy része a júniusi 0,6 százalékos emeléssel már beépült az ellátásokba.

A GDP növekedése is pénzt hoz a konyhára. Amennyiben tényleg 6,5 százalékkal bővül a gazdaság idén, akkor az 3 százalékponttal lesz magasabb, mint a prémium kifizetésének feltételéül szabott 3,5 százalék.

Ami azt jelenti, hogy a nyugdíjasok legfeljebb 60 ezer forint prémiumban részesülhetnek karácsony előtt.

A jogszabály szerint ugyanis a prémiumot az alábbi képlet szerint kell kiszámolni: az egyik szorzat a GDP-különbözet (ez 3 százalékpont), a másik pedig a havi nyugdíj negyede, de maximum 20 ezer forint. A második tényező minden, 80 ezer forint vagy nagyobb nyugdíjban részesülő esetében 20 ezer forint. Akiknek ennél kisebb a nyugdíjuk, azok arányosan kisebb nyugdíjban részesülnek.

A lényeg: ahhoz képest, amire áprilisban, az akkori kormányzati makroprognózisok alapján számítani lehetett, a nyugdíjasok mintegy 55 ezer forinttal több pénzhez juthatnak. Ha minden a ma ismertetettek szerint alakul, akkor összességében idén éves szinten több mint 81 ezer forint többletpénz érkezhet a számlákra, az év eleji nyugdíjemelésen felül. Ehhez valószínűleg újabb forrásokat kell találni a költségvetésen belül, mert például az idei prémiumra félretett mintegy 50 milliárd forint kevés lesz a törvény szerint járó összegek kifizetésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!