<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az élelmiszerek mellett a lakás fenntartásával kapcsolatos költségek is nagyon megemelkedtek. Egyelőre a 13. havi nyugdíj részletével tudják egyensúlyba hozni a bevételeiket és a kiadásaikat a nyugdíjasok, de év vége felé az újabb kompenzáció és a prémium biztosan pozitívba fordítja az évüket.

Egészen 2019-ig - tehát a járvány előttig - visszatekintve egy olyan hónap volt, amikor akkora éves inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal a nyugdíjasok körében, mint idén júniusban. A legfrissebb adat szerint az előző hónapban 4,6 százalékos lett a nyugdíjas infláció, s pont ekkora volt 2020 januárjában is. A többi hónapban ennél alacsonyabb volt a mutató.

Bár az elmúlt időszakban hozzászokhattunk ahhoz, hogy az élelmiszerek - amely termékkör a legnagyobb részt tesz ki az idős emberek fogyasztásában - drágulása moderált, most fordulat látszik kibontakozni. Február óta ugyanis rendre 3 százalék alatti mértékben emelkedtek átlagosan az árak a boltokban, piacokon, legutóbb viszont megint 3 százalék fölé kúszott az árindex: a KSH júniusban 3,2 százalékos inflációt mért ebben a körben.

Élelmiszerek átlagos áremelkedése (év/év alapon, százalék):

  • Január: 3,9
  • Február: 3,4
  • Március: 2,7
  • Április: 2,4
  • Május: 2,6
  • Június: 3,2

Persze még ez is jócskán elmarad az egy évvel korábban kimutatott 7-8 százaléktól, mindenesetre egy jelnek fogható fel, hogy várnak még kemény idők a nyugdíjasokra. Erre egyébként a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentése is figyelmeztet, mely szerint árnyomás alakulhat ki az élelmiszereknél az előttünk álló időszakban.

Azonban jelenleg nem ez a legnagyobb gondja az időseknek - bár az étolaj 25,5 százalékos, vagy a tojás 7,8 százalékos áremelkedése júniusban biztosan érzékenyen érintette őket - hiszen vannak még olyan fogyasztási tételek, ahol durvább volt az áremelkedés.

Mindig más drágul jobban
Mindig más drágul jobban

Elszálltak a lakással kapcsolatos árak is

Az úgynevezett "szolgáltatások" csoport tartalmazza például a lakásfenntartással kapcsolatos költségek közül a javítást, karbantartást. Rendszeres hírfogyasztó olvasóinknak nem kell bemutatnunk, hogy e téren milyen elképesztő áremelkedés zajlott az elmúlt időszakban. A KSH jelentése szerint júniusban 10,1 százalékos volt e szolgáltatások drágulása - és ezek csak a legális, lejelentett árak, a zsebbe fizetett összegekről csak egyedi tapasztalatok állnak rendelkezésre. Márpedig ezekből van a több, tekintettel arra, hogy vészes szakember- és alapanyag-hiány bontakozott ki a piacon az utóbbi években. Emiatt - meg általában az építőiparban tapasztalt árrobbanás miatt - a kormány úgy döntött, hogy beavatkozik, és különböző intézkedésekkel igyekszik meggátolni a további drágulást.

Ami az év eddig eltelt időszakát illeti, a nyugdíjas infláció 3,8 százalékra emelkedett január és június között. Hónapról hónapra egyre nagyobb számmal találkoztunk ezen a soron, mondhatni tehát, hogy ütemesen emelkedik idén az idős emberek inflációja (a cikk eleji grafikonunk nem ezt az értéket mutatja, hanem a havi adatokat).

S hogy mi található a mérleg másik serpenyőjében? Közismert, hogy az év elején 3,0 százalékkal emelték a járandóságokat, amire júniusban további 0,6 százalék rakódott. Jelen állás szerint tehát már ez sem elég az árváltozások kompenzálására, és a várakozások szerint ez a folyamat csak gyorsulni fog.

Ha viszont ideszámoljuk azt a pénzt is, amit februárban a 13. havi nyugdíj részeként megkaptak a nyugdíjasok, már kiegyenlítődik a számla.

Mindehhez pedig egy szemmel jól látható összeg fog még csapódni az év vége felé: a gazdasági növekedés miatt igen csinos prémiumot fognak fizetni a nyugdíjasoknak, ami 40 és 70 ezer forint közötti összeget fog jelenteni az átlagos nyugdíj környékén. E kifizetéssel minden bizonnyal pozitívan tudják majd zárni a 2021-es évet a nyugdíjasok.