4p

Az élelmiszerek mellett a lakás fenntartásával kapcsolatos költségek is nagyon megemelkedtek. Egyelőre a 13. havi nyugdíj részletével tudják egyensúlyba hozni a bevételeiket és a kiadásaikat a nyugdíjasok, de év vége felé az újabb kompenzáció és a prémium biztosan pozitívba fordítja az évüket.

Egészen 2019-ig - tehát a járvány előttig - visszatekintve egy olyan hónap volt, amikor akkora éves inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal a nyugdíjasok körében, mint idén júniusban. A legfrissebb adat szerint az előző hónapban 4,6 százalékos lett a nyugdíjas infláció, s pont ekkora volt 2020 januárjában is. A többi hónapban ennél alacsonyabb volt a mutató.

Bár az elmúlt időszakban hozzászokhattunk ahhoz, hogy az élelmiszerek - amely termékkör a legnagyobb részt tesz ki az idős emberek fogyasztásában - drágulása moderált, most fordulat látszik kibontakozni. Február óta ugyanis rendre 3 százalék alatti mértékben emelkedtek átlagosan az árak a boltokban, piacokon, legutóbb viszont megint 3 százalék fölé kúszott az árindex: a KSH júniusban 3,2 százalékos inflációt mért ebben a körben.

Élelmiszerek átlagos áremelkedése (év/év alapon, százalék):

  • Január: 3,9
  • Február: 3,4
  • Március: 2,7
  • Április: 2,4
  • Május: 2,6
  • Június: 3,2

Persze még ez is jócskán elmarad az egy évvel korábban kimutatott 7-8 százaléktól, mindenesetre egy jelnek fogható fel, hogy várnak még kemény idők a nyugdíjasokra. Erre egyébként a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentése is figyelmeztet, mely szerint árnyomás alakulhat ki az élelmiszereknél az előttünk álló időszakban.

Azonban jelenleg nem ez a legnagyobb gondja az időseknek - bár az étolaj 25,5 százalékos, vagy a tojás 7,8 százalékos áremelkedése júniusban biztosan érzékenyen érintette őket - hiszen vannak még olyan fogyasztási tételek, ahol durvább volt az áremelkedés.

Mindig más drágul jobban
Mindig más drágul jobban

Elszálltak a lakással kapcsolatos árak is

Az úgynevezett "szolgáltatások" csoport tartalmazza például a lakásfenntartással kapcsolatos költségek közül a javítást, karbantartást. Rendszeres hírfogyasztó olvasóinknak nem kell bemutatnunk, hogy e téren milyen elképesztő áremelkedés zajlott az elmúlt időszakban. A KSH jelentése szerint júniusban 10,1 százalékos volt e szolgáltatások drágulása - és ezek csak a legális, lejelentett árak, a zsebbe fizetett összegekről csak egyedi tapasztalatok állnak rendelkezésre. Márpedig ezekből van a több, tekintettel arra, hogy vészes szakember- és alapanyag-hiány bontakozott ki a piacon az utóbbi években. Emiatt - meg általában az építőiparban tapasztalt árrobbanás miatt - a kormány úgy döntött, hogy beavatkozik, és különböző intézkedésekkel igyekszik meggátolni a további drágulást.

Ami az év eddig eltelt időszakát illeti, a nyugdíjas infláció 3,8 százalékra emelkedett január és június között. Hónapról hónapra egyre nagyobb számmal találkoztunk ezen a soron, mondhatni tehát, hogy ütemesen emelkedik idén az idős emberek inflációja (a cikk eleji grafikonunk nem ezt az értéket mutatja, hanem a havi adatokat).

S hogy mi található a mérleg másik serpenyőjében? Közismert, hogy az év elején 3,0 százalékkal emelték a járandóságokat, amire júniusban további 0,6 százalék rakódott. Jelen állás szerint tehát már ez sem elég az árváltozások kompenzálására, és a várakozások szerint ez a folyamat csak gyorsulni fog.

Ha viszont ideszámoljuk azt a pénzt is, amit februárban a 13. havi nyugdíj részeként megkaptak a nyugdíjasok, már kiegyenlítődik a számla.

Mindehhez pedig egy szemmel jól látható összeg fog még csapódni az év vége felé: a gazdasági növekedés miatt igen csinos prémiumot fognak fizetni a nyugdíjasoknak, ami 40 és 70 ezer forint közötti összeget fog jelenteni az átlagos nyugdíj környékén. E kifizetéssel minden bizonnyal pozitívan tudják majd zárni a 2021-es évet a nyugdíjasok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!