<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ezt válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapcsoportunk kérdésére. A nyugdíjkiegészítés azért lehet indokolt, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megemelte az inflációs előrejelzését. Megkérdeztük azt is, milyen visszhangja van a kormányon belül Matolcsy György kritikájának.

A kormány még a nyári szünet előtt foglalkozni fog azzal, indokolt-e előre hozni a nyugdíjemelést. Ezt válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón lapunk azon kérdésére, miszerint az MNB 4,1 százalékra emelt inflációs prognózisának ismeretében változik-e a menetrend és novembernél korábban döntenek a következő nyugdíjkiegészítésről. Hiszen idén pont az inflációs folyamatokra hivatkozva hozták júniusra előre az emelést, amelynek mértéke 0,6 százalék volt.

Az infláció kordában tartása egyébként a jegybank feladata - jelentette ki Gulyás.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 24-én. MTI/Balogh ZoltánGulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 24-én. MTI/Balogh Zoltán

Matolcsy kritikája: “Nem történtek sötét szobákban titkos figyelmeztetések”

Annak kapcsán, hogy az MNB elnöke, Matolcsy György hétfői cikkében keményen kritizálta a kormányt, hibásnak nevezve a 2022-es költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mondván, az feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe, lapcsoportunk kérdésére a miniszter elmondta, erről a cikkről annak megjelenése után Orbán Viktor nem kereste meg Matolcsyt, ahogy Gulyás fogalmazott: “nem történtek sötét szobákban titkos figyelmeztetések”.

Az infláció kezeléséről a világon máshol is folyik vita, de korrekt és jó kapcsolatokra törekszünk a jegybankkal, az MNB eszközeit elegendőnek tartjuk az inflációs kockázatok kezelésére - jelentette ki Gulyás. Hozzátéve: most úgy látják, a 2022-es infláció 3-4 százalék között lehet, közelebb a 3 százalékhoz, ami tartható (az MNB 3,1 százalékos pénzromlást jelez előre jövőre - a szerk.). Idén meg reménykedni kell, hogy az infláció 4 százalék alatt marad - mondta a miniszter.

A jegybankelnök által megfogalmazott javaslat kapcsán, miszerint az egyensúly helyreállításával kellene foglalkoznia a kormánynak, Gulyás elmondta, hogy miközben a konvergenciaprogramokból az derül ki, hogy egy sor uniós országban még 2024-ben is 5 százalék felett marad a GDP-arányos hiány, addig a magyar gazdaság három év múlva már visszatér az egyensúlyi pályára.

A hitelmoratóriumon túl nem nyúlnak bele a hitelszerződésekbe

Gulyás szerint egy konkrét kérdésben van vita a kormány és a bankok között, ez a szeptember 30-áig tartó moratórium, amelynek meghosszabbításáról a nemzeti konzultáció eredményét figyelembevéve döntenek. A hitelmoratóriumon túl a kormány nem tervez beavatkozni a hitelszerződések teljesítésébe - mondta a miniszter lapcsoportunk kérdésére, miszerint nem tartanak-e attól, hogy az MNB figyelmeztetésére nem hallgatva olyanok is a moratóriumban maradnak, akik egyébként nem szorulnak rá, aztán meg majd hőbörögnek, ha látják a visszafizetendő összeget.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.