3p

A legtöbben azonnal tovább indulnak, kevesen maradnak napokig.

Beregdarócon a napokban még nyolc ukrán menekültet szállásoltak el, mára valamennyien visszamentek a határon túlra – mondta kérdésünkre Tánczos László, a település polgármestere.

„A református egyházközségünk Tivadarban működtet egy gyereküdülőt. A katasztrófavédelem kérésére most ott szállásolnak el ötven gyereket és a szüleiket. Az első napokban az volt a legfontosabb, hogy számukra alsóneműket kerítsünk, abból volt a legnagyobb hiány. Az adományokat folyamatosan gyűjtjük és adjuk továbbra rászorulóknak. A településünk Barabás és Beregsurány között fekszik. Folyamatosan tartjuk mindkét falu vezetésével a kapcsolatot, ha igénylik, azonnal útnak indítjuk a segélyszállítmányt. A kisbuszunk folyamatosan úton van, amikor csak tudunk, a határon túlra is visszük az adományokat” – mondta Tánczos László.

„Pénteken kora délután Beregsurányban voltam. Ha nem is jönnek sokan, de folyamatosan érkeznek a menekültek. Vannak, akikért jönnek autókkal és azonnal indulnak tovább, mások egy-két órát pihennek indulás előtt, de többen napokra is itt maradnak” – tette hozzá a településvezető.

Menekültek a barabási melegedőben. Fotó: Bodnár Zsolt
Menekültek a barabási melegedőben. Fotó: Bodnár Zsolt

Barabásban Volánbusz forog a határátkelő és a melegedő között, ahol a helyi önkéntesek és a Katolikus Caritas munkatársai várják a pár órára, a tovább indulásuk előtt megpihenő menekülteket. Egyre több idős ember érkezik Ukrajnából – tudtuk meg Bodnár Zsolttól, a Háromhatár tudósítójától.

Készenlétben

Tarpán hatalmas volt az átmenő forgalom az elmúlt napokban.

„Tíz nap alatt több mint 13 ezer menekült fordult meg nálunk. Hatalmas volt rajtunk a nyomás, de a falu lakói szó nélkül segítettek. Sajnos a fertőzésveszély is megnőtt, több covidosunk is lett. Jelenleg azokról a kárpátaljai gyerekekről gondoskodunk, akik ide járnak iskolába. Most egy kicsit csendesebb a település, de készülünk arra, ha esetleg újabb menekülthullám indulna el. Addig is gyűjtjük az adományokat, amiket naponta viszünk ki Kárpátaljára.” – mondta Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere.

Minden Kárpátalja felől érkezőt ellátnak. Fotó: Bodnár Zsolt
Minden Kárpátalja felől érkezőt ellátnak. Fotó: Bodnár Zsolt

Facebook bejegyzésében arról ír a Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum és Dr. Béres József Kollégium, hogy Záhony önkormányzatának koordinálásával az iskola február végétől óta a Híd Kárpátaljáért Programban segítségközpontként vesz részt átmeneti szálláshelyet biztosítva a menekültek számára. Az intézmény összesen 250 ember befogadására alkalmas, amely nappal és éjjel is nyitva áll azok számára, akik valamilyen okból még nem tudnak tovább utazni. A kisállattal érkezőknek szállítóboxok is rendelkezésre állnak. Az intézmény pedagógusai nappal online-rendszerben oktatják a diákokat, esténként és a hétvégeken pedig önkéntes munkát vállalnak az iskolában a menekültek megsegítésére. Van, aki tolmácsként, van, aki segítőként.

„Azt érezzük, hogy hihetetlen az összefogás. Az ország minden területéről, sőt nemzetközi szinten is érkeznek adományok, felajánlások és segítők” – írják a bejegyzésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!