<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az V. kerületi önkormányzat szerint a főváros felelőtlen, gondatlan gazdája a Podmaniczky és a Vörösmarty térnek, ezért a főpolgármester "ne csodálkozzon" azon, ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről.

Belváros önkormányzata csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésére, amelyben a főpolgármester kifogásolta azt a sajtóban megjelent tervet, miszerint több V. kerületi közterületet állami tulajdonba vennének. A főpolgármester szerint a terv a Pénzügyminisztérium szerint és a fideszes alkotmánybíróság korábbi határozata alapján is nyilvánvalóan alkotmányellenes. 

Sajtóhírek szerint a kormány mégis ellentételezés nélkül államosítaná Budapest három rendkívül fontos, ma a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő terét, a Vörösmarty, a Podmaniczky és a Széchenyi teret, s az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adna.

Az egyik ominózus terület, a Vörösmarty tér. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Az egyik ominózus terület, a Vörösmarty tér. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az V. kerület közleménye szerint a Podmaniczky és a Vörösmarty teret 2019-re Belváros önkormányzata kormányzati támogatással újította meg. "A két V. kerületi tér fővárosi fenntartású, Karácsony Gergely azonban felelőtlen, gondatlan gazdájuk: évek óta elhanyagoltság, kiégett fű, piszok és szemét jellemezte a népszerű köztereket, pedig ezek impozáns részei lehetnének a Belvárosnak, Budapestnek."

Hozzátették: Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester többször jelezte a főváros vezetésének, hogy átvennék a közterületek karbantartását.

Megjegyezték: a főpolgármester rendkívül fontosnak tartja a tereket, de 2019 óta "jóformán egyáltalán nem látják el azok üzemeltetési feladatait és 2022. április 28. óta mindenféle anyagi ellentételezés nélkül ezek elvégzését Belváros Önkormányzatára bízták", miközben a terek hasznosításából - így például a karácsonyi vásárból - származó bevételek a fővárosi önkormányzathoz folynak be.

Karácsony Gergely posztjában jelezte, hogy ha ilyen törvényt elfogadnak, a főváros pert indít.

A főpolgármester posztjában erre szeretne választ kapni: "Mégis miért? Mert az V. kerület olyan rohadt jól gazdálkodik a közvagyonnal? Tiborcz István üzlettársának Széchenyi téri szállodafejlesztését akarják kiszolgálni? Vagy megpumpolni a Vörösmarty téri árusokat? Vagy egyszerűen csak azt akarják mutatni, hogy mindent megtehetnek, és még a tulajdonhoz való jog sem tartja vissza őket ettől? Mégis, mi lesz a következő? Kinek a tulajdonát fogják elvenni legközelebb?"