<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az állami érdekeltségű vállalatoknál és szervezeteknél kötelező a koronavírus elleni oltás. Így van ez a rendvédelmi dolgozóknál is, akiknél a kormány január 31-ét szabta meg a vakcina első adagja beadásának határidejeként. Napok óta csiripelték már a verebek, most azonban bizonyossá vált, hogy három hónappal, április 30-ig eltolták a dátumot.

Lapunk információi szerint az elmúlt napokban voltak olyan helyek, ahol a kapitányságokon dolgozó rendőröket és az adminisztrációs feladatokat ellátó főelőadó hölgyeket egyesével hívta be a rendőrkapitány, hogy tudassa velük, kitolják a kötelező oltás időpontját. Azt is közölték velük, hogy aki nem oltat, az nem kapja meg a hathavi nettó fizetéssel egyenértékű fegyverpénzt, ahogy karácsonyi pénzben sem részesültek az oltatlan rendőrök. Minderről nem láttak semmiféle hivatalos, írásos dokumentumot, csak szóban hangzott el az információ. 

Azt hallottuk, kitolták a kötelező oltás határidejét. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Azt hallottuk, kitolták a kötelező oltás határidejét. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megkeresésünkre tegnap az ORFK sajtóosztályától még azt az információt kaptuk, amikor az oltás elhalasztásáról szóló közszájon forgó információról kérdeztük őket, hogy forduljunk a Belügyminisztériumhoz (BM). Akkor még azt is hozzátették:

„Sokan azt értik félre, hogy a rendelet szerint a belügyminiszter módosíthatja a január 31-i határidőt, tehát feltételes mód szerepel a fogalmazásban. ”

Természetesen kérdéseinket elküldtük a BM sajtóosztályára, ahonnan azóta sem kaptunk választ, bár december elején a Népszavánval a tárca annyit közölt, hogy a miniszter betartja a jogszabályban rögzített határidőt, vagyis január 31. előtt elárulja a döntését.

Így is lett, ugyanis Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkárától csütörtökön megtudtuk, hogy a döntés megszületett, a hír igaz: eltolták a kötelező oltás felvételét. 

„Most délután kaptuk meg a Belügyminisztérium körlevelét, amelyben az áll, hogy a katasztrófavédelem, a rendőrség és a büntetésvégrehajtási területeken, a nem ügyfelekkel dolgozók állományában április 30-ig meghosszabbították a kötelező oltás felvételének időpontját. Örülünk, hogy így az év elején megfogalmazott levelünkben feltett kérdéseink egy részére most kaptunk választ” – mondta el érdeklődésünkre a főtitkár.

Azt is hozzáfűzte, hogy a beoltatlan rendőrök számáról továbbra sincsenek pontos adatai, hiszen egyetlen egy számot árult el novemberben a Belügyminisztérium, miszerint 69-31 százalék az átoltottság az oltottak javára, de ez a minisztérium dolgozóira vonatkozó statisztika volt. Mivel nem adják ki a teljes állományra vonatkozó adatokat, jelen pillanatban az oltatlanok aránya lehet 5, 10, de akár 20 százalék is.

„Mindenesetre annyira nagy a rendőrhiány a kapitányságokon, hogy 5 százalékos hiány is megakaszthatja a munkát” – jelentette ki Pongó Géza.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának elnöke, Powell Pál még január 13-án küldte el az említett levelet a Belügyminisztérium helyettes államtitkárának, amelyben arra kérte Zsinka Andrást, tegye lehetővé, hogy megismerhessék a rendvédelmi szervek vezetőinek javaslatait a kötelező oltás miatt a rendőrségeken tapasztalható feszültségek kezelésére és az oltási határidők betartására vonatkozóan. Mint írta:

„Az oltást fel nem vett munkavállalók, miután a szervek humánpolitikai területéről nem kapnak érdemi választ a problémáikra, tanácstalanok és nő az elégedetlenség közöttük.”

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint pedig már honlapjukra is kitették a helyettes államtitkár aláírásával ellátott dokumentumot.

„Nagyon örülünk a kötelező oltás határidejének eltolásának, de a január 19-i érdekegyeztető ülésen ezen kívül még az is fontos fejlemény, hogy az iskolaőröknek sikerült kigazdálkodni a garantált bérminimum juttatását. Azt viszont sajnáljuk, hogy a szenior státuszon foglalkoztatott  kollégák részére a fegyverpénzt
nem állapították meg juttatásként

- tette hozzá dr. Bárdos Judit lapunknak, aki december elején még úgy számolt, hogy a nagyjából 36 ezer hivatásos rendvédelmi alkalmazott közül legalább 10 ezer nem rendelkezik oltással, míg a 15 ezer rendvédelmi igazgatási jogviszonyban dolgozó (riasz-os) és a Munka törvénykönyve szabályai alapján foglalkoztatott munkavállalóból legalább kétezren lehetnek ilyenek.

A nem kevés oltatlan dolgozótól való megválás ezek szerint valóban nyomós ok lehetett arra, hogy kitolják a rendvédelmisek kötelező oltását, már csak a közelgő választások okán is. Másfelől pedig az a fura helyzet is előállt, hogy a veszélyhelyzet miatt valószínűleg le sem szerelhetnék a távozást választó kollégákat. Nem kizárt, hogy a döntést majd diszkriminatívnak ítéli meg a többi érintett munkavállaló - köztük a sztrájkra készülő pedagógusok -, akikkel igen komolyan betartatták az oltási határidőket. (Még ha az oktatásban pár méltányossági kérelmet határozott időre ki is adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma).

Ausztriában felléptek a rendőrök

Ausztriában február 1-jétől minden 18 éven felüli lakosnak kötelező lesz a koronavírus elleni oltás, ezért január 11-én az osztrák rendőrök egy része nyílt levelet írt Ausztria új belügyminiszterének, Gerhard Karnernek, hogy vonják vissza az oltási kötelezettséget, mert óriási a megosztottság a rendvédelmi dolgozók között emiatt. Mint írják, ha a rendőrségen létszámhiány lép fel a kötelező oltás bevezetése miatt, mindenképpen számítani kell arra, hogy az Osztrák Köztársaság számos motivált, elkötelezett és képzett rendőrt veszít el.