Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Arról, hogy miért bukta el a Fidesz a 2019-es önkormányzati választást. Kormányinfó 2.0.

A mai Kormányinfón négy kérdéssel fordultunk Gulyás Gergely miniszterhez, ebből kettő végül nem hangzott el, így értelemszerűen válasz sem született rájuk. Mégis ezekkel kezdjük a beszámolónkat, mert a hallgatást is üzenetnek tekintjük.

Gulyás Gergely tájékoztat. Biztos nem fért bele az időbe (Fotó: MTI)Gulyás Gergely tájékoztat. Biztos nem fért bele az időbe (Fotó: MTI)

Szóval az alábbi két kérdés maradt a fiókban:

  • Lázár János azt nyilatkozta lapunknak, hogy az online élelmiszer-kiskereskedelmet nemzeti kézben kell tartani, és állami támogatást kell nyújtani a magyar kézben lévő bolthálózatoknak, a Coop-nak és a CBA-nak. Mi erről a véleménye, a kormány támogatni tudja ezt a javaslatot?
  • Szintén Lázár János mondta az interjúban, hogy "2019-ben a Fidesz elvesztette az önkormányzati választást", súlyos presztízsveszteséget szenvedett a fővárosban és a nagyvárosokban, és a Fidesznek vissza kell tudnia találni a vidékhez. Egyetért ezzel a megállapítással?

Különösen a másodikról lett volna érdekes megismerni Gulyás Gergely véleményét, de Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezt a kérdést inkább nem olvasta fel a Kormányinfón. A 2019-es választás kétségtelenül érzékenyen érintette a jobboldali politikai közösséget, Budapest mellett több nagyvárost is az ellenzéki erők vittek el. Az, hogy Gulyás nem vállalkozott párttársa, miniszter elődje (Lázár János vezette ugyanis a Miniszterelnökséget 2018-ig, őt követte Gulyás ezen a poszton, ideértve a Kormányinfók vezetését is) a párt szempontjából kétségtelenül önkritikus álláspontjának értékelésére (amit interjúnkban fejtett ki), megítélésünk szerint azt jelzi, hogy a Fidesz még mindig nem tud jó válaszokat adni a miértekre, a két éve ősszel tartott önkormányzati választás eredményére.

Ennél kevésbé lett volna rizikós válaszolnia az élelmiszer-kiskereskedelmet érintő lázári felvetésre - a nemzeti tulajdon megtartása, bővítése kormányzati stratégia -, ám ezt a kérdést sem kapta meg a kormányszóvivő tolmácsolásában.

Amire viszont alkalmat kapott válaszolni, az a következő két kérdés volt:

  • Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be a minimálbér adómentessé tételéről. Mi erről a véleménye, és milyen változtatásokat tervez a kormány az szja-rendszerben 2022-re? Csökken a jelenleg 15 százalékos kulcs? Ha igen, mennyire?
  • Milyen feltételekkel és mennyien vehetnek részt a labdarúgó Európa-bajnokság magyarországi helyszínén rendezett mérkőzéseken?

Gulyás a válaszában kifejtette, hogy "a szocalisták Gyurcsány Ferenc vezetésével csődbe vitték az országot nyolc éves kormányzásuk alatt". Míg ők akkor a minimálbért mindössze 23,5 ezer forinttal emelték (50 ezerről 73,5 ezerre), addig a Fidesz-korszakban mintegy 100 ezer forintos emelést hajtottak végre (jelenleg 167 400 ezer a minimálbér bruttója). Egyébként is mindenkinek jobb szerinte, ha a minimálbért emeli a kormány, mintsem az adó oldalán növelik a dolgozók nettóját, utóbbi ugyanis a multik érdekeit szolgálja - fejtette ki álláspontját - ezért az adómentesség nem hoz olyan sokat, mint a folyamatos minimálbéremelés (itt vélhetően arra gondolt a miniszter, hogy az adózás módosítása nem érinti direkten a vállalati bérköltséget, a bruttó összeg meghatározása ellenben igen).

Arról, hogy mi a terve a kormányak az szja-val 2022-re, viszont egy szót sem szólt a miniszter.

A másik kérdést pedig idő előttinek titulálta. Mint mondta, erről a kérdésről még egyeztetnek az UEFA-val, nincs döntés, de arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai rendezésű mérkőzésekre júniusban kerül sor, márpedig május második felére elérhető, hogy mindenki be legyen oltva idehaza, vagyis kialakul a társadalmi védettség. (Foci témában egyébként egy másik kérdésre elégedettségét fejezte ki, hogy elbukni látszik a Szuperliga.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.