7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az MSZP előválasztási programjának részeként mutatták be szűk két héttel ezelőtt az adómentes minimálbér javaslatát. A felvetés most került a parlament elé egy módosító törvényjavaslat formájában és számos érv kíséretében. 

A 2022-es választások előtti időszakban a pártok gazdasági programjának részletes bemutatását tervezzük. A cikk ennek a tervezett sorozatnak jegyében készült.

A Magyar Szocialista Párt még április 10-én hozta nyilvánosságra (elő)választási programját a 2022-es választásokra való felkészülés jegyében. A dokumentum az esélyegyenlőség és a jövedelmek újraosztása szempontok mentén készült, egyik leginkább húsba vágó javaslata pedig a minimálbér adómentességének visszaállítása. 

Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után ugyanis az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerre való áttéréssel párhuzamosan megszüntette a kötelezően adandó legkisebb bérek vonatkozásában az adójóváírást. Így az érintettek azt tapasztalták, hogy a korábban fizetett 0 forintnyi szja a bruttó bérük 16 százalékára ugrott fel (azóta az szja kulcsát 15 százalékra mérsékelte a kormány).

Fotó: Privátbankár
Fotó: Privátbankár

Igaz, bizonyos kedvezmények maradtak továbbra is a rendszerben, ám azokkal a gyermeket nevelőket segíti a kormány a családi adókedvezmény formájában. És míg a kabinet családpolitikájának fókuszában a támogatások mellett a gyermekvállalás ösztönzése is kiemelt fókuszt kapott, a legkisebb bérből élők teljes adóterhelés mellett látókörön kívül kerültek ebből a szempontból. 

A családpolitikán túlmenően más érvek is szólnak a minimálbér adómentessé tétele mellett - ez már az MSZP által benyújtott javaslat indoklásából derül ki. Mint írják, 

"A magyar minimálbér az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb, a visegrádi országok közül pedig a legkisebb. Kevesebb, mint a szlovák, a cseh vagy a lengyel minimálbér. (...) A magyar minimálbér euróban kevesebbet ér, mint egy évvel korábban."

A hazai fizetés nemzetközi rangsorban elfoglalt kedvezőtlen helyezése nem újkeletű fejlemény. Erről mi is rendre beszámolunk. Magyarország ebből a szempontból mindig a rangsor utolsó helyeit szerzi meg, ami már csak azért sem előnyös, mert időközben 2010 óta jelentős forintban számolt növekedésen ment át a magyar minimálbér. Ezt azonban a forint euróhoz mért folyamatos gyengülése erodálja, így nemzetközi színtéren elvész a jelentősebb forintban mért emelés is - nemcsak a minimálbérek, az átlagbér esetében is ez a folyamat jellemző. 

Ráadásul - ahogy arról év elején mi is beszámoltunk -, a visegrádi országok bérfelzárkóztatási törekvéseit a magyarral ellentétben nem mindenhol akasztották meg a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek. Miközben idehaza pusztán 4 százalékos emelésről állapodtak meg a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek a kormány társaságában, addig a lengyeleknél például 7 százalékos - a korábbiakhoz hasonló mértékű - emelésről született döntés. 

Az MSZP másik indoka az adómentességre a hazai fogyasztói árak, pontosabban az élelmiszerárak elszállása. 

"A magyar minimálbér legutóbbi, éves szinten 3,67 százalékos emelésénél kétszer jobban drágultak az élelmiszerek."

Itt szükségét érezzük némi plusz magyarázat hozzáfűzését a javaslat indoklásához. 3,67 százalékos éves emelést említenek ugyanis, miközben a megállapodás 4 százalékról szólt. Mivel a felek szokásukhoz híven nem tudtak év végéig megállapodni a 2021-es minimálbérről, az az idei évre csúszott át. A pontot az i-re csak január utolsó napjaiban sikerült feltenni, ami azt eredményezte, hogy csak február elsejétől lépett hatályba a 4 százalékos emelés, így az csak az év 11 hónapjára érvényes, 1 hónapra, januárra 0 százalékos emelést kell figyelembe venni. Ennek eredményeként kapható meg a megállapodásnál alacsonyabb mértékű, éves 3,67 százalékos növekedés. 

Visszatérve az idézett indokra, az élelmiszerek ára rendre 6-8 százalékos mértékben emelkedik, ráadásul a kilátások sem túl biztatóak. A napokban megjelent hírek szerint a hústermékek akár 20-25 százalékkal is tartósan drágulhatnak. A takarmányok árának drasztikus áremelkedését ugyanis a termékpályán már nem lehet eloszlatni, sem kigazdálkodni, így jelentős emelést kell érvényesíteni a fogyasztói árakban. Ez azért nyomós érv, mert az élelmiszerek árváltozása az alacsony keresetűeket és a nyugdíjasokat érinti leginkább. Az ő fogyasztói kosarukban ugyanis ezek a termékek sokkal nagyobb súllyal szerepelnek, mint az az általános fogyasztói kosárban jellemző.

Harmadik nyomós érvként pedig azt hozták fel, hogy 

"a magyar minimálbért több mint 30 százalékos különböző adó terheli."

A havi 167 400 forintból az egykulcsos adórendszer révén pont ugyanúgy 

  • 15 százalék szja-t,
  • és 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot vonnak le, 

mint a havi bruttó egymilliós fizetésből. 

Mit jelentene az adómentesség?

Az MSZP javaslata szerint a minimálbérért dolgozók

havi nettója 25 110 forinttal emelkedne - vagyis a fizetendő személyi jövedelemadó náluk maradna. Ez éves szinten több mint 301 ezer forint pluszpénzt jelentene. 

A minimálbér adómentessége címszóval beharangozott javaslat azonban nem jelenti azt, hogy aki már bruttó 170 ezer forintért dolgozik, tehát 2600 forinttal magasabb összegért a minimálbérnél, annak nem járna ilyen formában támogatás. 

A javaslattevők szerint a rendszer akkor igazságos, ha az adójóváírás mértéke fokozatosan, egyre csökkenő módon fut ki. Vagyis a mediánbér összegéig, tehát bruttó 321 ezer forintig minden munkavállaló részesülne az adójóváírásban. Ez úgy történne, hogy a minimálbér feletti rész 16,4 százalékával csökkenne a számított és fizetendő adó. 

Az adójóváírás rendszerének újbóli bevezetése révén  a javaslat szerint több mint 2,3 millió dolgozó ember vihetne haza nagyobb összegű fizetést. A bevezetéssel azonban nem várnának sokáig, már július elsejétől hatályba léptetnék a változtatásokat. 

Mennyibe kerülne ez a költségvetésnek? 

A javaslat megvalósítása jelentős költségvetési forrást és mozgásteret igényel, mely az MSZP szerint megvan a büdzsében. Számításaik szerint a minimálbér adómentessé tétele miatt 250-300 milliárd forint bevételtől esne el a központi költségvetés. Azonban tekintve azt, hogy 

"volt pénz arra, hogy 500 milliárd forintnyi támogatást adjon (szerk.: a kormány) a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak, vagy 210 milliárd forintot a Magyar Villamos Műveknek, akkor erre is kell lennie!"

Mfor-vélemény:  

Egy javaslatot pont az ilyen jellegű forrásmegjelölések tudnak hiteltelenné tenni. Ez a pongyola megfogalmazás sokkal inkább egy fricska a kormányzati oldal aktuális költekezésének, mint tekinthető szakszerű, komoly megoldásnak. 

Az MSZP javaslata önmagában azonban mégis érezhetően javíthatna a legkisebb bérből élők életszínvonalán és anyagi helyzetén, biztonságérzetén, ám a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyezésünkre - amit érvként meg is említenek - nem lenne hatással. A - vélhetően - Eurostat által készített nemzetközi statisztika, amire hivatkoznak és ami alapján sereghajtók vagyunk a minimálbér összegét illetően, a bruttó összegeket tartalmazza (euróban, nemzeti valutában, valamint euróban véve vásárolóerő-paritáson). Vagyis mindennemű, a nettó összeg növelésére irányuló javaslat a nemzetközi színtéren nem segíti elő a bérfelzárkózást. Igaz, bizonyos szempontból ez nem feltétlenül hátrányos. A beruházást tervező nemzetközi vállalatok ugyanis úgy látnának euróban vett alacsony bruttó minimálbért, hogy az érintettek nettója jelentősen magasabb lenne a korábbiaknál. Vagyis versenyhátránnyal nem járna ez az intézkedés. 

Hasonló következményekkel és eredménnyel járna a Fidesz-KDNP által évek óta lebegtetett egyszámjegyű személyi jövedelemadó is. Legelőször még az első ciklus végén került ez említésre, ám azóta mindig volt valami indok a halasztásra. A legfőbb tényező a brutális költségvetési forrásigény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!