Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Az MSZP előválasztási programjának részeként mutatták be szűk két héttel ezelőtt az adómentes minimálbér javaslatát. A felvetés most került a parlament elé egy módosító törvényjavaslat formájában és számos érv kíséretében. 

A 2022-es választások előtti időszakban a pártok gazdasági programjának részletes bemutatását tervezzük. A cikk ennek a tervezett sorozatnak jegyében készült.

A Magyar Szocialista Párt még április 10-én hozta nyilvánosságra (elő)választási programját a 2022-es választásokra való felkészülés jegyében. A dokumentum az esélyegyenlőség és a jövedelmek újraosztása szempontok mentén készült, egyik leginkább húsba vágó javaslata pedig a minimálbér adómentességének visszaállítása. 

Az Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után ugyanis az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerre való áttéréssel párhuzamosan megszüntette a kötelezően adandó legkisebb bérek vonatkozásában az adójóváírást. Így az érintettek azt tapasztalták, hogy a korábban fizetett 0 forintnyi szja a bruttó bérük 16 százalékára ugrott fel (azóta az szja kulcsát 15 százalékra mérsékelte a kormány).

Fotó: PrivátbankárFotó: Privátbankár

Igaz, bizonyos kedvezmények maradtak továbbra is a rendszerben, ám azokkal a gyermeket nevelőket segíti a kormány a családi adókedvezmény formájában. És míg a kabinet családpolitikájának fókuszában a támogatások mellett a gyermekvállalás ösztönzése is kiemelt fókuszt kapott, a legkisebb bérből élők teljes adóterhelés mellett látókörön kívül kerültek ebből a szempontból. 

A családpolitikán túlmenően más érvek is szólnak a minimálbér adómentessé tétele mellett - ez már az MSZP által benyújtott javaslat indoklásából derül ki. Mint írják, 

"A magyar minimálbér az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb, a visegrádi országok közül pedig a legkisebb. Kevesebb, mint a szlovák, a cseh vagy a lengyel minimálbér. (...) A magyar minimálbér euróban kevesebbet ér, mint egy évvel korábban."

A hazai fizetés nemzetközi rangsorban elfoglalt kedvezőtlen helyezése nem újkeletű fejlemény. Erről mi is rendre beszámolunk. Magyarország ebből a szempontból mindig a rangsor utolsó helyeit szerzi meg, ami már csak azért sem előnyös, mert időközben 2010 óta jelentős forintban számolt növekedésen ment át a magyar minimálbér.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.