2p

A héten jelentek meg a bértámogatás módosított szabályai, ezzel kapcsolatban lapunk arról érdeklődött a Kormányinfón, várhatóak-e további változtatások. 

Ahogy arról lapunk és részletesen beszámolt, több ponton is módosított a kormány a csökkentett munkaidős bértámogatás szabályain, annak első verzióját ugyanis több ponton érte kritika. A héten azonban meghallgatva az érdekképviseletek és a vállalkozások felvetéseit, módosításokat eszközölt a kormány. Lapunk arra volt kíváncsi, a bértámogatás mostani formáját már véglegesnek tekinti-e a kormány, vagy várhatóak-e további változások, például az átvállalt bér mértékét illetően. 

Gulyás Gergely a 2020. április 23-i Kormányinfón. (Forrás: M1)
Gulyás Gergely a 2020. április 23-i Kormányinfón. (Forrás: M1)

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, azért is változtattak a rendszeren, mert konzultáltak azokkal a vállalkozásokkal, amelyek ezzel a támogatási formával élni tudnak. "Az ugyanakkor jelentős lépés, hogy a kormány a bérköltségből több mint 100 ezer forintot át tud vállalni munkavállalónként" - rögzítette a miniszter. 

Gulyás Gergely ugyanakkor hozzátette: 

"Ha szükséges lesz, akkor várható változás, de az a mérték, ami egy munkavállaló esetén több mint 100 ezer forint támogatást tesz lehetővé, egy jó eszköz arra, hogy ne a munkanélküliséggel járó szociális támogatásokra kelljen költeni, hanem a munkahelyek megmaradásához járuljunk ezzel hozzá". 

A kormány a jelek szerint tehát a munkaalapú gazdaság szempontjait szem előtt tartva mérlegelte a várható helyzetet, és úgy döntött, amit potenciális elköltenének munkanélkülis segélyre, azt bértámogatásra fordítják. Így nem kényszerül az Orbán-kormány ideológiájába nem illő segélyek osztogatására, a rendszerének válsághoz való igazítására. A bértámogatások mértékét illetően a költségvetési hatások nem lesznek sokkal nagyobbak, mintha segélyeket osztanának. A miniszter válasza ugyanakkor azt is sugallja, hogy a bértámogatás mostani mértékén nem kívánnak változtatni, az ugyanis sokkal jelentősebb költségvetési forrást igényelne. 

KÍváncsiak lettünk volna még arra is, hogy milyen intézkedések kerülhetnek be majd a harmadik gazdaságmentő csomagba. Gulyás Gergely azonban közölte: ha megszületnek a döntések, arról tájékoztatást fognak adni, ezeket azonban nagyban befolyásolja a jövő heti kormányülésen tárgyalandó kilábalási menetrend lépései és azok ütemezése is. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!