<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

A héten jelentek meg a bértámogatás módosított szabályai, ezzel kapcsolatban lapunk arról érdeklődött a Kormányinfón, várhatóak-e további változtatások. 

Ahogy arról lapunk és részletesen beszámolt, több ponton is módosított a kormány a csökkentett munkaidős bértámogatás szabályain, annak első verzióját ugyanis több ponton érte kritika. A héten azonban meghallgatva az érdekképviseletek és a vállalkozások felvetéseit, módosításokat eszközölt a kormány. Lapunk arra volt kíváncsi, a bértámogatás mostani formáját már véglegesnek tekinti-e a kormány, vagy várhatóak-e további változások, például az átvállalt bér mértékét illetően. 

Gulyás Gergely a 2020. április 23-i Kormányinfón. (Forrás: M1)Gulyás Gergely a 2020. április 23-i Kormányinfón. (Forrás: M1)

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, azért is változtattak a rendszeren, mert konzultáltak azokkal a vállalkozásokkal, amelyek ezzel a támogatási formával élni tudnak. "Az ugyanakkor jelentős lépés, hogy a kormány a bérköltségből több mint 100 ezer forintot át tud vállalni munkavállalónként" - rögzítette a miniszter. 

Gulyás Gergely ugyanakkor hozzátette: 

"Ha szükséges lesz, akkor várható változás, de az a mérték, ami egy munkavállaló esetén több mint 100 ezer forint támogatást tesz lehetővé, egy jó eszköz arra, hogy ne a munkanélküliséggel járó szociális támogatásokra kelljen költeni, hanem a munkahelyek megmaradásához járuljunk ezzel hozzá". 

A kormány a jelek szerint tehát a munkaalapú gazdaság szempontjait szem előtt tartva mérlegelte a várható helyzetet, és úgy döntött, amit potenciális elköltenének munkanélkülis segélyre, azt bértámogatásra fordítják. Így nem kényszerül az Orbán-kormány ideológiájába nem illő segélyek osztogatására, a rendszerének válsághoz való igazítására. A bértámogatások mértékét illetően a költségvetési hatások nem lesznek sokkal nagyobbak, mintha segélyeket osztanának. A miniszter válasza ugyanakkor azt is sugallja, hogy a bértámogatás mostani mértékén nem kívánnak változtatni, az ugyanis sokkal jelentősebb költségvetési forrást igényelne. 

KÍváncsiak lettünk volna még arra is, hogy milyen intézkedések kerülhetnek be majd a harmadik gazdaságmentő csomagba. Gulyás Gergely azonban közölte: ha megszületnek a döntések, arról tájékoztatást fognak adni, ezeket azonban nagyban befolyásolja a jövő heti kormányülésen tárgyalandó kilábalási menetrend lépései és azok ütemezése is. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.