4p

Idén a kormány legfontosabb feladatának tekinti, hogy megvédje a magyar családokat és a magyar vállalkozásokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság következményeitől - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a főpolgármester és több más településvezető nyílt levelére reagálva hétfőn.

Gulyás Gergely a közösségi oldalán is közzétett válaszlevelében azt írta:

a kormány a háztartásoknak - köztük a budapesti polgároknak is - havi 181 ezer, évente több mint kétmillió forint erejéig rezsitámogatást biztosít, ami Európában a legnagyobb mértékű családoknak nyújtott rezsitámogatás.

A kormány ezenkívül további fűtéstámogatást biztosít a nagycsaládosok részére, valamint tűzifa- és barnakőszénprogramot indított - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: magas infláció mellett is biztosítják a nyugdíjak értékállóságát, visszaadták a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, és idén is fizetnek nyugdíjprémiumot. Az értékálló nyugdíjak és a családtámogatások nagymértékben hozzájárulnak az önkormányzatok szociális ellátási feladatainak mérsékléséhez - jelezte.

Gulyás Gergely arra is kitért: a kormánynak kiemelt fontosságú a munkahelyek védelme, ezért segítik a bajba jutott vállalkozásokat is.

Támogatási programot indítottak az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásoknak, több mint 200 milliárd forinttal segíti a kormány energiakiadásaikat és energiahatékonysági beruházásaikat.

A kormány aktívan dolgozik a gyármentő program részletein, és szükség esetén újabb munkahelyvédelmi akciótervvel áll elő - folytatta. Hozzátette: ezekkel a programokkal a kormány nemcsak a munkahelyeket védi meg, hanem a gazdaság működésének támogatásával az önkormányzati adóbevételeket is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: az elmúlt években a baloldal, ezen belül Karácsony Gergely főpolgármester és pártja, sőt a főváros közpénzből fizetett brüsszeli képviselői is következetesen elutasították az atomenergiát. Brüsszelben is mindent megtettek, hogy az energiabiztonságot szavatoló paksi bővítést megakadályozzák.

Ezzel szemben a miniszterelnökhöz címzett nyílt levélben a paksi áramban rejlő rendkívüli lehetőségekről és az atomenergiából kinyerhető olcsó energiáról írnak - mutatott rá.

Mivel a paksi bővítés még nem készült el, a most működő paksi blokkok Magyarország éves áramfogyasztásának mintegy harmadát fedezik - tájékoztatott Gulyás Gergely. Felhívta a figyelmet arra, hogy az olcsó paksi áram teszi lehetővé, hogy a magyar családok az Európai Unió legalacsonyabb áramdíját fizessék.

A fennmaradó energiaigényt a paksi áram sokszorosáért termelő egyéb erőművekből, illetve importból kell fedezni. Ezért Karácsony Gergely kérésének teljesítése - mely a háztartások helyett az önkormányzatoknak biztosítaná a paksi áramot - a rezsicsökkentés megszüntetésével járna, amit a kormány elutasít - írta a tárcavezető.

Megjegyezte: az önkormányzatok költségvetési helyzetének felmérése és a megnövekedett energiaköltségekkel kapcsolatos tárgyalásokra a kormány miniszteri biztost nevezett ki.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a főpolgármester is láthatja, hogy a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság elleni küzdelem, a családok és a munkahelyek védelme óriási terhet ró az országra.

Ez az idei évben 1500 milliárd forint többletkiadást jelent a központi költségvetésnek, míg jövőre a mai kalkulációk alapján 2500 és 3000 milliárd forint között lehet a költségek mértéke.

Ennek megfelelően a kormány minden felajánlást köszönettel fogad a leggazdagabb önkormányzatok - így a főváros - részéről, amellyel hozzá tudnak járulni a magyar családok és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott rezsivédelmi alap forrásaihoz - áll Gulyás Gergely levelében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!