<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A józan ész győzött, a dollárbaloldal veszített, uniós forrásokat kap Magyarország az olajinfrastruktúra fejlesztésére - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

 A képviselőcsoport tájékoztatása szerint az Európai Parlament költségvetési, valamint gazdasági és monetáris bizottságai csütörtökön szavaztak az Európai Bizottság RepowerEU nevű, energiaellátást érintő javaslatcsomagjáról.

 "A szavazás Magyarország számára rendkívül sikeresen zárult. A dollárbaloldal áskálódása ellenére, az uniós intézmények között létrejött kompromisszum eredményeként, hazánk uniós forrásokat is felhasználhat olajipari infrastrukturális beruházások megvalósítására, így az energiafüggetlenség megteremtéséhez is közelebb kerülünk" - fogalmazott a képviselőcsoport.

Közölték: az Európai Parlament "baloldala, velük együtt a dollárbaloldal" is, az elmúlt hónapokban mindent megtett, hogy kizárja az olajipari beruházásokat a támogatható projektek közül. Az európai, illetve a magyar dollárbaloldal a szükséges beruházások megakadályozására törekedett, amivel "ellehetetlenítették volna Közép-Európa energiafüggetlenségének megteremtését. Áskálódásuk azonban megint nem járt sikerrel" - húzták alá.

Jönnek is majd az eurók vajon? Fotó: Depositphotos
Jönnek is majd az eurók vajon? Fotó: Depositphotos

A képviselőcsoport kiemelte: a csütörtöki szavazáson az az álláspont diadalmaskodott, amelyet Magyarország és a Fidesz az első perctől kezdve képviselt. Lehetővé vált, hogy kétszeresére, vagyis több mint 700 millió euróra nőtt Magyarország részesedése a RepowerEU keretéből. Ez a magyar kormány következetes kiállásának köszönhető - hangsúlyozták.

"A Fidesz EP-képviselői üdvözlik, hogy végül a józan ész diadalmaskodott, és az Európai Parlamentnek is rá kellett bólintania a források olajipari beruházásokra történő felhasználására" - tették hozzá.

Az Európai Bizottság RepowerEU nevű, májusban bemutatott javaslata az oroszországi energiaimporttól való függőség csökkentésében segítené a tagállamokat. A RepowerEU finanszírozására összesen körülbelül 300 milliárd euró áll majd rendelkezésre a következő években. Ebből 225 milliárd euró a legnagyobb helyreállítási eszközből (RRF) még elérhető kölcsön, ami a bizottsági javaslat értelmében további 72 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással egészülne ki.

Az Európai Unió Tanácsa és az EP decemberi kompromisszuma szerint a RepowerEU forrásaiból három tagállam finanszírozhat olajipari beruházásokat, köztük Magyarország. Az EP bizottságainak döntését az Európai Parlamentnek még plenáris ülésen is meg kell erősítenie. (MTI)