4p

Akár hónapokkal korábban hozzájuthat a befizetések után járó adójóváíráshoz!

A héten sokunknak levelet hozott a posta, még akkor is, ha nem mindenki Jóska! Aki törődik az öngondoskodással, az könnyen lehet, hogy megtakarításait (vagy legalább annak egy részét) félreteszi egészségügyi kiadásai fedezésére, netán arra gondol, idős korában nem lesz elég az államtól származó 5-600 euró nyugdíj, ezért rendszeresen fizet egészségpénztárba és/vagy nyugdíjpénztárba. Amit ráadásul az állam is támogat, mégpedig adójóváírás formájában.

Az előző évben befizetett összegekről a pénztár minden évben február közepéig ad igazolást mind az adóhatóságnak, mind a magánszemély adózónak. Az igazolás a kedvezmény igénybe vételéhez szükséges valamennyi adatot tartalmazza, így:

  • az adózó nevét,
  • az adózó adóazonosító jelét,
  • az igazolást kiállító pénztár adatait (adószám, bankszámlaszám),
  • a kedvezmény alapját vagy összegét,
  • nyugdíjbiztosítás esetén a szerződés számát és a biztosított saját számlaszámát.

A kedvezményre jogosító igazolás papír alapon vagy (például online ügyfélszolgálat által kézbesítve) elektronikusan is rendelkezésünkre állhat.

Kérjük vissza minél hamarabb!

Miért is lehet fontos ez most, mikor a bevallási határidő csak május 20., és az adóhatóság úgyis elkészíti (szinte) mindenkinek a bevallási tervezetét? Azért, mert ha a NAV által elkészített bevallásra (bevallási tervezetre) hagyunk mindent, jóval később juthatunk hozzá a nekünk járó pénzhez.

Az állam által így biztosított kedvezményt az adóhatóság az adóbevallás benyújtásától számított 30 nap alatt köteles teljesíteni. Vagyis ha hagyjuk, hogy A NAV cselekedjen helyettünk, akkor a pénzre csak június közepén számíthatunk, a bevallási tervezetet is csak március 15. után tekinthetjük meg. Azonban ha ügyesek vagyunk,

akár már március elején-közepén hozzájuthatunk a pénzünkhöz, mégpedig úgy, hogy magunk nyújtjuk be az szja-bevallást.

Ha mindent az adóhatóságra hagyunk, csak júniusban írják jóvá a kedvezményt. Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László
Ha mindent az adóhatóságra hagyunk, csak júniusban írják jóvá a kedvezményt. Fotó: MTVA / Bizományosi: Róka László

Persze az már nagyon ritka, hogy csönget a postás a pénzzel, a pénztári befizetések után járó adójóváírás neve hivatalosan is „rendelkezés az adóról”. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság a kedvezmény összegét nem kifizeti nekünk, hanem a pénztári számlánkon írja jóvá.

Mit írjunk, mennyit írjunk, hova írjuk?

Mivel a megfelelő igazolások az egyes munkáltatóktól, kifizetőktől stb., illetve a kedvezményre jogosító pénztáraktól már rendelkezésünkre állnak, azok alapján ki tudjuk tölteni az ívet. Az 22SZJA vagy 2253-as számú szja-bevallás 03-as lapján pedig értelemszerűen töltsük ki a pénztár(ak)tól kapott igazolás alapján az adatokat.

Önkéntes kölcsönös egészség- és/vagy önsegélyező pénztár (ide tartoznak az önkéntes nyugdíjpénztárak is) esetén az előző évben befizetett összegek 20, a lekötött összegek 10, illetve a prevenciós szolgáltatások díjainak ugyancsak 10 százaléka a jóváírható összeg, azonban ennek maximuma több pénztári tagság után is legfeljebb 150 ezer forint. Hangsúlyozzuk: csak egy pénztári számlára kérhető jóváírás, azaz nem lehet olyat kérni, hogy a kedvezményt a NAV ossza meg egy vagy több egészség- és nyugdíjpénztár között.

A nyugdíj-előtakarékossági szerződés (nyesz) alapján befizetett összeg után ugyancsak 20 százalék kérhető vissza. Ilyen jogcímen legfeljebb 100 ezer forint írható jóvá, azonban ha valaki 2020. január 1-je előtt töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor 130 ezer forint a maximum.

Nyugdíjbiztosításra ugyancsak a befizetett összeg 20 százaléka, maximum 130 ezer forint írható jóvá.

E három jogcímnek (önkéntes pénztár, nyesz, nyugdíjbiztosítás együtt) ugyancsak van egy törvényi maximuma, mégpedig 280 ezer forint.

Ugyancsak korlátja az egészség-, illetve nyugdíjpénztári jóváírásnak az összevont adóalap adójának kedvezményekkel csökkentett összege is. Így tehát például egy teljes adómentességben részesülő 25 év alatti fiatal vagy egy négygyermekes édesanya esetében nincs lehetőség az ilyen jellegű adójóváírásra. Ugyancsak figyelmesen kell eljárnia annak, aki például nem egész évben dolgozott, így az adója nem éri el a fenti kedvezmények összegét.

Minél hamarabb visszakapjuk, annál többet fialhat nekünk a befizetések után járó adójóváírás. Fotó: Depositphotos
Minél hamarabb visszakapjuk, annál többet fialhat nekünk a befizetések után járó adójóváírás. Fotó: Depositphotos

Az szja-bevallás összeállítása bár nem söralátét, de azért nem is végtelenül bonyolult. Amennyiben nem boldogulunk vele, akkor ajánlott hozzáértő ismerős, könyvelő adótanácsadó segítségét kérni. Ami persze plusz kiadás lehet, de a ráfordítás talán megéri, hogy pénzünk minél hamarabb nekünk fialjon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!