<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Visszatekintésünk az elmúlt órák legfontosabb eseményeire az orosz-ukrán háborúból.

Fogy az ukránok türelme

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek fogytán a türelme az Oroszországgal folytatott tárgyalásokhoz, tekintettel az orosz erők által az országában elkövetett atrocitásokra vonatkozó bizonyítékok gyarapodására. Azt mondta, hogy a tárgyalások lehetősége egyre halványul „minden egyes új Bucsával, minden egyes új Mariupollal.”

Belenyúltak az ukránok a gázszállításba

Szerdán negyedével csökkent az orosz gáz szállítása Ukrajnán keresztül az EU-ba, miután az ukrán gázvezeték-üzemeltető megtagadta a gáz további átvételét az ország orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területeiről. Ukrajna többé nem vállal felelősséget az orosz gáz az orosz katonai megszállás alatt álló ukrán területeken keresztül történő továbbításáért - közölte az ukrán állami tulajdonú Naftogaz gázipari vállalat.

Patthelyzet

Külföldi hírszerzési információk szerint az orosz és az ukrán erők kimerítő és halálos patthelyzetbe kerültek Ukrajna keleti részén. Annak ellenére, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy az ukrán ellentámadások Harkiv környékén és másutt visszaszorítják a benyomuló orosz erőket, hírszerzési információk szerint az ukrán sikerek egyelőre a 300 mérföldes frontvonal északkeleti és délnyugati szárnyára korlátozódnak.

Egy ukrán régió oroszpárti vezetése Oroszországhoz csatlakozna

A dél-ukrajnai Herszon megye Oroszország által kinevezett új politikai vezetése arra készül, hogy felkérje Vlagyimir Putyin orosz elnököt a régió Oroszországhoz csatolására - írta szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál, idézve egy Moszkva-barát helyi vezetőnek a RIA Novosztyi orosz hírportálnak adott interjújából.

Herszon városa Oroszország része, Herszon megye területén nem jön létre Herszoni Népköztársaság (a kelet-ukrajnai szakadár területek mintájára), és nem lesz népszavazás a terület hovatartozásáról. Egyetlen rendelet lesz, amely a megye vezetésének az orosz államfőhöz intézett azon kérésén alapul, hogy a régió az Oroszországi Föderáció részévé váljon - jelentette ki az interjúban Kirilo Sztremouszov, a február 24. óta csaknem teljesen orosz ellenőrzés alá került megye Moszkva által kinevezett új kormányzó-helyettese. A kormányzó-helyettes szerint az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krímmel szomszédos Herszon megye az év végére teljesen átkerül az orosz törvényhozás fennhatósága alá, a területet irányító hatalmi struktúra pedig - szavai szerint - az orosz régiókkal megegyező módon épül majd fel – jelentette az MTI.

Herszon Ukrajna feliratú transzparenst tart két tiltakozó az orosz csapatok támadása elleni tüntetésen. Fotó: MTI/AP/Olexandr Chornyi Herszon Ukrajna feliratú transzparenst tart két tiltakozó az orosz csapatok támadása elleni tüntetésen. Fotó: MTI/AP/Olexandr Chornyi

Egyelőre nem lesz sem tűzszünet, sem béketárgyalás az ENSZ főtitkára szerint

A háború nem tart örökké, eljön az idő, amikor béketárgyalásokra lesz szükség - fogalmazott Bécsben, Alexander Van der Bellen osztrák államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján António Guterres, ám leszögezte, amint lehetőség nyílik a megbeszélésekre, az ENSZ a nemzetközi egyezményekkel összhangban segíteni fogja őket.

Hangsúlyozta emellett, hogy mivel egyelőre nem látnak lehetőséget "sem a tűzszünetre, sem a béketárgyalásokra", a világszervezet - a nemzetközi vöröskereszttel együttműködve - elsősorban a civilek kimenekítésére és humanitárius folyosók létesítésére összpontosít. Kiemelte a délkelet-ukrajnai mariupoli Azovsztal acélműből evakuált civilek ügyét, rámutatva arra, hogy a sikeres művelet azt bizonyítja: a diplomácia életeket menthet.

Jelenleg egyik fél sem győzhet

Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi körülmények között egyik fél sem győzhet. Scott Berrier altábornagy, a Pentagon hírszerző-ügynökségének igazgatója ezt azután mondta, hogy az orosz hadsereg kijelentette, hogy erői egészen a donyecki és luhanszki régió határáig nyomultak előre, potenciálisan közeledve a donbászi régió ellenőrzésének biztosításához.

(A hírösszefoglaló elkészítéséhez a Guardian cikkét használtuk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.