<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Egy hét múlva érkezik Magyarországra a következő vakcinaszállítmány, addig is a ma megjött Pfizer-oltóanyag 36 ezer fő oltására lesz elegendő, pár nap alatt pedig ez is el fog fogyni – mondta Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Az operatív törzs mai tájékoztatójának kezdetén Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője ismertette a legfrissebb rendőrségi adatokat. 

Ezek szerint a maszkviselés szabályainak megszegése miatt összesen 132 esetben történt rendőri intézkedés, ebből 123 közterületen, 3 közlekedési eszközön, hat esetben pedig kereskedelmi egységben, zárt helyen kellett a hatóságnak fellépnie. A nyitvatartási szabályok megszegése miatt közigazgatási hatósági eljárás keretében tegnap a rendőrség a főváros ötödik kerületében egy boltot 14 napra bezárt, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében 7 napra került lakat egy konditeremre. A kijárási tilalom megszegése miatt az elmúlt 24 órában összesen 320 rendőri intézkedést foganatosítottak, ebből 3 személy volt az, aki a kutyasétáltatás szabályait szegte meg. A beutazási szabályokat összesen negyvenheten nem tartották be, míg új hatósági házi karantént 2213 esetben rendeltek el.

Gyorsan fogy

Müller Cecília, saját megfogalmazása szerint, kedvező járványügyi adatokkal tudott szolgálni. Ezek szerint „a mutáns vírusok közösségi terjedése nagy számban még nem fellelhető Magyarországon”; az új fertőzöttek száma ezer alatt maradt. Nyílik az olló az aktív fertőzöttek és a gyógyultak között, azaz egyre többen gyógyulnak fel a betegségből, és az aktív fertőzöttek száma is folyamatosan csökken, a kórházakban ápoltaké pedig szintén csökkenő tendenciát mutat.

Volt olyan kérdés, amelynek hallatán Müller Cecília (képünkön) megdöbbent. Fotó: M1, YouTubeVolt olyan kérdés, amelynek hallatán Müller Cecília (képünkön) megdöbbent. Fotó: M1, YouTube

Az oltási programról szólva Müller Cecília elmondta, hogy eddig mintegy 130 ezer ember beoltására alkalmas vakcinát kapott az ország, ez a mennyiség gyakorlatilag el is fogyott, így éppen ideje volt – fogalmazott –, hogy ma megérkezzen a Pfizer újabb szállítmánya. Hangsúlyozta, hogy jelenleg egyedül a rendelkezésre álló vakcinamennyiség szab határt, ezért is reméli, hogy egyre több vakcina engedélyezése történik meg úgy az EU-ban, de más országokban is. 

Kedvezőek azok a felmérések is, melyek azt mutatják, hogy egyre többen bíznak az oltásokban, és így egyre többen igénylik is – tette hozzá. Eddig már 3000-en megkapták a második oltást is. 

Továbbra is előnyt élveznek oltás szempontjából az egészségügyi dolgozók, a 130 ezer beoltottból 120 ezer belőlük került ki. De mivel közülük nem részesült még mindenki a védelemből, Müller Cecília arra kérte az érintetteket, hogy továbbra is jelentkezzenek oltásért. Mint mondta, az első vonal védelme nagyon fontos.

Egy hét múlva érkezik Magyarországra az újabb vakcinaszállítmány, addig is a ma érkezett Pfizer-oltóanyag 36 ezer fő oltására lesz elegendő, és pár nap alatt el is fog fogyni. Aki Pfizer-oltásban részesül, annak a 21. napon, aki pedig Modernában, annak a 28. napon kell jelentkeznie a második adagért, a védettséget pedig ezt követően egy hét, tíz nap alatt lehet megszerezni. 

Mivel az oltásoknak csak a beérkező vakcina mennyiség szab határt – hangsúlyozta többször Müller Cecília –, „keresik és vizsgálják” mind az orosz, mind pedig a kínai vakcinákat. Egyúttal az országos tiszti főorvos a reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődhetnek a tömeges oltások, mondván, csak ez ad reményt a most még életben lévős intézkedések feloldására. 

A regisztrációk száma is ezt az igényt jelzi; eddig 1 millió 755-en jelezték ezen a módon az oltási igényüket, 1 millió százezren interneten, míg a többiek levélben. Az oltási program az idősotthonokban élők és dolgozók, valamint az egészségügyi dolgozók után az otthonukban élő, 89 évesnél idősebb személyek oltásával folytatódik hamarosan – jelentette be Müller.

Őket az otthonukban a háziorvosok, vagy az oltócsoport fogja ellátni. Müller a családtagokat arra kérte, hogy az idős hozzátartozókat segítsék a regisztrációban. Eddig közülük 10 ezren igényelték az oltást. 

Újságírói kérdések

A Vas Népe az iránt érdeklődött, hogy az a szociális otthonban lakó vagy dolgozó, aki beteg, kaphat-e oltást? Müller Cecília válaszában hangsúlyozta, hogy ha egy betegség akut szakaszban van, legyen az bármilyen is, az érintett személy mindaddig, amíg meg nem gyógyul, semmiféle oltásban nem részesülhet. 

Érkezett megkeresés az operatív törzshöz azzal, hogy egyes hírek szerint „kiöntözgetik” a fel nem használt vakcinát az oltópontoknál. Müller Cecília, mint mondta, már a kérdéstől is „megdöbbent”, szerinte ilyen eset egyszerűen nem fordulhat elő. 

Az oltás szervezetten zajlik, mindenki időpontra érkezik, és mivel az összes vakcinát fel kell használni, az oltópontok megfelelő tervvel rendelkeznek arra az esetre, ha nem minden regisztrált érkezne meg. Ilyen esetben az előre képzett, úgynevezett többletlétszámot hívják be azonnal. 

Az RTL Klub azt kérdezte, mennyi vakcinát kötött le a magyar állam? Müller Cecília közölte, hogy az EU-ból 19,7 millió oltóanyagot foglaltak be, de mivel az engedélyezés és a beszállítás is akadozik, és a mostaninál sokkal többet szeretnének oltani, folyamatosan vizsgálják az orosz és a kínai beszerzési lehetőségeket is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.