<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra sincs egységes álláspont Európában arra vonatkozóan, hogy kinek és mikor ajánlott a harmadik koronavírus elleni oltás. Ausztriában tegnap óta már minden felnőttnek javasolják ezt az oltást a rohamosan növekvő fertőzésszámok miatt, és hasonló a helyzet Magyarországon is. Németországban viszont egyelőre továbbra is a 70 év felettiek, valamint a rizikócsoportokba tartozók számára ajánlják a harmadik vakcinát – nekik is csak fél évvel a második oltás után.

Szigorította a harmadik koronavírus elleni oltásra vonatkozó álláspontját az osztrák Nemzeti Oltási Bizottság: nyugati szomszédunknál kedd óta már nem csak a 65 év felettieknek és a rizikócsoportokba tartozóknak, valamint az AstraZenecával oltottaknak, hanem minden 18 év feletti személynek javasolják a harmadik vakcina felvételét.

Ausztria: megerősített védelem

Harmadik oltásnak mRNS-típusú vakcinát ajánlanak, beadására a második oltást követő 6-12 hónapon belül kerülhet sor. Azoknak pedig, akik egydózisú Johnson&Johnson vakcinát kaptak, a második oltás mielőbbi felvételét javasolják. Bécsben és Voralbergben már tegnap időpontokat kínáltak fel az újabb oltásra.

Bécsben már mindenkinek ajánlják a 3. oltást. (Illusztráció. Forrás: Depositphotos)
Bécsben már mindenkinek ajánlják a 3. oltást. (Illusztráció. Forrás: Depositphotos)

Az osztrák hatóság azért szigorított, mert álláspontja szerint

az első és második oltás jelentette védelem mintegy hat hónap után alábbhagy.

Bár a 60 év alattiak nagyrészt továbbra is védettek a súlyos lefolyású Covid-betegséggel szemben, a harmadik vakcina – különösen az időseknél – egyértelműen növeli a védőhatást.

Wolfgang Mückstein Zöld-párti egészségügyi miniszter szerint a harmadik oltás felvétele azért is fontos,

mert a Covid-számok meredeken emelkednek.

A statisztikák szerint az új fertőzések napi száma tegnap meghaladta az 5 ezret a hétnapos átlagot tekintve (egy évvel ezelőtt szintén 4-5 ezer környékén volt ez a mutató), és átlagban 14-en veszítik életüket naponta a koronavírussal összefüggésben (egy évvel ezelőtt 20-25-en hunytak el naponta).

Az egészségügyi miniszter hozzátette: bár nőtt azok száma, akik az oltás ellenére is elkapták a fertőzést, és tüneteket „produkálnak”, a vakcina 90 százalékban megakadályozza a kórházba, 94 százalékban pedig az intenzív osztályra kerülést.

Egész Európában azt látjuk, hogy magas átoltottság esetén kevesebben kerülnek kórházba, illetve intenzív osztályra

- fűzte hozzá. Ausztriában a lakosság csaknem kétharmada van beoltva Covid ellen.  

Az új fertőzöttek többsége még mindig az oltatlanok köréből kerül ki, a 18 év felettieknél viszont már minden negyedik új fertőzött beoltott – szakértők szerint ez is azt mutatja, hogy az első két oltás nyújtotta védelem fokozatosan csökken.

A magyar hatóságok szintén minden 18 év feletti beoltottnak ajánlják a harmadik oltást, de nem hat, hanem négy hónap letelte után. A koronavirus.gov.hu szerint a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása náluk általában jóval enyhébb, mint az oltatlanoknál.

Németország kivár

Ausztriával és Magyarországgal ellentétben Németországban az Állandó Oltási Bizottság

alapvetően továbbra is  a 70 év felettieknek, valamint a rizikócsoportokba tartozóknak javasolja a harmadik oltást,

amelynek az ajánlás szerint egy mRNS típusú vakcinának kell lennie, és legkorábban a második oltástól számított hatodik hónap után vehető fel.

A Covid-betegségből felgyógyultaknak egyelőre nem ajánlják az oltást, számukra továbbra is csupán egy oltás felvétele javasolt. Esetükben ugyanis már ezáltal is magas antitest-koncentrációt lehet elérni, amit a második oltás nem növelne lényegesen.

Igaz, Jens Spahn, a már csak ügyvivői szerepet betöltő Merkel-kormány egészségügyi minisztere azt szeretné, ha - minimum fél évvel a második oltás után -

minden felnőtt személynek felajánlanák a harmadik oltást a negyedik hullám  letörése érdekében. Spahn emiatt reaktiválná az oltási centrumokat.

Thomas Mertens, az Állandó Oltási Bizottság vezetője szerint néhány héten belül döntenek arról, hogy mindenkire kiterjesztik-e a harmadik oltásra vonatkozó ajánlást.

A németeknél most lényegesen több az új Covid-fertőzött és Covid-halott egy évvel ezelőtthöz képest annak ellenére, hogy a lakosság kétharmada már be van oltva. A paradoxnak tűnő helyzetnek két oka van német szakértők szerint: a Delta-variáns és az oltatlanok.

A leendő kormánypártok szerint ugyanakkor nincs szükség újabb karanténra, a járványügyi vészhelyzetet pedig hamarosan meg lehet szüntetni. Laptársunk, a Privátbankár.hu erről itt írt részletesen: Nagyon meglepő dolog történik Németországban.

A svédeknél nincs új járványhullám

Érdekesség, hogy a különutas válságkezelést folytató, a szigorú korlátozásokat elvető Svédországban egyelőre a 65 év felettieknek, valamint az egészségügyben és idősotthonokban dolgozóknak ajánlják fel a harmadik oltást. A tervek szerint azonban

a tél és a tavasz folyamán minden 16 év feletti személyre kiterjesztik az ajánlást. 

A skandináv államban, ahol a lakosság szintén mintegy kétharmada van beoltva, egyébként nincs újabb Covid-hullám az eddigi adatok szerint. Mind az új esetek, mind az új áldozatok száma hónapok óta relatív alacsony szinten van, és messze elmarad az év eleji, illetve tavaszi csúcsértékektől.

A svéd helyzetről legutóbb szintén laptársunk, a Privátbankár.hu írt részletesen: Mi van most a svédekkel? Megnéztük, hol tart a különutas modell.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.