<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Csökkenhet az építőanyagok drágulási üteme a visszaeső állami és kereskedelmi célú építkezések miatt.

Egyre több szakmai szövetség ad hírt arról, hogy már erősen lassul az építési piac Magyarországon és további fékeződés várható a következő hónapokban. A kormány beavatkozása nélkül tömeges cégbedőlések lehetnek, ugyanakkor a rendelésállomány csökkenésével kissé enyhülhet a munkaerőhiány.

A NER-hez tartozó cégeknek nem lesz anyagellátási gondja.  Fotó: mfor/Mester Nándor
A NER-hez tartozó cégeknek nem lesz anyagellátási gondja. Fotó: mfor/Mester Nándor

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) tagjainak tapasztalata szerint az erős első félévet követően számos befejeződő projekt és csökkenő szerződésszám mellett egyértelműen a fékeződés jelei látszanak azzal, hogy gyakoribbá váltak a halasztások mind a lakásépítési, mind pedig a kereskedelmi- és ipari ingatlanoknál. Ezt tükrözi a szerkezetépítő anyagok, így például az égetett kerámia tégla termékek fékeződő forgalma, míg a projektek befejezéséhez tartozó termékeknél – például az tetőcserepeknél – még élénk a kereslet.  

A tartósan növekvő energiaköltségek nyomán megugrott a kereslet minden olyan építési termék és szolgáltatás iránt, amelyek gyors átfutással segítenek visszafogni a lakások és az ipari, telephelyi ingatlanok energiafogyasztását: az épületgépészeti vállalkozások kiugró keresletről számoltak be, és az ablakcserék is kiemelt helyen szerepelnek a gyorsan megvalósítható beruházások között. A műanyagalapú hőszigetelő anyagok terén még nagyobbrészt elmaradt a szezonális felfutás, részben a szűkös kivitelezői kapacitások, részben pedig a korábbi előrehozott vásárlások miatt. 

A Magyar Nemzeti Bank épp a napokban adta közre őszi ingatlanpiaci jelentését. Ebből hasonló tendenciákra lehet következtetni. A jegybank ugyanakkor megjegyezte, hogy az építőipar egésze (gyártók, kereskedők) továbbra is mélyülő válságra számíthat. Pont ugyanúgy sújtják a szektort a külső hatások (romló forint, dráguló energia és munkaerőköltség, visszaeső rendelésállomány), mint a kereskedelmiingatlan-piacot.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) nem régiben ismét megkongatta a vészharangot. A leállított állami és az el sem kezdődött önkormányzati beruházások miatt tömeges csődöket jósolt. Azt is jelezte a jegybanknak, hogy manapság 30 napon túlra semmi garanciát nem vállalnak az alapanyagszállítók. Ágazati szereplők szerint ma több helyütt is megint csak napi áron lehet anyagot és eszközt vásárolni.

Az idei drágulásra vonatkozó várakozások. Forrás: ÉVOSZ, 2022 szeptemberi felmérés
Az idei drágulásra vonatkozó várakozások. Forrás: ÉVOSZ, 2022 szeptemberi felmérés

A MÉASZ szerint az energiamegtakarítást támogató építőkémia termékek iránti kereslet a teljes építőkémia termékkörön belül erősödni tudott, ezzel együtt a harmadik negyedévi összvolumen a tavalyi bázis körül alakult. A szálas hőszigetelőanyagok terén az erős első félévet követően mintegy 10 százalékos csökkenés mutatkozott az egyes ipari projektek ütemezésének lelassulásával. 

A legnagyobb kihívás az, hogyan lehet még kezelhető költségekkel legyártani az egyes termékeket. Egyes esetekben olyan mértékben emelkedtek meg az előállítási költségek, hogy azokat a jelenlegi helyzetben a fogyasztókra már nem lehet áthárítani. Mindezzel párhuzamosan a hazai gyártók számos módon hajtottak végre energiafogyasztást leszorító intézkedéseket (pl. gyártáselőkészítési lépéseken keresztül, műszakok tömbösítésével, kevesebb munkanappal, mérési beruházásokkal) és törekszenek megújulóenergia-hasznosító beruházások végrehajtására, illetve a meglévők kibővítésére is.

A szervezet elnöksége előremutatónak tartja a kkv-szektor számára nemrégiben meghirdetett energiaköltség-kompenzációt, egyben javasolja a különösen energiaintenzív építőanyag gyártási ágazat egészét – akár sávos megoldással, az energiaintenzitás függvényében – lehetőség szerint minél nagyobb arányú energiaköltség-kompenzációban részesíteni annak érdekében, hogy a hazai gyártók ne kényszerüljenek a termelés szüneteltetésére, és ezáltal az értéklánc sérülése és az import arány növekedése elkerülhető legyen.

Mivel a mostani 10 százalék feletti lakossági hitelkamat-környezetben jelentősen visszaesett a hitelfelvételi hajlandóság, az építésgazdaság mintegy ötödét kitevő, a legtöbb fajta építőanyagot és -szakipart vonzó újlakás-építési és lakáskorszerűsítési piacon komoly hozzájárulást adhatna egy államilag támogatott kedvezményes, egyszámjegyű kamatot elérhetővé tevő finanszírozási konstrukció. Emellett megfelelő eszközként működhetne továbbá az szja-visszatérítés is az elvégzett energiahatékonysági beruházások után.

Középtávra tekintve megfontolandó az önrész-képességet és tervezhetőséget segítő lakástakarékpénztári kamattámogatás megfelelő feltételek melletti visszaállítása is, amely középtávon tartósan segítené az lakásállomány energiafogyasztásának csökkentését, az újlakás-építéseken keresztül pedig hozzájárulna a lakásállomány fokozatos megújításához.

Az égetett kerámia tégla és cserép megrendelések tavaszi felfutásakor tapasztalt 2-4 hetes szállítási idők a nyár végére lerövidültek. A szerkezeti anyagok piacán a nyár közepétől immár egyértelműen a fékeződés jelei látszanak, a nagyobb projekteknél egyre gyakoribbá váltak a halasztások. A következő néhány hónap kereslete még rendezettnek látszik, de az újlakás-építési-, valamint az üzleti megrendelések terén lassulás érzékelhető. Fontos, hogy ez a folyamat megálljon, illetve megforduljon - véli a MÉASZ.