2019. február 7. 09:33
mfor.hu

Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 5,7 százalékkal bővült. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása nagyobb ütemben nőtt, mint az előző hónapban. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben bővült az egy évvel korábbihoz képest.

2018-ban a termelés volumene 3,6 százalékkal nagyobb volt, mint 2017-ben. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,5 százalékkal nőtt.

Meglepően jól sikerült

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint az ipari teljesítmény folytatta a nyár óta tartó hullámmozgást, vagyis a gyenge novembert egy erős december követett. A szakember szerint az adat egyértelmű pozitív meglepetés, ráadásul ez a 2018-as év második legmagasabb növekedési üteme, ami mindenképpen szokatlan a szezonális leállásokkal terhelt decemberi hónaptól.

A rendkívül erős évzárásnak köszönhetően tavaly a termelés volumene összességében 3,6 százalékkal nagyobb volt, mint 2017-ben, ami így is 1 százalékpontos lassulást jelent. Az erős negyedik negyedév pedig mindenképpen jó előjel a jövő heti GDP adatközlés előtt.

A KSH szűkszavú kommentárja alapján a jó teljesítményért egyértelműen a két legnagyobb súlyú ágazat, a járműgyártás és az elektronikai szektor felelős. Ez is igazolja azon nézetünket, hogy amikor ez a két ágazat nem képes felpörögni, az az egész ipart visszafogja, míg egy-egy jó teljesítménnyel az összkép is kedvezőbben fest. A magyar ipar tehát továbbra is meglehetősen koncentrált, ami egy eljövendő válság esetén komoly gondokat okozhat. Egyelőre azonban úgy véljük, hogy az új kapacitások belépésével 2019-ben az ipar képes lesz ismét 4-5 százalékos növekedést felmutatni, habár kétségtelen, hogy a kockázatok inkább lefelé mutatnak. Ennek oka az egyre gyengébb német ipari teljesítmény, valamint a globális növekedés várható lassulása, de az erős belső értékesítés 2018-hoz hasonlóan idén is képes lehet húzni az ipari termelést – tette hozzá Virovácz Péter.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.