<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nehéz megmondani, hogy a költségvetés rossz helyzete vagy az MNB hitelességének megingása áll a háttérben, de a forint ismét történelmi mélypontja közelében van. Pedig a jegybank csütörtökön is kamatot emelt, az egyhetes betéti tendert 30 bázisponttal magasabb, 3,60 százalékos kamattal hirdette meg.

Kedden emelte az alapkamatot, majd csütörtökön a duális kamatrendszer másik pillérét, az egyhetes betétek kamatát is növelte az MNB. Az immár 3,60 százalékos szint a régióban a legmagasabb, ennek ellenére a forint piacán nem történt javulás. Sőt a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest a 370-es szint körül táncol.

Az MNB az előző két héten 20-20, azt megelőzően kétszer 40 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát a csütörtöki tendereken. Azt novemberi kamatdöntő ülésén jelentette be a monetáris tanács, hogy ismét elválasztja az egyhetes betét kamatát az alapkamattól, így kialakítva egyfajta duális kamatrendszert.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,4 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,4 százalékra.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a kamatdöntés után megismételte: a monetáris tanács megítélése szerint az egyhetes betéti eszköz kamatának legalább az alapkamatéval azonos mértékű emelése indokolt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.