<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhattak volna Matolcsy Györgyék, amire a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének helyettese, Virág Barnabás úgy reagált: "egészen nonszensz, amit a Parragh-interjúban láttam".

Mint arról beszámoltunk, az MNB tovább folytatta a júniusban megkezdett kamatemelési ciklusát, mely során a mai napon a Monetáris Tanács 30 bázisponttal, 2,4 százalékra vitte fel az alapkamatát.

Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ismertette a kamatdöntés indokait. Fotó: Mfor.hu
Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke ismertette a kamatdöntés indokait. Fotó: Mfor.hu

A tanács egyúttal a jegybanki stáb legfrissebb prognózisai közül az inflációra és a GDP-re szólót imsertette. Eszerint az infláció 2022 negyedik negyedévében visszatér a jegybanki toleranciasávba, majd 2023 első félévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt. A fogyasztóiár-index 2022-ben 4,7-5,1 százalékon, 2023-tól az inflációs céllal összhangban alakul – szerepel a friss Inflációs jelentésben, amelyet részletesen majd csütörtökön 10 órakor ismerhet meg a közvélemény.

A GDP 2021-ben 6,3-6,5 százalékkal, 2022-ben 4-5 százalékkal bővül az MNB legfőbb döntéshozó szerve szerint.

A Monetáris Tanács az infláció fékezése érdekében döntött két azon programjának kivezetéséről, amelyek likviditást juttattak a gazdaságba, így potenciális áremelési tényezőknek tekinthetők. Egyrészt a tanács a 2019 júliusában elindított Növekedési Kötvényprogram lezárásáról döntött, mely során 1550 milliárd forint erejéig vásárolhat magyar cégektől kötvényeit, a piacihoz képest kedvezőbbnek számító, 1-4 százalék közötti éves kamaton. Ez azt jelenti, hogy a folyamatban lévő kibocsátói tárgyalások – legfeljebb a program keretösszegéig történő – realizálását követően a jegybank nem vásárol újabb vállalati kötvényeket. A bankrendszer bőséges likviditása és erős tőkehelyzete, valamint a kötvénypiaci feltételek elmúlt években bekövetkezett javulása és a piacfejlesztés hatása lehetővé teszi a vállalati szektor finanszírozási igényeinek piaci alapú kielégítését – indokolta a tanács a közleményében.

Másrészt a Monetáris Tanács az állampapír-vásárlási program lezárásáról is döntött, amely értelmében a jegybank leállítja a kötvényvásárlásait.

Egészen nonszensz, amit a Parragh-interjúban láttam - reagált Virág Barnabás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát elnöklő Parragh László azon kijelentésére, miszerint az MNB  az utóbbi időben tett lépéseinél jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhatott volna.