TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Miközben csúcson a foglalkoztatottság, egyre több nyugdíjas vonul ki a munkaerőpiacról, körükben az inaktívak száma is történelmi csúcson van.

Az egyre csak súlyosbodó munkaerőhiányt a kormány részben a rendelkezésre álló munkaerőtartalék segítségével szeretné megoldani. Ide tartoznak a közfoglalkoztatottak, a kismamák és a nyugdíjasok is. Utóbbiak foglalkoztatásának elősegítésére több intézkedést is hozott, ám úgy tűnik, hogy az igazi nagy áttörés még várat magára a statisztikában. Friss változásként januártól lépett hatályba a nyugdíj mellett dolgozók keresetének járulékmentessége, a bérből már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük a dolgozó időseknek. Ennek hatása még nem mutatkozik meg a statisztikában, kérdés, hogy az év hátralévő részében megtörténik-e az áttörés.

A Központi Statisztikai Hivatal első negyedévre vonatkozó adatai egyelőre némi csalódást okozhatnak a kormánynak. Igaz, hogy a 15-74 évesek foglalkoztatása csúcson van, sőt a 20-64 éves korosztályban is sikerült elérni az Europa2020 stratégiában célként kitűzött 75 százalékos foglalkoztatási rátát, de az idősebbek fogalkoztatását écélzó intézkedések még nem értek be. A 65-74 év közötti népesség körében ugyanis a dolgozók száma érdemben nem változott, sőt a január-márciusi háromhavi átlagban az előző, december-februári időszakhoz viszonyítva némileg még csökkent is, ezzel kisebb mélypontra juttatva az adatot. A mostani év ráadásul eltérést is mutat a korábbiakhoz képest, az év ezen időszakában ugyanis sokkal inkább a létszám stagnálása figyelhető meg, mint az érdemi pozitív vagy negatív irányú változás.

A friss adat szerint 67 ezren dolgoztak január-március között, ami igaz, hogy 14 ezerrel több dolgozót jelent az előző évihez képest, de ennek okát nem az év eleji jogszabályváltozásokban kell keresni, a létszám igazából az előző év folyamán emelkedett. Az idei havi közlések alapján úgy tűnik, jelenleg ennyi - 14 ezer - a maximum létszám, mi bevonható a munkaerőpiacra.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

A leglátványosabb növekedés az idősek körében ugyanis tavaly június-augusztusban volt: akkor hirtelen 5300 nyugdíjas állt vissza a munka világába egyetlen hónap alatt. Hasonló mértékű növekedésre azonban azóta sem volt példa. Ráadásul a folyamatok is a kormányzati szándékkal ellentétes változásokra utalnak.

Ugyan növekszik a 65-74 éves népesség a statisztika szerint, az újonnan a korcsoportba lépők láthatóan nem kívánnak tovább a munkaerőpiacon aktívan jelen lenni és az inaktívak táborát gyarapítják. A nyugdíjas inkatív népesség létszáma ugyanis történelmi csúcsra ugrott, 1,011 millióan vannak, ami havi szinten 3100 fős, éves viszonylatban pedig 11,9 ezres növekedést jelent.

Mindeközben a korcsoport népessége 1,079 milliós. Ők elméletileg jelenthetnék a tartalék egy részét - egészségi állapottól függően -, de a munkavállalásuk elősegítésére irányuló kormányzati intézkedések nem jelenten kellő motivációt az idősek számára.

Egy negyedév adatai alapján hosszú távú következtetést nem kívánunk levonni, de egyelőre a statisztika nem igazolja vissza a kormányzati erőfeszítések hasznosságát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.