Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Fordult a kocka, megint a megrendelők diktálnak az építőiparban – summázta a jelentős változást a magasépítési piacot messze vezető Market Építő Zrt. vezetője egy minapi sajtóbeszélgetésen. Az 5 százalékos áfát csak az egyik segítségnek tartja a lakáspiacon, szerinte sokkal többet használna, ha kiszámíthatóbb lenne a szabályozási és gazdaságösztönző környezet és a cégek a hatékonyságnövelésre összpontosítanának.

Érezhetően csökkentek a megrendelések az építőiparban és megkezdődtek a beszállítói és alvállalkozói árcsökkentések – érzékeltette a helyzetet Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója. Úgy tűnik, a válságban meghallgatásra talált ez az általa az elmúlt hónapokban több fórumon is sürgetett lépés, amiről ebben a cikkben is részletesen beszámoltunk.

A vezető örömmel nyugtázta, hogy több olyan alvállalkozó is van, aki a járvány előtti sokéves felfutás idején könnyedén hátrébb sorolta a rendelést arra hivatkozva, hogy ki sem látszik a munkából, most gyakorlatilag folyamatosan új megrendelések reményében keresi fel a cégüket, illetve más nagy generálkivitelezőt.

„Megint van verseny, válogathatunk a jelöltek között. Sokuk pénzügyi helyzete most még nem ingott meg a visszaeső megrendelések és a kényszerű árcsökkentés következtében. Ám ha elhúzódik a járvány és a vele járó bizonytalanság, akkor megrendülhetnek.

Arra a kérdésünkre, hogy a fokozódó nyomás miatt megint jellemző lehet-e majd a lánctartozás az ágazatban azt mondta:

Még nincsenek lánctartozások, de...

"Jelentősebb lánctartozásoktól nem tartok, ezt szerencsére jól kezeli az évekkel ezelőtt kialakított központi szabályozás, ami a teljesítési igazolások alapján való fizetést írja elő és azt, hogy először az alvállalkozókat kell kifizetnie a generálkivitelezőnek.”

Közben az ÉVOSZ körkérdésben tudakolta a tagvállalatoktól, hogy milyen problémákkal küzdenek. Ebből kiderült, hogy a megkérdezett 400 építőipari kivitelező, tervező vállalkozás 48 százaléka számolt be arról, hogy árbevételük csökkent az első fél évben az előző hat hónaphoz képest, míg 23 százalékuk stagnálást, 29 százalékuk pedig növekedést jelzett. Az is problémát jelent, hogy az építési-beruházási közbeszerzési piacon 2020 első nyolc hónapjában a közbeszerzések száma az előző évi 57 százalékára esett vissza, értékben pedig csak a 76 százalékát éri el. 

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.