3p

Tovább szárnyalt Garancsi István fő építőipari cége tavaly. A beszámoló alapján azonban nemcsak a tulajdonosok és a cég járt jól, de a dolgozók sem panaszkodhatnak, az átlagos bér 16 százalékkal nőtt egy év alatt.

Amennyi közbeszerzési eljárást nyer el a Market Építő Zrt., és ahány nagy beruházásban kapott kiemelkedő szerepet, nem okozhatnak nagy meglepetést a társaság most közzétett beszámolójában szereplő számok. A cég menetelése töretlen, ami nemcsak a tulajdonosoknak biztosít jókora osztalékot, de a számok alapján a cégnél dolgozók is profitálnak a sikerszériából.

A Market szinte elképesztő mértékben, 36 százalékkal növelte tovább az árbevételét tavaly, a 2018-as 138 milliárd forint után 2019-ben 188 milliárd csorgott be a cég kasszájába. Ennek azonban töredéke maradt meg a végén tiszta nyereségként, aminek hátterében a nagy projektekbe bevont alvállalkozók számával magyarázható. A bevétel döntő részét ugyanis továbbszámlázzák, ami az anyagjellegű ráfordítások soron mutatkozik meg. Ezen belül a eladott (közvetített) szolgáltatások értéke 133,7 milliárd forintot tett ki a korábbi 103,7 milliárd után.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az anyagjellegű ráfordítások mellett rengeteg a cégnél a személyi jellegű ráfordítás is. A korábbi 5,3 milliárd forint után 7,1 milliárdot számoltak el. A növekedés két tényezőből fakad:
egyrészt az átlagos dolgozói létszám 330 főről 380 főre emelkedett,
másrészt a jelentős fizetésemelésről is árulkodnak a számok.

A létszám- és bérköltség-adatok alapján a Market Zrt.-nél dolgozók átlagosan 1,2 millió forintért végezték tavaly a munkájukat. Ez 16 százalékkal magasabb az előző évi átlagnál.

A 188 milliárdos bevételből így a fizetendő adók levonása után 7,1 milliárdos tiszta nyereség maradt meg, melyből 5,3 milliárd forint osztalékot vettek ki a tulajdonosok, Garancsi István és Scheer Sándor.

Garancsi István - mint arról korábban beszámoltunk - egy másik építőipari cégéből 600 millió forint osztalékhoz jutott.

Említésre méltó a cég kötelezettség-állománya is, mely egy év alatt több mint a duplájára, 82 milliárdra emelkedett a korábbi 35 milliárdról. A növekedés részben a 20 milliárd forintos kötvénykibocsátásnak köszönhető, részben pedig a rövid lejáratú kötelezettségek állománya emelkedett 62 milliárdra 32 milliárdról. Utóbbi a vevők és a szállítók felé év végén fennálló magasabb kötelezettségekkel magyarázható.

A koronavírus nem zavart be a cég tevékenységébe

A kiegészítő mellékletben külön kitérnek a koronavírus-járvány hatásaira is, ám a jelen állás szerint ez nem fog nagy törést okozni a cég életében. Mint írják

"A kivitelezési projektek szinte változatlan ütemben folytatódnak. A vevők fizetési morálja nem változott, likviditási probléma nem merült fel. Az üzleti tervhez képest egyelőre elmaradás nincs. Komoly zavart keltő beszerzési problémák nem merültek fel."

A szellemi dolgozók a Marketnél is home office-ba vonultak, a járvány miatti általános munkaerőpiaci problémák pedig még enyhe pozitív hatással is voltak a társaság tevékenységére.

"A munkaerőpiacon bekövetkezett hirtelen változások a piaci szegmensünket eddig negatívan nem, sőt minimálisan pozitívan érintették."

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!