<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább szárnyalt Garancsi István fő építőipari cége tavaly. A beszámoló alapján azonban nemcsak a tulajdonosok és a cég járt jól, de a dolgozók sem panaszkodhatnak, az átlagos bér 16 százalékkal nőtt egy év alatt.

Amennyi közbeszerzési eljárást nyer el a Market Építő Zrt., és ahány nagy beruházásban kapott kiemelkedő szerepet, nem okozhatnak nagy meglepetést a társaság most közzétett beszámolójában szereplő számok. A cég menetelése töretlen, ami nemcsak a tulajdonosoknak biztosít jókora osztalékot, de a számok alapján a cégnél dolgozók is profitálnak a sikerszériából.

A Market szinte elképesztő mértékben, 36 százalékkal növelte tovább az árbevételét tavaly, a 2018-as 138 milliárd forint után 2019-ben 188 milliárd csorgott be a cég kasszájába. Ennek azonban töredéke maradt meg a végén tiszta nyereségként, aminek hátterében a nagy projektekbe bevont alvállalkozók számával magyarázható. A bevétel döntő részét ugyanis továbbszámlázzák, ami az anyagjellegű ráfordítások soron mutatkozik meg. Ezen belül a eladott (közvetített) szolgáltatások értéke 133,7 milliárd forintot tett ki a korábbi 103,7 milliárd után.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az anyagjellegű ráfordítások mellett rengeteg a cégnél a személyi jellegű ráfordítás is. A korábbi 5,3 milliárd forint után 7,1 milliárdot számoltak el. A növekedés két tényezőből fakad:
egyrészt az átlagos dolgozói létszám 330 főről 380 főre emelkedett,
másrészt a jelentős fizetésemelésről is árulkodnak a számok.

A létszám- és bérköltség-adatok alapján a Market Zrt.-nél dolgozók átlagosan 1,2 millió forintért végezték tavaly a munkájukat. Ez 16 százalékkal magasabb az előző évi átlagnál.

A 188 milliárdos bevételből így a fizetendő adók levonása után 7,1 milliárdos tiszta nyereség maradt meg, melyből 5,3 milliárd forint osztalékot vettek ki a tulajdonosok, Garancsi István és Scheer Sándor.

Garancsi István - mint arról korábban beszámoltunk - egy másik építőipari cégéből 600 millió forint osztalékhoz jutott.

Említésre méltó a cég kötelezettség-állománya is, mely egy év alatt több mint a duplájára, 82 milliárdra emelkedett a korábbi 35 milliárdról. A növekedés részben a 20 milliárd forintos kötvénykibocsátásnak köszönhető, részben pedig a rövid lejáratú kötelezettségek állománya emelkedett 62 milliárdra 32 milliárdról. Utóbbi a vevők és a szállítók felé év végén fennálló magasabb kötelezettségekkel magyarázható.

A koronavírus nem zavart be a cég tevékenységébe

A kiegészítő mellékletben külön kitérnek a koronavírus-járvány hatásaira is, ám a jelen állás szerint ez nem fog nagy törést okozni a cég életében. Mint írják

"A kivitelezési projektek szinte változatlan ütemben folytatódnak. A vevők fizetési morálja nem változott, likviditási probléma nem merült fel. Az üzleti tervhez képest egyelőre elmaradás nincs. Komoly zavart keltő beszerzési problémák nem merültek fel."

A szellemi dolgozók a Marketnél is home office-ba vonultak, a járvány miatti általános munkaerőpiaci problémák pedig még enyhe pozitív hatással is voltak a társaság tevékenységére.

"A munkaerőpiacon bekövetkezett hirtelen változások a piaci szegmensünket eddig negatívan nem, sőt minimálisan pozitívan érintették."