4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kormányzati segítséggel új betonelemgyárat épített Heves megyében a Market Zrt. A beruházás majdnem felét, 2, 5 milliárd forintot egy külön program keretében a kabinet adja. A múlt heti avatás csak egy abban a sorban, amiben szinte számolatlanul esnek be Garancsi István cégéhez az új állami és magán megbízások.

A Market Zrt.- hez tartozó PREBeton Zrt. július közepén avathatta fel új üzemét a Heves megyei Erdőtelken. Az 5,3 milliárd forintos beruházáshoz több mint 2,5 milliárd forintot (tehát majdnem a felét) vissza nem térítendő támogatásként a kormány adta a nagyvállalati programja keretében.

Scheer Sándor, a Market Zrt. vezérigazgatója egyebek között arról beszélt, hogy a cég tavalyi eredménye tette lehetővé a hevesi beruházást. A NER egyik kedvencének számító Marketnek annyira jól megy, hogy a 2018-as 135 milliárd forintról 2019-ben már 185 milliárd forintra hízott a bevétel. Tavaly nyáron a 2018-as eredmények után 4,7, idén pedig a 2019-es működést követően 5,3 milliárd forint osztalékot fizetett.

A cégvezetés nem hanyagolta el a dolgozókat sem: több éves előkészítés után a napokban adták át az új, látványos megoldásokkal operáló saját vállalati központot a Bojtár utcában. A futó és tervezett más székház projektek gazdái itt kiváló műszaki munkát és hangulatos belső tereket láthatnak.

Az elmúlt években szinte számoltalanul ömlöttek a megbízások a céghez. Csak egyetlen példa: a Magyar Telekom hatalmas, 54 ezer négyzetméteres népligeti központi irodaházát is a Garancsi-cég építhette. A vállalat jelenleg több nagy kivitelezési munkálatban főszerepet alakít. Egyebek között felépítheti a bruttó 100 milliárd forintba kerülő népligeti új multifunkciós csarnokot, az OTP Csoport új, hétszites székházát Angyalföldön és a városligeti Pannon Parkban a Biodomot.

A Kopaszi-gátnál egy lakótornyokból és irodaházakból álló új negyedet hoz létre, benne a MOL Campus nevű felhőkarcolóval. Pár hete pedig befejezte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új utasmólójának kivitelezését. Hozzá fűződik a Belgrád rakparti új négycsillagos hotel kialakítása is az egykori Kisgazda székház helyén.

Nagy falatok vidéken

Másutt is nagy falatokhoz jutott a vállalat: az ipari ingatlanok építési piacán is meghatározóvá vált. Néhány hónapja lett közismert, hogy a DPD új, hatezer négyzetméteres XV. kerületi csomagelosztó központjának a kivitelezése is a Marketé lett. Ennél nagyobbat szólt idén tavasszal, amikor kiderült, hogy a dán Jysk 200 millió eurós új ecseri logisztikai központját is a Market építheti.  

Ezen kívül Debrecenben májusban érte el legmagasabb pontját az általa kivitelezett új csomagológyár és logisztikai központ, amit a Deufol cég használ majd. Természetesen nem maradhatott ki a cívisvárosban a BMW új gyárának előkészületeiből sem, ott a konténerváros felépítését bízták rá.

"Az új hevesi üzem termel, elegendő munkája van. Most 50 dolgozójuk van, s a foglalkoztatottak számát akár százra is tudják emelni" - jelentette ki az avatón a távirati iroda szerint Scheer Sándor.

Garancsi István másik építőipari vállalkozásának is elég jól megy, nyilván, kihasználva az anyacég, a Market farvizét. Erről ebben a cikkben írtunk.

Az emített nagyvállalati programra először csak 15 milliárd forintot tett félre a kormány, majd kisvártatva felemelte 40 milliárd forintra, ebből az összegből csípett le egy kicsit a Market. A kormány csak a feldolgozóipari, építőipari, raktározási, tárolás ágazatokban működő cégeknek ad pénzt, továbbá a nagykereskedelem és kiskereskedelmi vállalkozásokat ösztönzi a pályázaton való indulásra. Területi korlátozás nincs, az ország egész területéről fogadják a támogatási kérelmeket.

Elég a 25%-os önerő

A kormányprogram szerint a támogatott nagyvállalati beruházás 25%-os önerővel kezdhető meg. A pályázónak biztosítékkal is kell rendelkeznie, ez lehet bankgarancia, biztosítok által vállalt garancia, vagy készfizető kezesség. Ugyancsak elfogadják a pályázó fizetési számlájára vonatkozó, a támogató javára szóló beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozatot.

A támogatás mértéke maximum 50% lehet, azonban ezt a területi elhelyezkedés is befolyásolhatja. A minimum igényelhető összeg 50 millió Ft, tehát a legkisebb támogatható projektméret 100 millió Ft. Elszámolhatnak eszközbeszerzéseket, infrastrukturális beruházási költségeket, gyártási licencet, know-how vásárlást, vagy szoftvervásárlást is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!