4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Paradox módon, az inflációkövető nyugdíjemelés ellenére növekszik a szegénység a társadalom legidősebbjei körében.

Rendkívül kedvezőtlen folyamatokat indított el azzal még a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány, hogy a svájci indexálás helyett az inflációkövető nyugdíjemelést vezette be az ellátásoknál. Noha ezzel a nyugdíjak értékének megőrzését tűzte zászlajára a kabinet, a gyakorlat már teljesen más eredményt hozott. Ez egyrészt megmutatkozik abban, hogy a következő évi költségvetés korai összeállításakor jelzett inflációtól nagyban eltér a tényadat. Ezt az eltérést a novemberi nyugdíjkorrekcióval ugyan kompenzálja a kormány, ám 11 hónapon keresztül az elmaradt emelés összegével gyakorlatilag az államot hitelezik a nyugdíjasok. Másrészt, mivel évek óta már bőven két számjegyű bérnövekedés jellemző a gazdaságban, a nyugdíjak és a bérek közötti olló szélesre nyílt.

Egyre nagyobb a jövedelmi szegénység. Fotó: Pixabay
Egyre nagyobb a jövedelmi szegénység. Fotó: Pixabay

És van egy harmadik, rendkívül látványos eredménye is a folyamatoknak: egyre nő a szegénység a nyugdíjasok körében - erre pedig a Központi Statisztikai Hivatal nemrég publikált adatai világítanak rá. A Háztartások életszínvonala kiadványban ugyanis részletesen bemutatják, milyen életkörülmények között él a társadalom, annak különböző csoportjai. A szegénységgel összefüggő különféle mutatók közül az egyik legérdekesebb az, amely a relatív jövedelmi szegénységgel érintettek arányát jelzi.

A statisztika azokat nevezi relatív jövedelmi szegénynek, akik jövedelme nem éri el az úgynevezett medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a szegénységi küszöböt. 2022-ben ez az összeg havi szinten 145 185 forint volt, 16 százalékkal magasabb az előző évinél. Egyszerűen megfogalmazva tehát azt, aki 145 185 forintnál kevesebb jövedelemből gazdálkodik havonta, a statisztika szegénynek minősíti.

A legfrissebb adatok alapján a relatív jövedelmi szegénység aránya a nyugdíjasok körében 14,3 százalék volt 2022-ben, ez 2010 óta a legmagasabb arány. Ez azt jelenti tehát, hogy tavaly a nyugdíjasok 14,3 százaléka 145 185 forintnál kevesebb pénzből élt.

A fenti grafikonon is jól látható, mennyire egyértelműen romlik a nyugdíjasok helyzete 2010 óta, miközben egyébként a teljes társadalomra vonatkoztatott jövedelmi szegénység, ha lassan is, de javuló állapotot tükröz. És nemcsak az ellentétes folyamat aggasztó, de az is, hogy az elmúlt két évben már a nyugdíjasok helyzete rosszabb a társadalom általános pozíciójánál.

Számításunk szerint 2022-ben 285 560 nyugdíjas volt jövedelmi szegény a friss adat alapján, ami 10 százalékos, 26 ezer fős növekedés eredménye az előző évhez képest.

Még sokkolóbb kép rajzolódik ki, ha a 2010-es állapotot vesszük kiindulási pontnak: a jelenlegi 14,3 százalékkal szemben akkor még "csak" 4,5 százalék volt a relatív jövedelmi szegény nyugdíjasok aránya.

Másként kifejezve: míg 12 évvel korábban még "csak" 77 355 fő volt jövedelmi szegény, 2022-ben már 269 (!) százalékkal többen vannak.

Hogy történhet ez az értékálló ellátások mellett?

A folyamatok okát cikkünk elején már sejtettük: alapvetően az inflációkövető emelés jelenti a fő problémát, mely csak a pénzromlási ütemet veszi figyelembe, a bérek átlagos növekedését már nem. Így pedig nemcsak, hogy elszakadnak a bérek a nyugdíjaktól, de magától értetődő folyamat, hogy statisztikailag egyre több lesz a szegény időskorú.

Az átlagbér növekedése ugyanis alapvetően meghatározza a szegénységi küszöb értékét, a lendületes béremelkedés egyre jobban húzza fel ezt a szintet, a nyugdíjak nem tudják ezt az ütemet tartani, így pedig egyre több nyugdíjas jövedelme fog ez alá a küszöbérték alá csúszni.

Ez a folyamat is csak arra világít rá, mennyire fontos lenne beavatkozni a nyugdíjemelés módszertanába, amire két lehetősége lenne az Orbán-kormánynak: vagy visszatér a svájci indexálásra, vagy pedig sávos nyugdíjemelést vezet be, ahol az alacsonyabb összegű ellátásoknál nagyobb emelést hajtanak végre, mint a legnagyobb, akár milliós nyugdíjaknál.

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!