<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Jaroslaw Gowin Egyetértés nevű pártja 12 képviselőt vihet magával, ha mind mennek, oda a kormánykoalíció többsége a parlament alsóházában.

Kilép egy kisebb párt a lengyel kormánykoalícióból. A Jaroslaw Gowin távozó kormányfőhelyettes vezette Egyetértés kilépéséről a szervezet választmánya szerdán döntött.

Az Egyetértés szóvivője a választmányi ülés után közölte: a párt képviselői elhagyják a kormánytábor frakcióját az alsóházban, és saját parlamenti csoportot alapítanak.

Az Egyetértésnek 12 képviselője van a 460 fős szejmben. Ha mindannyian távoznak, a Jog és Igazságosság (PiS) által irányított kormánykoalíciónak 220 mandátuma lesz, vagyis formálisan elveszíti többségét.

Piotr Müller kormányszóvivő egy szerdai rádióinterjúban elmondta: az Egyetértés soraiban, valamint más, kormánytáboron kívüli képviselők között akadnak most is olyanok, akik támogatása biztosítja a többséget.

Egyet nem értés és az új, magyarról másolt médiatörvény

A lengyel kormány kedd este jutott válságba, akkor kezdeményezte Mateusz Morawiecki miniszterelnök Gowin leváltását. Gowin azonnal be is jelentette, hogy szerdán javasolni fogja az Egyetértésnek, hogy lépjenek ki a PiS-vezette kormánykoalícióból.

"Emelt fővel hagyjuk el a kormányt. Lemondásom az Egyesült Jobboldal végét és a koalíció felbomlását jelenti"

- mondta a kedd esti sajtótájékoztatón.

Gowin és pártja két területen szegült ellen a PiS-nek: szombaton már kilátásba helyezték, hogy elhagyják a kormánykoalíciót, ha a PiS az adóreform tervezeteibe nem iktat be bizonyos, a vállalkozóknak kedvező módosításokat. És el akarták érni, hogy a PiS enyhítsen a ma a parlament elé kerülő új, magyar mintára kidolgozott lengyel médiatörvényen, mely tulajdonképpen ellehetetleníti a külföldi tulajdonú médiumok működését az országban. 

Több ellenzéki politikus szerint a módosítás célja a kormánnyal szemben kritikus, amerikai tulajdonú TVN24 hírtelevízió működési engedélyének bevonása. A kedd esti fejleményekre válaszul még aznap több ezren tüntettek Lengyelország több városában a médiatörvény-tervezet ellen, és az amerikai tévécsatorna mellett, "szabad média, szabad emberek" jelszavakat skandálva.

via MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.