4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kijött az Eurostat digitális készségeket mutató listája, köztük természetesen Magyarországgal, s úgy tűnik, jelentőset léptünk előre azon a területen, amelyre a legnagyobb hatást az oktatás és az életkor fejti ki.

2023-ban a 16 és 74 év közötti uniós polgárok 55 százaléka rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel – a legmagasabb számot Hollandiában (83 százalék) és Finnországban (82 százalék) jelentettek. Magyarországon ebben a korosztályban 58,9 százalék rendelkezik alap digitális készségekkel, ami meghaladja az európai átlagot - áll az Eurostat legfrissebb felmérésében. 

Először fordul elő, hogy Magyarországon európai átlagot meghaladó számot mértek. 2021-ben még 49, míg 2022-ben 49,1 százalék rendelkezett alap digitális készségekkel az érintett korosztályban.

Közel tíz százalékponttal lett jobb Magyarország a digitális alapkészségek terén. Fotó: Depositphotos
Közel tíz százalékponttal lett jobb Magyarország a digitális alapkészségek terén. Fotó: Depositphotos

Hogy melyek a digitális készségek? A digitális írástudás öt digitális kompetenciaterületet és összesen 21 digitális kompetenciát határoz meg. A digitális kompetencia területek közé tartozik az információs és adatműveltség, a kommunikáció és együttműködés, a digitális tartalomkészítés, a biztonság és a problémamegoldás.

A digitális írástudást a digitális készségek mutatója méri, amely az egyének által az interneten az adott területeken végzett tevékenységeken alapuló összetett mutató. Ezek alapján 2021-től a készségeket a következő kategóriákba sorolják: nincs készség, korlátozott készségek, szűk készség, alacsony képzettség, alapkészségek és alapkészség felettiek. 

A legújabb kutatások szerint pedig a következő tíz évben tízből kilenc munkahely betöltéséhez nélkülözhetetlenek lesznek az ilyen típusú kompetenciák.

2023-ban Európai Unió-szerte továbbra is jelentős különbségeket mértek a romániai 28 százaléktól a magyar 58,9 százalékon át a holland 83 százalékig, Az eredményekben óriási szerepe van az oktatásnak, amely jelentősen befolyásolja az egyének digitális készségeinek szintjét. Ebből a szempontból a statisztika szerint tavaly többek között megelőztük Litvániát, Olaszországot, Szlovéniát és Németországot.

Az alapvető digitális készségek terén a magasan képzett egyének (80 százalék) és a formális iskolai végzettséggel nem rendelkezők (34 százalék) között az EU-ban 46 százalékpontos különbség volt. A legnagyobb eltéréseket Portugáliában (66 százalékpont), Görögországban (63 százalékpont) és Máltán (59 százalékpont) jegyezték fel. Ezzel szemben Észtországban (12 százalékpont), Finnországban (14 százalékpont) és Litvániában (22 százalékpont) volt a legkisebb eltérés.

Idősebb korosztály: alacsonyabb digitális készségek

Mind a férfiak, mind a nők körében alacsonyabb digitális készségeket regisztráltak az idősebb korcsoportokban. Például a 65-74 évesek körében a legalább alapszintű digitális készségekkel rendelkező férfiak aránya több mint a felére csökkent a 25-34 évesekhez képest (69 százalék, szemben a 34 százalékkal). 

A különböző korcsoportokba tartozó nők között még szembetűnőbb volt a kontraszt: a 25-34 éves hölgyek 71 százaléka rendelkezik legalább alapvető digitális készségekkel, míg a 65-74 évesek mindössze 25 százaléka.

A 16-24, 25-34 és 35-44 éves korcsoportban több nő rendelkezett legalább alapvető digitális készségekkel, mint férfi társaik. A 45 év felettiek körében fordított a helyzet, a férfiaknál magasabb volt az arány – az idősebb korcsoportokban nőtt a nemek közötti különbség.  

DESI-felmérés: van még mit javítanunk

A digitális készségeket mérő mutató azonban nem azonos az uniós országok digitális felkészültségét vizsgáló Digital Economy and Society Index-szel (DESI), amelyben 2022-ben hazánk nagy lemaradást mutat a vállalkozások digitális felkészültségét mérő „Digitális technológiák integráltsága” dimenzióban.

A 2022-es eredmények alapján ebben a dimenzióban hazánk csak a 25. helyet foglalta el.

A DESI-felmérés szerint továbbra is rendkívül alacsony a legalább alapszintű digitális intenzitással rendelkező kkv-k, a nagy adathalmazokat feldolgozó, a felhőalapú szolgáltatásokat igénybe vevő vagy mesterséges intelligenciát alkalmazó vállalkozások aránya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!