3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felére esett vissza a tranzakciók száma a biztosítási piacon a régióban: 2022-ben összesen 9 tranzakció zajlott le, amelyből 7 le is zárult, szemben az egy évvel azelőtti 18-cal, illetve 17-tel - derül ki a Deloitte tanulmányából.

Az elmúlt öt évben a legtöbb tranzakció, összesen 20 darab a legnagyobb biztosítási piaccal rendelkező Lengyelországban történt. Magyarországon ebben az időintervallumban 7 ügyet regisztráltak, ami - Bulgáriával együtt - a harmadik legmagasabb; a második helyre Csehország került 12 eladással.

A régió legaktívabb felvásárlója az elmúlt közel öt évben a VIG volt, amely 9 felvásárlásban szerepelt vevőként, de emellett a Generali és Allianz is jelentősen aktív szereplők voltak összesen 5-5 tranzakcióval. A régió legjelentősebb eladója összesen 8 tranzakcióval a Munich RE / ERGO csoport, illetve 6-tal az Aegon csoport volt.

Visszaesetek a tranzakciók. Fotó: Depositphotos
Visszaesetek a tranzakciók. Fotó: Depositphotos

Az elemzésben szerepel, hogy az elmúlt évek egyik legjelentősebb tranzakciója az Aegon magyarországi üzleteinek értékesítése volt a VIG számára, amelynek során a magyar állam kisebbségi részedést szerzett a VIG magyar biztosítóiban, azaz az Union Biztosítóban és az egykori Aegon Magyarországban.

Régiós szinten a bruttó díjelőírások 2021-ben az élet és a nem-élet szegmensben is emelkedtek: az élet szegmensben az előző évhez képest 7,1 százalékkal, a járvány előtti, azaz a 2018-as szinthez képest pedig 0,4 százalékkal; a nem élet szegmensben 10,8 és 5,2 százalékkal - összegezték.

2022 harmadik negyedéves adatai alapján a régió legnagyobb piacai tovább emelkedtek, de a díjnövekedés hátterében már az elszabaduló infláció állt. Magyarországon a bruttó díjelőírások tavaly a harmadik negyedévben 2619 millió eurót tettek ki szemben a 2021-es év azonos időszakában mért 2777 millió euróval; helyi devizában Magyarországon is növekedés volt megfigyelhető.

A könyvvizsgáló szakértői megállapították, hogy a régiós biztosítói piac fragmentált, további piaci konszolidációk várhatók. A legtöbb biztosító, 37 Lengyelországban működik, amelyet Bulgária és Bosznia-Hercegovina követ 25 társasággal, majd Csehország következik 23 és Magyarország 21 céggel. Litvániában és Szlovéniában 17 biztosító, Romániában, Horvátországban és Észtországban 15, Szerbiában 14, Lettországban 13, Szlovákiában és Észak-Macedóniában 11, Albániában 9 céget regisztrálnak.

Vajda Zsolt, a pénzügyi tanácsadási üzletág partnere a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az utóbbi három évben "hullámvasúton" ment át a gazdaság, a Covid miatti óriási visszaesést visszapattanás követte a biztosítási piacon is, majd a háború, az energiaárak, az infláció és a gazdasági "visszaesés réme" befolyásolta a szektort. Hozzáfűzte: eltűnt a gazdasági környezet kiszámíthatósága, ami a társaságokat - így a biztosítókat is - az akut problémák kezelésére készteti, a hosszú távú döntések, mint például az akvizíciók is, sok esetben a háttérbe szorulnak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!