2019. január 15. 12:05

A kormány nem gondolta meg magát tavaly augusztus óta: idén se emelik a közmunkás bért, melynek összege immár harmadik éve változatlan.

Egy tavaly augusztusban a kormany.hu-ra véletlenül kikerült dokumentum szerint, melyet a közfoglalkoztatással összefüggő rendeletek módosítására irányuló rendelettervezethez csatoltak, a Belügyminisztérium 2019-ben sem nyúlna a közmunkás bérekhez. Ezzel kapcsolatban nem is gondolták meg magukat egy frissen közzétett tájékoztató szerint.

A tárca közfoglalkoztatási oldalán közzétette a Mi mennyi 2019-ben? tájékoztatóját, mely szerint a 8 órás közfoglalkoztatotti bér változatlanul bruttó 81 530 forint lesz idén (nettó 54 217 forint), a szakképzett közmunkás bér pedig bruttó 106 555 forint (nettó 70 859).

Fotó: MTI Fotó: MTI

Ez azt jelenti, hogy immár harmadik éve változatlanul nettó 54 217 forintot vihetnek haza azok, akik az állami foglalkoztatási programban dolgoznak. A közmunkásbér 0 százalékos növekedésével párhuzamosan ugyanezen időszak alatt a nettó minimálbér 16,8 százalékkal nőtt, a kumulált infláció pedig meghaladja az 5,5 százalékot is. Utóbbi azt jelenti, hogy a közmunkások keresete reálszinten veszített értékéből.

A számok alakulása azonban összhangban van a kormányzat szándékával. A fokozódó munkaerőhiány miatt egyrészt szűkíteni kezdték a közfoglalkoztatási programokat annak érdekében, hogy aki végzettségéből és szaktudásából fakadóan el tudna helyezkedni, az inkább az elsődleges piacon találja meg a helyét. Másrészt a közmunkás bér befagyasztásával az álláskeresésben kevésbé aktív és motivált közmunkásokat ösztönözné az elsődleges piaci részvételre. A közmunkában elérhető fizetés és a kötelezően adandó legkisebb fizetés között ugyanis egyre nagyobbra nyílik az olló.

Míg 2011-ben még a nettó minimálbér 77,6 százalékát vihették haza a közfoglalkoztatottak, mára ez már csak 54,7 százalék, vagyis lassan a piacon elérhető legkisebb bér felét kaphatják kézhez a közmunkások.

 

Noha ez ösztönző elemként jelenik meg a rendszerben, valójában a munkaerőpiac kétarcúsága miatt az ország egyes megyéiben semmi mást nem eredményezhet csak romló életszínvonalat. Miközben a nyugati országrészekben lassan szabad munkaerőt is nehéz találni, addig Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben szinte nincs is más lehetőség, mint a közfoglalkoztatás. Így ezeken a részeken már eleve problémás a programok szűkítése is, a fizetések befagyasztása pedig az életszínvonalat csökkenti. Itt tehát az anyagi motiválóeszközök rendszerbe történő beépítése a munkaerő-kereslet jellege miatt nem tudja betölteni eredeti funkcióját.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.