<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ahogy nő a félig beoltottak száma, úgy nő az esélye annak is, hogy a fokozatos nyitás hamarosan elérheti a szállodákat is. Ami biztos: a tavalyinál is magasabb árak várhatók. Mi lesz azokkal, akiknek nem lesz védettségi igazolványa?

Orbán Viktor kedd délutáni bejelentése szerint Magyarországon elérte a beoltottak száma a 2,5 milliót (igazából csak mintegy egymillió magyar kapott két oltást, ami a teljes védettséghez kell). Ezt követően a szolgáltatásokkal kapcsolatos védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak például a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók is. Ellenben a szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Jó esély van ugyanakkor arra, hogy már nem kell sokáig zárva lenniük a szálláshelyeknek sem.

Maximálisan ügyelnek a higiénére Fotó: PinterestMaximálisan ügyelnek a higiénére Fotó: Pinterest

Orbán Viktor kormányfő ugyanis még április 2-án jelentette ki a Kossuth Rádióban, hogy április 13-án Magyarország elérheti a hárommilliós átoltottságot (szintén csak egy oltással számolva), ami újabb lehetőséget ad majd, hogy az emberek visszatérjenek vagy közelítsenek korábbi életükhöz. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a védettségi igazolvánnyal lehet majd valószínűleg olyan dolgokat csinálni, amik a "boldog közösségi élethez" kellenek. Szerinte ha ezt bevezetik, az új lökést adhat az oltási regisztrációnak. 3-3,5 millió embernél adhatnak Orbán szerint kedvezményeket: a szállodák és a kulturális élet megnyitását említette. Ezek alapján nagy valószínűséggel még áprilisban kinyithatnak a szállodák, igaz, ennek szabályai, feltételei még nem ismertek.

Például egyrészt nem hallani arról, hogy a turisztikai ágazatban dolgozókat mikor oltják be, illetve annak részletei sem ismertek, hogy mi a teendő akkor, ha például egy családban vagy társaságban még nem mindenki rendelkezik majd védettségi igazolvánnyal. Így ugyanis százezreknek, akár millióknak is várniuk kell a belföldi utazással (hiába van foglalásuk). Az oltásra regisztráltak száma a legutóbbi adat szerint 3,9 millió volt, ellenben több mint nyolcmillió nagykorú él az országban. Orbán Viktor pedig abban reménykedik, hogy az oltottsághoz kötött kedvezmények növelik majd az oltási kedvet is.

A nemzetközi példák (például Görögország) szerint olyan turista léphet be az országba, aki vagy megkapta a vakcinát, vagy rendelkezik antitestekkel (gyógyult) vagy negatív a koronavírustesztje. A jelenlegi magyar szabály alapján a szállodák csak üzleti vendégeket fogadhatnak, ezért kérdéses, hogy a következő lépcsőben, kikre lesz érvényes a kormányfő által is sűrűn emlegetett "szabad nyár". 

A Kormány által elrendelt veszélyhelyzet feloldása és üzemszünetünk megszűnése után várhatóan ismét hatalmas lesz az érdeklődés szolgáltatásaink iránt. Foglaljon most az üzemszünet utánra

- írja például a visegrádi Hotel Silvanus.

A tömeg a Balatonnál is garantált lenne, ha nem csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők nyaralhatnak. A lapunk által megkérdezett több, kisebb apartmanok, vagy csak szobák kiadásával is foglalkozó vállalkozók elmondták, hogy júliusra gyakorlatilag már most beteltek, így biztosak benne, hogy a tavalyi nyárhoz hasonlóan idén sem lenne okuk panaszra. A Balatonnál eleve csak május környékén szokott éledezni a turizmus, addigra pedig már bőven 3,5 millió felett lesz a félig beoltott emberek száma. A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett Kisfaludy-pályázatok nyertesei közül pedig sokan elkészülnek a szálláshelyük felújításával, bővítésével (csak Balatonszemesen legalább 3-4 ilyen építkezés zajlik), ami egyrészt több kiadható férőhelyet, másrészt magasabb árakat jelenthet majd.

Emlékezetes, hogy tavaly júliusban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint a balatoni régióban 39,1 százalékkal nőtt a nettó átlag szobaár a 2019-es szinthez képest. Így a Balatonnál tavaly nyáron 26 338 forint volt a nettó átlagos szobaár. Idén pedig még drágább lesz.

A 2021-es szobaárakat számos, még ismeretlen tényező alakítja, többek között a nyitás dátuma is, mindenesetre az iparág keresleti piacra számít.

- mondta lapunknak Labossa Lajos, a Hunguest Hotels Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója. Szerinte jól látszik az adatokból, hogy feltételezhetően az egyre növekvő átoltottsági szint miatt a magyarok abban bíznak, hogy nyáron már lesz lehetőségük a biztonságos pihenésre. A Hunguest felkészült, várják, hogy újra fogadhassák vendégket, akár eleinte csak védetségi igazolvánnyal.

Kovács Balázs, a Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatója is úgy látja, hogy maximálisan felkészültek.

Az elmúlt hónapok zárvatartása alatt, bőven volt időnk felkészülni, minden olyan feladatot elvégeztünk, ami a sikeres nyitáshoz szükséges lehet. Már csak arra várunk, hogy ez megtörténhessen, eldördüljön végre a startpisztoly

- mondta lapunknak a szakember. Szerinte az árakat továbbra is a kereslet határozza meg, ennek megfelelően az árak emelkedésére számít. Ez vidéken akár még magasabb is lehet, mint tavaly, de ez attól is függ, hogy mikortól és milyen keretek közt lehet utazni. Jelenleg Kovács Balázs azt feltételezi, hogy lehet egy átmeneti időszak a nyitást követően, amikor bizonyos szolgáltatásokat esetleg csak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeknek nyújthatnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.