2019. május 23. 18:47

Az országos átlagnál háromszor gyorsabban nőtt a Honvédelmi Minisztériumnál dolgozó állami vezetők fizetése.

A Honvédelmi Minisztérium az engedélyezettnél 21 százalékkal kevesebb dolgozót foglalkoztatott az idei első negyedévben - derül ki a kormany.hu-n közzétett tájékoztatóból. A tárcánál az engedélyezett 519 fő helyett mindössze 411-en dolgoznak, a létszám 262 fővel marad el az egy évvel korábbi állapottól. Ez elsősorban a tavaly eszközölt leépítéseknek köszönhető, amit az engedélyezett létszám is tükröz. Míg 2018 első negyedévében 730 fővel működhetett volna a tárca (helyette 673-an dolgoztak), idén ez a létszám 519 főre csökkent, vagyis 29 százalékos szűkítés történt a maximális létszám tekintetében is.

Ugyanez a folyamat nem mondható el az állami vezetők számáról: ők kettővel többen, nyolcan lettek az idei első negyedévre.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter (Fotó: MTI) Benkő Tibor, honvédelmi miniszter (Fotó: MTI)

A csökkenő létszámnak anyagi szempontból a megmaradó dolgozók feltehetően örülhettek, hiszen az átlagbér jócskán megugrott egy év alatt. A közzétett adatok alapján idén az első három hónapban 814 millió forintot emésztett fel a dolgozók törvény szerinti illetménye és munkabére az egy évvel korábbi egymilliárd után. A létszám ismeretében kiderül:

egy év alatt a dolgozók átlagos fizetése 29 százalékkal, bruttó 660 ezer forintra ugrott.

Ez majdnem dupla annyi, mint az országos átlag, ami februárban 345 ezer forint volt. Vagyis ez az igazi bérrobbanás, nem a nemzetgazdasági szinten kimutatott 12 százalékos bérnövekedés. Igaz, ez a 12 százalék a tárcánál dolgozók kiugró béremelkedésének is köszönhető.

A HM-ben dolgozó állami vezetők azonban még ennél is jobban jártak, hiába lettek többen, a drasztikus béremelésre is futotta. Az átlagos bruttó bér az adatok alapján 1,052 millió forintról 1,454-re ugrott az idei első negyedévben, ami 38 százalékos bérnövekedést jelent.

A bérek mellett ugyanakkor kevesebbet költöttek idén egyéb személyi juttatásokra: a tavalyi 228 millió után 214-et emésztett fel ez a ráfordítás kategória. Ezen belül a legnagyobb tételt a munkavégzéshez kapcsolódó juttatások teszik ki, úgymint a normatív alapon nyújtottak, a készenléti, ügyeleti, helyettesítési díj, túlóra, túlszolgálat, projektprémium. Erre 75 milliót fordítottak a tárcánál. További 64,2 millió forintot fordítottak költségtérítésekre és támogatásokra, mint például béren kívüli juttatás, ruházati költségtérítés, lakhatási támogatás. Illetve 20,4 millió forintot pedig a saját juttatások emésztettek fel, ide a végkielégítések, jubileumi jutalmak tartoznak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.