<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az esetszámokkal együtt megszaladtak a táppénzkiadások is, de az előttünk álló időszakban van remény a konszolidációra. Elemzés grafikonnal.

A pandémia egyik tipikus hatása a megugró egészségügyi költség. Ezen belül általában nagyobb hangsúlyt kap a kórházak működtetésének finanszírozása, az adósságállomány alakulása, de szépen kirajzolódik a járvány lefolyása a táppénz folyósításában is. A megfertőződés, pláne a megbetegedés ugyanis elzárja a munkavégzéstől a dolgozókat, akik meghatározott esetekben táppénzre jválnak ogosulttá.

Lapunk vizsgálata szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki a keresőképtelenség idejére nyújtott táppénz és a járvány esetgörbéje között. Alábbi ábránkban a 2019-es és 2020-as évek havi kiadásait lehet összevetni a 2021-es (tört) évvel.

Látszik, hogy míg a 2019-es évben 10 és 13 milliárd forint közötti havi táppénzkiadást rögzített a Magyar Államkincstár, a rákövetkező két évben már egyértelműen többet kellett erre a célra fordítani az egészségbiztosítási kasszából. A kiadások első ütemben tavaly tavasszal - tehát a járvány első hullámakor - ugrottak meg, aztán a nyári hónapokban, amikor csillapodott a veszélyhelyzet, a ráfordítások is mérséklődtek - de ebben a periódusban is nagyobbak voltak a havi tételek, mint a békeévnek számító 2019 hasonló időszakában.

Tavaly ősszel aztán ránk szabadult a járvány második hulláma, komoly kihívás elé állítva az egészségügyet, próbára téve a kórházi kapacitásokat. Az előző év decemberében már 17,9 milliárd forintot kellett táppénzre fordítani, miközben egy évvel korábban erre elég volt 12,6 milliárd is.

Ezen a ponton meg kell jegyeznünk, hogy a táppénz mindenkori összege összefüggésben áll a minimálbér mindenkori összegével: a táppénz napi maximum összegét a minimálbérből kiindulva állapítják meg, a hatályos szabályok alapján ez a teljes munkaidőben adható legkisebb bér kétszeresének harmincad része. Vagyis az év eleji minimálbér-emelés hatással van a kifizetendő táppénz összegére is, Ezt is figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy tavaly a Covid dobhatta meg érdemben a táppénzkiadásokat, azt pusztán a minimálbér év eleji 9 százalékos növekedésével nem magyarázható, ha az év végi eltéréseket vizsgáljuk.

Sokan kapták el a koronavírust.Sokan kapták el a koronavírust.

Ábránkon a zöld vonal jelzi a 2021-es év eddig eltelt szakaszát. Ennek a görbének van egy eltérő tulajdonsága a többihez képest: nem követi le egy az egyben a járvány akkori, harmadik hullámát. Ezzel februártól szembesült Magyarország, márciusban pedig már szükség volt újabb korlátozó intézkedésekre.

Ehhez képest márciusban volt eddig a legalacsonyabb a kiadás idén - erre egy magyarázat lehet, hogy idén - a korábbi évekkel ellentétben - mérsékeltebb maradt a hagyományos influenzajárvány.

Ezen az ábrán egyebek mellett azt lehet nyomon követni, hogyan alakult az aktív fertőzöttek száma a pandémia alatt.

Ez alapján idén februárban kezdődött a második hullám berobbanása, márciusban pedig már csúcsokat ostromoltak az adatok. A táppénzkiadás mégis mérsékelt maradt, a februári felfutás ellenére is, amit az előbb említett okkal (visszafogott influenzajárvány) lehet leginkább magyarázni.

Ezt követően idén is megtapasztaltuk azt, amit tavaly nyáron, hogy a meleg idő beköszöntével visszaszorul a vírus, ráadásul a mostani évtől már az átoltottság is érdemben befolyásolja, hogy mennyien betegednek meg.

Megvan tehát arra az esély, hogy az év második felében mérsékeltebb táppénzkiadásokra lesz szükség, mint tavaly, és inkább a 2019-es évhez hasonló havi kiadási tételeket fogunk látni majd az államkincstár kimutatásában. Szakértők szerint bár elkerülhetetlennek tűnik a negyedik hullám kialakulása, de az átoltottság miatt jóval kevesebb embert veszélyeztet a Covid okozta súlyosabb betegség kialakulása az előttünk álló hónapokban.

A Deloitte tanácsadó cég ebben az áprilisi cikkében szedte össze, hogy mely esetekben jár a táppénz a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Ilyen eset, ha valaki igazoltan fertőzött, vagy bizonyos esetekben az is, ha fertőzöttel érintkezett a munkavállaló, ezért kényszerül az otthona négy fala közé.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.