<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Jövőre csúszott a teljes munkaidőben adható legkisebb bér emelése.

Napra pontosan egy éve tette közzé a kormány a 2020-as minimálbérről szóló rendeletét, a 2019. december 30-i Magyar Közlönyben, ám idén erre hiába várnánk. Az MTI tudósítása alapján ugyanis ebben az évben már nem születik megállapodás a teljes munkaidőben adható legkisebb bér összegéről, a tárgyalófelek - ideértve a kormányt is - januárban folytatják az egyeztetéseket. Ami azt jelenti, hogy az első havi, tehát a januári minimálbért még a 2020-as szabályok szerint állapíthatják meg a bérszámfejtők, amennyiben nem lesz döntés viszonylag hamar, az új év első napjaiban.

A kormányoldal képviselője, Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az alábbiakat nyilatkozta a mai ülést követő sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint: "A minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről a szerdai egyeztetésen sem született megállapodás, a kormányzat kompromisszumos megállapodás kialakítására törekszik, ezért a tárgyalások januárban folytatódnak."

Bodó Sándor úgy vélte, hogy a megállapodást a gazdasági bizonytalanság nehezíti, ugyanis a VKF munkaadói és munkavállaló oldalának javaslatai között nincs "szakadéknyi különbség". Ez valójában 3-3,5 százalékpont, a munkavállalók ugyanis 6-6,5 százalékos emelést tartanak indokoltnak, a munkaadók viszont csak 3 százalékot (vagyis az infláció tervezett mértékével egyező mértékű emelést) fogadnának el.

Az államtitkár felidézte, hogy a tavalyi bérmegállapodás értelmében 2020-ban 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyeknek értéke így 2020-ban bruttó 161 000 forintra, illetve 210 600 forintra nőtt.

A minimálbér összege nem csak az alkalmazottaknak fontos. A munkaadók ez alapján tudják kiigazítani a bérskálát a magasabb fizetéseknél. Továbbá több ellátás is a minimálbérhez kötött (ezeket szedte össze szűk egy éve az inforádió): ez alapján állapítják meg a gyed-et, a táppénzt, a munka elvesztését követően a járadékot. Megállapodás hiányában ezek összege is a 2020-as minimálbérhez kötötten lesz megállapítva januárban, illetve egészen addig, amíg rendelet nem születik a minimálbér új, emelt összegéről. Addig reálértéken veszítenek ezek a társadalmi csoportok. Az idén hatályos szabályok szerint a táppénz napi összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, ami az idén hatályos szabályok alapán  10 733 forint. A gyed esetében a minimálbér kétszeresének a 70 százalékát veszik figyelembe, ami idén havi bruttó 225 400 forintot jelentett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.