Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Jövőre csúszott a teljes munkaidőben adható legkisebb bér emelése.

Napra pontosan egy éve tette közzé a kormány a 2020-as minimálbérről szóló rendeletét, a 2019. december 30-i Magyar Közlönyben, ám idén erre hiába várnánk. Az MTI tudósítása alapján ugyanis ebben az évben már nem születik megállapodás a teljes munkaidőben adható legkisebb bér összegéről, a tárgyalófelek - ideértve a kormányt is - januárban folytatják az egyeztetéseket. Ami azt jelenti, hogy az első havi, tehát a januári minimálbért még a 2020-as szabályok szerint állapíthatják meg a bérszámfejtők, amennyiben nem lesz döntés viszonylag hamar, az új év első napjaiban.

A kormányoldal képviselője, Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az alábbiakat nyilatkozta a mai ülést követő sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint: "A minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről a szerdai egyeztetésen sem született megállapodás, a kormányzat kompromisszumos megállapodás kialakítására törekszik, ezért a tárgyalások januárban folytatódnak."

Bodó Sándor úgy vélte, hogy a megállapodást a gazdasági bizonytalanság nehezíti, ugyanis a VKF munkaadói és munkavállaló oldalának javaslatai között nincs "szakadéknyi különbség". Ez valójában 3-3,5 százalékpont, a munkavállalók ugyanis 6-6,5 százalékos emelést tartanak indokoltnak, a munkaadók viszont csak 3 százalékot (vagyis az infláció tervezett mértékével egyező mértékű emelést) fogadnának el.

Az államtitkár felidézte, hogy a tavalyi bérmegállapodás értelmében 2020-ban 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyeknek értéke így 2020-ban bruttó 161 000 forintra, illetve 210 600 forintra nőtt.

A minimálbér összege nem csak az alkalmazottaknak fontos. A munkaadók ez alapján tudják kiigazítani a bérskálát a magasabb fizetéseknél. Továbbá több ellátás is a minimálbérhez kötött (ezeket szedte össze szűk egy éve az inforádió): ez alapján állapítják meg a gyed-et, a táppénzt, a munka elvesztését követően a járadékot. Megállapodás hiányában ezek összege is a 2020-as minimálbérhez kötötten lesz megállapítva januárban, illetve egészen addig, amíg rendelet nem születik a minimálbér új, emelt összegéről. Addig reálértéken veszítenek ezek a társadalmi csoportok. Az idén hatályos szabályok szerint a táppénz napi összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét, ami az idén hatályos szabályok alapán  10 733 forint. A gyed esetében a minimálbér kétszeresének a 70 százalékát veszik figyelembe, ami idén havi bruttó 225 400 forintot jelentett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.