<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Tavaly arról kérdeztünk a 100 leggazdagabb magyar közül párat, hogyan vesz részt a Covid elleni küzdelemben, most arra voltunk kíváncsiak, az ukrán menekülteket hogyan segítik.

Kreinbacher József építőipari és pezsgőgyártó vállalkozó:

Az ukrajnai háborúhoz köthető humanitárius krízis az üzletember portfoliójában legértékesebb vállalatát, a szombathelyi Metal Hungária Holding Zrt.-t érinti főként amelynek alapítója, vezérigazgatója és társtulajdonosa.

„A közel harmincéves múlttal rendelkező vállalatnál már a ’90-es évek óta foglalkoztatunk ukrán és kárpátaljai magyar munkavállalókat. 2001-2015 között a közreműködésükkel számos projektet valósítottunk meg Oroszországban, Ukrajnában, Grúziában, Türkmenisztánban. Egyebek mellett a 33 darab Metro Cash&Carry áruházat Kurszktól Tyumenyig.

Jelenleg a 240 főt számláló saját dolgozói állományból, továbbá az alvállalkozóinkon keresztül foglalkoztatottakból összesen 78 kolléga ukrajnai származású, akik munkájuk révén nap mint nap hozzájárultak és hozzájárulnak a vállalat eredményeihez.

Kreinbacher József  szombathelyi vállalatában 78 ukrán származású kolléga dolgozik. Fotó: Sárosi ZoltánKreinbacher József szombathelyi vállalatában 78 ukrán származású kolléga dolgozik. Fotó: Sárosi Zoltán

Nemcsak szakmai tapasztalatuk, hanem nyelvtudásuk is nélkülözhetetlen a nemzetközi piacon való jelenlétünkhöz” – mondja a 2021-ben 65. legtehetősebb magyar üzletember. (Az idei rangsor májusban lát napvilágot – a szerk.).

Kreinbacher szerint az ukrajnai háború kirobbanása így természetesen a vállalatot és dolgozóit is közelről érintette. Az ukrajnai származású munkatársak többsége jelenleg is Magyarországon tartózkodik és dolgozik, de vannak olyan kollégáik, akik a háború kirobbanását követően kénytelenek voltak hazatérni a szülőföldjükre katonai szolgálatra. Sőt, egyesek a hadszíntéren vannak. Velük folyamatosan tartják a kapcsolatot a hozzátartozókon vagy a kollégákon keresztül.

"Az ukrán, illetve kárpátaljai munkatársainkat igyekszünk minden lehetséges módon támogatni. Egyebek mellett azt is felajánlottuk a számukra, hogy – igény esetén – az Ukrajnában rekedt családtagjaik Magyarországra utaztatásában segítséget nyújtunk, szállást és ellátást biztosítunk nekik. Eddig két munkavállalónk élt a lehetőséggel, de továbbra is nyitva áll a felajánlás az érintettek számára" - teszi hozzá az üzletember.

Mivel a somlóvásárhelyi Kreinbacher-birtokon sokan megfordulnak, kézenfekvő volt számukra egy adománygyűjtő doboz kihelyezése. A ládát az UNICEF-fel és a Vöröskereszttel együttműködésben működtetik, így bárki hozzájárulhat a segítségnyújtáshoz, az összegyűlt adományokat pedig kontrollált módon juttatják el oda, ahol a források a leghatékonyabban használhatóak fel.

Bojár Gábor, a Graphisopt CAD és az Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója:

Bojár Gábor a saját házába is befogadott ukrán családokat. Fotó: Bánkuti AndrásBojár Gábor a saját házába is befogadott ukrán családokat. Fotó: Bánkuti András

„Természetesen segítettük az ukrán menekülteket, többek között komoly pénzügyi hozzájárulással is a Migration Aid-en keresztül és a saját házunkban is fogadtunk átmenetileg néhány napra összesen három ukrán családot” – összegezte szerényen lapunknak a 47. leggazdagabb magyar az elmúlt hetekben történt támogatásaikat.

Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó

Összefogott a Mészáros Csoport és az Opus Global az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére, szálláshellyel és tartós élelmiszerrel, a segítő szervezeteket pedig logisztikai eszközökkel, pénzadománnyal is támogatta és támogatja jelenleg is a két társaság. A háború kitörését követő napokban pedig még magasabb szintre emelték az együttműködést a Magyar Vöröskereszttel és az Ökumenikus Segélyszervezettel.

„A Mészáros Csoport 115 tonna tartós élelmiszeradományt juttatott el a Magyar Vöröskereszten keresztül az ukrán társszervezethez, a Kárpátalja Megyei Szervezetéhez. Szintén a cégcsoport biztosította az adomány elszállításához szükséges 7 kamiont, amelyek a segélyszervezet konvojához csatlakoztak - válaszolta lapunk kérdésére a Mészáros Csoport kommunikációs osztálya a leggazdagabb magyarok listáján első helyet elfoglaló Mészáros Lőrinc nevében. 

Az Opus Globalhoz tartozó Hunguest Hotels Zrt. mintegy 112 millió forintos felajánlással megnyitotta budapesti szállodáit a háborús menekültek előtt. Két hotelben eddig összesen 658 menekültet szállásoltak el térítésmentesen, ebből mintegy 500 főt az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. A menekültek eddig összesen több mint 6614 vendégéjszakát töltöttek el a Hunguest budapesti szállodáiban. A szállás mellett meleg étkezést is biztosítanak részükre.

Budapesti szállodáikban többszáz ukránt szállásoltak el. Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltBudapesti szállodáikban többszáz ukránt szállásoltak el. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„A menekültek befogadásáért sem a Hunguest Hotels Zrt., sem a tulajdonos Opus Global nem vesz igénybe semmiféle állami kompenzációt, sem más szervezetektől ellentételezést” – hangsúlyozza a Mészáros Csoport, amelytől a segélyszervezetek még logisztikai segítséget, illetve a menekültellátásban teljesítő kollégái számára irodakonténereket kértek, s ezeket az igényeket is igyekeznek kiszolgálni lehetőségeikhez mérten.

A Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló Pro Filii Alapítvány a napokban ítélt oda 8 millió forint támogatást a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak menekültek elszállásolására, a Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesületnek pedig 6,2 millió forintot kárpátaljai magyar gyermekek táboroztatására.

A fentieken túl a Magyar Bankholding (melynek tagja a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB Bank – a szerk.) minden munkatársa nevében 1000 forintot, azaz összesen 10,5 millió forintot adományozott a Híd Kárpátaljáért segélyprogramnak.

A Mészáros Csoport hangsúlyozza, hogy nagy a tapasztalatuk a határainkon túli krízishelyzetek kezelésében, hiszen tavaly januárban például több, mint 46 tonnányi élelmiszert juttattak a horvátországi földrengés károsultjainak, majd a kezdeményezésükre 23 magyar építőipari vállalat fogott össze, hogy 120 teljesen felszerelt, bútorozott lakókonténerrel segítsék a horvátországi természeti katasztrófa károsultjait.

Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke és résztulajdonosa:

A Szentkirályi Magyarország életében meghatározó a jótékonykodás. Ahogy a koronavírus-járvány ideje alatt, úgy a mostani helyzetben is minden lehetséges módon segíti a bajbajutottakat. A meghatározó élelmiszeripari vállalat az elmúlt hetekben 30 raklap ásványvizet és a központi iroda munkatársai által összegyűjtött adományokat szállított az ukrán-magyar határra érkező menekültek számára, és a következő időszakban is folytatja az ásványvízadomány-szállítást.

Ásványvízzel és adománnyal segítettek. Fotó: rtl.huÁsványvízzel és adománnyal segítettek. Fotó: rtl.hu

„Ezen kívül a vállalat díjnyertes ásványvize, a Szentkirályi 1 millió forint adományt gyűjtött össze a menekültek számára a Budapest Bike Maffia szervezetén keresztül, a március végi 37. Vivicittá városvédő futáson. A Szentkirályi Magyarország anyavállalata, a Mattoni 1873 cégcsoport Ukrajnából menekülni kényszerülő munkatársait pedig több olyan országban szállásolták el azok a kollégák, akiknek volt erre lehetősége” – tájékoztatta lapunkat az 50. leggazdagabb magyar üzletember cégének sajtóosztálya.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.