6p

Tavaly arról kérdeztünk a 100 leggazdagabb magyar közül párat, hogyan vesz részt a Covid elleni küzdelemben, most arra voltunk kíváncsiak, az ukrán menekülteket hogyan segítik.

Kreinbacher József építőipari és pezsgőgyártó vállalkozó:

Az ukrajnai háborúhoz köthető humanitárius krízis az üzletember portfoliójában legértékesebb vállalatát, a szombathelyi Metal Hungária Holding Zrt.-t érinti főként amelynek alapítója, vezérigazgatója és társtulajdonosa.

„A közel harmincéves múlttal rendelkező vállalatnál már a ’90-es évek óta foglalkoztatunk ukrán és kárpátaljai magyar munkavállalókat. 2001-2015 között a közreműködésükkel számos projektet valósítottunk meg Oroszországban, Ukrajnában, Grúziában, Türkmenisztánban. Egyebek mellett a 33 darab Metro Cash&Carry áruházat Kurszktól Tyumenyig.

Jelenleg a 240 főt számláló saját dolgozói állományból, továbbá az alvállalkozóinkon keresztül foglalkoztatottakból összesen 78 kolléga ukrajnai származású, akik munkájuk révén nap mint nap hozzájárultak és hozzájárulnak a vállalat eredményeihez.

Kreinbacher József  szombathelyi vállalatában 78 ukrán származású kolléga dolgozik. Fotó: Sárosi Zoltán
Kreinbacher József szombathelyi vállalatában 78 ukrán származású kolléga dolgozik. Fotó: Sárosi Zoltán

Nemcsak szakmai tapasztalatuk, hanem nyelvtudásuk is nélkülözhetetlen a nemzetközi piacon való jelenlétünkhöz” – mondja a 2021-ben 65. legtehetősebb magyar üzletember. (Az idei rangsor májusban lát napvilágot – a szerk.).

Kreinbacher szerint az ukrajnai háború kirobbanása így természetesen a vállalatot és dolgozóit is közelről érintette. Az ukrajnai származású munkatársak többsége jelenleg is Magyarországon tartózkodik és dolgozik, de vannak olyan kollégáik, akik a háború kirobbanását követően kénytelenek voltak hazatérni a szülőföldjükre katonai szolgálatra. Sőt, egyesek a hadszíntéren vannak. Velük folyamatosan tartják a kapcsolatot a hozzátartozókon vagy a kollégákon keresztül.

"Az ukrán, illetve kárpátaljai munkatársainkat igyekszünk minden lehetséges módon támogatni. Egyebek mellett azt is felajánlottuk a számukra, hogy – igény esetén – az Ukrajnában rekedt családtagjaik Magyarországra utaztatásában segítséget nyújtunk, szállást és ellátást biztosítunk nekik. Eddig két munkavállalónk élt a lehetőséggel, de továbbra is nyitva áll a felajánlás az érintettek számára" - teszi hozzá az üzletember.

Mivel a somlóvásárhelyi Kreinbacher-birtokon sokan megfordulnak, kézenfekvő volt számukra egy adománygyűjtő doboz kihelyezése. A ládát az UNICEF-fel és a Vöröskereszttel együttműködésben működtetik, így bárki hozzájárulhat a segítségnyújtáshoz, az összegyűlt adományokat pedig kontrollált módon juttatják el oda, ahol a források a leghatékonyabban használhatóak fel.

Bojár Gábor, a Graphisopt CAD és az Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója:

Bojár Gábor a saját házába is befogadott ukrán családokat. Fotó: Bánkuti András
Bojár Gábor a saját házába is befogadott ukrán családokat. Fotó: Bánkuti András

„Természetesen segítettük az ukrán menekülteket, többek között komoly pénzügyi hozzájárulással is a Migration Aid-en keresztül és a saját házunkban is fogadtunk átmenetileg néhány napra összesen három ukrán családot” – összegezte szerényen lapunknak a 47. leggazdagabb magyar az elmúlt hetekben történt támogatásaikat.

Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó

Összefogott a Mészáros Csoport és az Opus Global az ukrajnai háború elől menekülők megsegítésére, szálláshellyel és tartós élelmiszerrel, a segítő szervezeteket pedig logisztikai eszközökkel, pénzadománnyal is támogatta és támogatja jelenleg is a két társaság. A háború kitörését követő napokban pedig még magasabb szintre emelték az együttműködést a Magyar Vöröskereszttel és az Ökumenikus Segélyszervezettel.

„A Mészáros Csoport 115 tonna tartós élelmiszeradományt juttatott el a Magyar Vöröskereszten keresztül az ukrán társszervezethez, a Kárpátalja Megyei Szervezetéhez. Szintén a cégcsoport biztosította az adomány elszállításához szükséges 7 kamiont, amelyek a segélyszervezet konvojához csatlakoztak - válaszolta lapunk kérdésére a Mészáros Csoport kommunikációs osztálya a leggazdagabb magyarok listáján első helyet elfoglaló Mészáros Lőrinc nevében. 

Az Opus Globalhoz tartozó Hunguest Hotels Zrt. mintegy 112 millió forintos felajánlással megnyitotta budapesti szállodáit a háborús menekültek előtt. Két hotelben eddig összesen 658 menekültet szállásoltak el térítésmentesen, ebből mintegy 500 főt az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. A menekültek eddig összesen több mint 6614 vendégéjszakát töltöttek el a Hunguest budapesti szállodáiban. A szállás mellett meleg étkezést is biztosítanak részükre.

Budapesti szállodáikban többszáz ukránt szállásoltak el. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Budapesti szállodáikban többszáz ukránt szállásoltak el. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„A menekültek befogadásáért sem a Hunguest Hotels Zrt., sem a tulajdonos Opus Global nem vesz igénybe semmiféle állami kompenzációt, sem más szervezetektől ellentételezést” – hangsúlyozza a Mészáros Csoport, amelytől a segélyszervezetek még logisztikai segítséget, illetve a menekültellátásban teljesítő kollégái számára irodakonténereket kértek, s ezeket az igényeket is igyekeznek kiszolgálni lehetőségeikhez mérten.

A Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló Pro Filii Alapítvány a napokban ítélt oda 8 millió forint támogatást a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak menekültek elszállásolására, a Beregi Ifjúságért Közművelődési és Szabadidő Egyesületnek pedig 6,2 millió forintot kárpátaljai magyar gyermekek táboroztatására.

A fentieken túl a Magyar Bankholding (melynek tagja a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB Bank – a szerk.) minden munkatársa nevében 1000 forintot, azaz összesen 10,5 millió forintot adományozott a Híd Kárpátaljáért segélyprogramnak.

A Mészáros Csoport hangsúlyozza, hogy nagy a tapasztalatuk a határainkon túli krízishelyzetek kezelésében, hiszen tavaly januárban például több, mint 46 tonnányi élelmiszert juttattak a horvátországi földrengés károsultjainak, majd a kezdeményezésükre 23 magyar építőipari vállalat fogott össze, hogy 120 teljesen felszerelt, bútorozott lakókonténerrel segítsék a horvátországi természeti katasztrófa károsultjait.

Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország elnöke és résztulajdonosa:

A Szentkirályi Magyarország életében meghatározó a jótékonykodás. Ahogy a koronavírus-járvány ideje alatt, úgy a mostani helyzetben is minden lehetséges módon segíti a bajbajutottakat. A meghatározó élelmiszeripari vállalat az elmúlt hetekben 30 raklap ásványvizet és a központi iroda munkatársai által összegyűjtött adományokat szállított az ukrán-magyar határra érkező menekültek számára, és a következő időszakban is folytatja az ásványvízadomány-szállítást.

Ásványvízzel és adománnyal segítettek. Fotó: rtl.hu
Ásványvízzel és adománnyal segítettek. Fotó: rtl.hu

„Ezen kívül a vállalat díjnyertes ásványvize, a Szentkirályi 1 millió forint adományt gyűjtött össze a menekültek számára a Budapest Bike Maffia szervezetén keresztül, a március végi 37. Vivicittá városvédő futáson. A Szentkirályi Magyarország anyavállalata, a Mattoni 1873 cégcsoport Ukrajnából menekülni kényszerülő munkatársait pedig több olyan országban szállásolták el azok a kollégák, akiknek volt erre lehetősége” – tájékoztatta lapunkat az 50. leggazdagabb magyar üzletember cégének sajtóosztálya.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!