Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Tavaly augusztusban lett a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos Lázár János, aki ha tehetné, teljesen betiltaná a dohányzást. A most benyújtott javaslatában ilyen drasztikus lépést azonban nem javasol.

Még tavaly októberben végén jelezte Lázár János egy Facebookon közzétett videójában, hogy heteken belül a kormány asztalára teszi a dohányzás visszaszorítását szolgáló javaslatcsomagját. A törvénymódosító dokumentum végül hónapokkal később, csak most került be a parlament elé. Lázár híresen rossz véleménnyel van a dohányzásról, olyannyira, hogy ha rajta múlna, teljesen betiltaná azt. Bár októberben olyan kemény javaslatokat ígért, mint például a 2020 után születettek ne vásárolhassanak dohányterméket, a benyújtott javaslat ennyire drasztikus intézkedést nem tartalmaz. A szigorítás azonban vitathatatlan.

"A szigorító rendelkezések között megemlíthető, hogy a jövőben az újdohánytermék-kategóriák kiegészítő termékei is, valamint az e-cigaretták minden formája csak dohányboltban lesz értékesíthető és a fiatalkorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseket etermékkörre is kiterjeszti a javaslat. Egyértelműen szigorodnak továbbá a bírságolásra vonatkozórendelkezések; a korábbinál több esetben lesz kötelező jogsértés esetén bírság alkalmazása." - írja Lázár a javaslat indoklásában, melyet már a Portfolio is feldolgozott.

A miniszterelnöki biztos a dohányzással összefüggő termékek körét pontosítja, nevesítve kerülnek be a törvény hatálya alá például a vízipipák, a füstmentes termékek, a nikotinmentes termékek. Finomítja a törvényt annyival, hogy az eddigi tiltással ellentétben a trafikosok a saját maguk által árult egyéb termékeket hirdethetik majd. Az árusítható termékek köre is változik, Lázár megengedné a papírzsebkendő árusítását.

Ami a trafikok működését és szabálykövetését illeti, a törvény eddig is lehetőséget biztosított a bírság kiszabására, ha 18 évnél fiatalabb személy számára adnak el dohányterméket. A jövőben nem lenne feltételes mód, ha elfogadja a parlament Lázár javaslatát, kötelezően bírsággal kellene szembenéznie annak a trafikosnak, aki fiatalkorút szolgál ki. Annyiban viszont a szöveg pontosítása révén enyhítene Lázár, hogy csak akkor lehet bírságolni, ha reálisan felmerül, vagy fel kellene merülnie a gyanúnak, hogy fiatalkorú lépett az üzlethelyiségbe. Amennyiben más vevők kiszolgálása miatt nem alakulhatott ki a gyanú, azt figyelembe kell vennie a hatóságnak a bírság kiszabása esetén.

Lázár a most benyújtott javaslatával megteremtené a trafikok számának csökkenési lehetőségét is. A kiadható koncessziók küszöbértéke 3000 főről 4000 főre emelkedik, értelemszerűen a jelenleg hatályban lévő megállapodásokat ez nem érinti, a törvénymódosítás hatályba lépése után megkötött új szerződéseknél viszont már ezt a feltételt kell érvényesíteni. Hosszú távon ez azt fogja eredményezni, hogy csökken az értékesítési helyek száma.

A termékekre rakódó adómértékhez is hozzányúlna Lázár. Egyrészt az elektronikus cigaretta töltőfolyadékának jövedéki adómértékét csökkentené az illegális behozatal elkerülése érdekében, a környező országokban ugyanis a hazainál alacsonyabb adó terheli ezeket a termékeket. A javaslat elfogadása esetén a jelenlegi milliliterenként 55 forint jövedéki adó 20 milliliterre csökken. Másfelől jövedéki adó hatálya alá vonná a nikotinmentes töltőfolyadékokat, az e-cigaretta töltőfolyadékok és az új dohánytermék-kategóriába tartozó termékek is zárjegy-kötelesekké válnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.