TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 21. 14:48
mfor.hu

Tavaly augusztusban lett a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos Lázár János, aki ha tehetné, teljesen betiltaná a dohányzást. A most benyújtott javaslatában ilyen drasztikus lépést azonban nem javasol.

Még tavaly októberben végén jelezte Lázár János egy Facebookon közzétett videójában, hogy heteken belül a kormány asztalára teszi a dohányzás visszaszorítását szolgáló javaslatcsomagját. A törvénymódosító dokumentum végül hónapokkal később, csak most került be a parlament elé. Lázár híresen rossz véleménnyel van a dohányzásról, olyannyira, hogy ha rajta múlna, teljesen betiltaná azt. Bár októberben olyan kemény javaslatokat ígért, mint például a 2020 után születettek ne vásárolhassanak dohányterméket, a benyújtott javaslat ennyire drasztikus intézkedést nem tartalmaz. A szigorítás azonban vitathatatlan.

"A szigorító rendelkezések között megemlíthető, hogy a jövőben az újdohánytermék-kategóriák kiegészítő termékei is, valamint az e-cigaretták minden formája csak dohányboltban lesz értékesíthető és a fiatalkorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseket etermékkörre is kiterjeszti a javaslat. Egyértelműen szigorodnak továbbá a bírságolásra vonatkozórendelkezések; a korábbinál több esetben lesz kötelező jogsértés esetén bírság alkalmazása." - írja Lázár a javaslat indoklásában, melyet már a Portfolio is feldolgozott.

A miniszterelnöki biztos a dohányzással összefüggő termékek körét pontosítja, nevesítve kerülnek be a törvény hatálya alá például a vízipipák, a füstmentes termékek, a nikotinmentes termékek. Finomítja a törvényt annyival, hogy az eddigi tiltással ellentétben a trafikosok a saját maguk által árult egyéb termékeket hirdethetik majd. Az árusítható termékek köre is változik, Lázár megengedné a papírzsebkendő árusítását.

Ami a trafikok működését és szabálykövetését illeti, a törvény eddig is lehetőséget biztosított a bírság kiszabására, ha 18 évnél fiatalabb személy számára adnak el dohányterméket. A jövőben nem lenne feltételes mód, ha elfogadja a parlament Lázár javaslatát, kötelezően bírsággal kellene szembenéznie annak a trafikosnak, aki fiatalkorút szolgál ki. Annyiban viszont a szöveg pontosítása révén enyhítene Lázár, hogy csak akkor lehet bírságolni, ha reálisan felmerül, vagy fel kellene merülnie a gyanúnak, hogy fiatalkorú lépett az üzlethelyiségbe. Amennyiben más vevők kiszolgálása miatt nem alakulhatott ki a gyanú, azt figyelembe kell vennie a hatóságnak a bírság kiszabása esetén.

Lázár a most benyújtott javaslatával megteremtené a trafikok számának csökkenési lehetőségét is. A kiadható koncessziók küszöbértéke 3000 főről 4000 főre emelkedik, értelemszerűen a jelenleg hatályban lévő megállapodásokat ez nem érinti, a törvénymódosítás hatályba lépése után megkötött új szerződéseknél viszont már ezt a feltételt kell érvényesíteni. Hosszú távon ez azt fogja eredményezni, hogy csökken az értékesítési helyek száma.

A termékekre rakódó adómértékhez is hozzányúlna Lázár. Egyrészt az elektronikus cigaretta töltőfolyadékának jövedéki adómértékét csökkentené az illegális behozatal elkerülése érdekében, a környező országokban ugyanis a hazainál alacsonyabb adó terheli ezeket a termékeket. A javaslat elfogadása esetén a jelenlegi milliliterenként 55 forint jövedéki adó 20 milliliterre csökken. Másfelől jövedéki adó hatálya alá vonná a nikotinmentes töltőfolyadékokat, az e-cigaretta töltőfolyadékok és az új dohánytermék-kategóriába tartozó termékek is zárjegy-kötelesekké válnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.