TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Mondhatnánk, hogy amihez Mészáros Lőrinc hozzáér, arannyá válik. Az alcsútdobozi golfklubra ez legalábbis mindenképpen igaz: rekord árbevétel folyt be a kasszába, és egy évtized után sikerült ismét nyereséget termelnie az üzemeltető cégnek.

A koronavírus-járvány miatt módosított határidő lejárta előtt jelent meg az Igazságügyi Minisztérium oldalán az alcsútdobozi golfpályákat és -klubot üzemeltető cég tavalyi éves beszámolója. A dokumentumok most azért is ígérkeztek különösen érdekesnek, mert 2019. április 2-án a Golf & Country Máriavölgy Zrt. a Mészáros-házaspár (az elmúlt hetekben bejelentett és elindult válóper miatt ma már vélhetően csak Mészáros Lőrinc) tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. érdekeltségébe került. A korábbi tulajdonos az OTP-vezér, Csányi Sándor fia, Csányi Attila volt.

A friss dokumentumok alapján egyértelművé vált, hogy a cég jó kezekbe került, hiszen egy évtizede már annak, hogy utoljára hasonlóan jó évet zárjon a Zrt., mint legutóbb. A sikernek persze több összetevője is lehet, ám ezzel kapcsolatban csak tippelni tudunk, a közzétett kiegészítő melléklet ugyanis túl sok részletet nem árul el. Többek között arról sem, hogy minek köszönhető a rekordnagyságú árbevétel, ami az előző évinél 52 százalékkal (!) lett magasabb. Ráadásul 2008-ig visszamenőleg egyszer sem sikerült hasonlóan magas árbevételre szert tennie a cégnek.

A klub területe madártávlatból. (Forrás: Pannónia Golf és Country Club) A klub területe madártávlatból. (Forrás: Pannónia Golf és Country Club)

Értékesítésből származó árbevételként ugyanis 317,8 millió forint után a "Mészáros-éra" első tört évében (hiszen csak 9 hónap esik az új tulajdonosra 2019-ben) 483,1 milliót sikerült elkönyvelni. Kézenfekvő a forgalom bővülése, mint lehetséges indok. Az árak esetleges változását nem tudjuk nyomon követni a golfklub honlapján, így azt a rendelkezésre álló adatok alapján nem tudjuk megállapítani, hogy az árképzés hozzájárulhatott-e a nagyobb bevételhez. Egyáltalán nem ördögtől való elképzelés, hogy némiképp változtattak Mészárosék az üzleti stratégián, esetleg több eseményt szerveztek a helyszínvre, de még akár azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a felcsúti milliárdos üzletfelei, potenciális üzletfelei ezt a helyszínt választották Mészáros Lőrinc személye miatt a kikapcsolódásra.

Valamelyest emelkedtek az egyéb bevételek is: 9,7 millió forint után 15,8 millió szerepel ezen a soron. A kiegészítő melléklet szerint több támogatás érkezett a Zrt.-hez tavaly, mint előtte; 2,6 millió után 8,1 millió forint.

A bevételek emelkedésével párhuzamosan kisebb ütemben, de a kiadások is nőttek tavaly. Anyagjellegűként 192,5 millió után 205,5 milliót számoltak el, személyi jellegűként pedig 64,7 millió után 69,4 milliót. Utóbbi hátterében jó eséllyel a fizetések emelkedése állhat, az átlagos statisztikai létszám ugyanis tavaly is maradt 24 fő. Mindezek eredményeként az átlagos bruttó bér 377 ezerről 456 ezer fölé emelkedett.

A bevételek és ráfordítások eredőjeként már üzemi szinten nyereséges lett a golfklub, 47,1 millió forint többletet sikerült kimutatni, amit 2,1 milliós adófizetési kötelezettség mérsékelt tovább. Így végeredményben 45,3 millió forintos tiszta nyereség maradt a Máriavölgy Zrt.-ben. Ebben a rekord nagyságú árbevétel mellett minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy a pályák bérleti díja változatlan maradt tavaly is.

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, nemcsak a golfklub cserélt gazdát 2019. április első napjaiban, de Csányi Attila eladta a földterületek birtokló PSU Kft.-t is. A vevő pedig nem más volt, mint Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző. A cég már korábban leadta tavalyi beszámolóját, melyből azonnal kiderült, hogy a miniszterelnök édesapja nem Mészáros Lőrincen szeretne nyerészkedni, hiába folyamatosan veszteséges a Kft. A pályák bérleti díja változatlanul 12,243 millió forint lehetett - a cégnek ugyanis ez az egyetlenegy bevételi forrása van.

Az, hogy nyereségessé sikerült tenni a cég tevékenységét, nagyon nagy eredmény, mivel utoljára 2008-ban sikerült valamennyi profitot elérni. Akkor szerény 7,7 millió forint maradt a cégben év végén.

A tavalyi nyereséget az új tulajdonosok nem vették ki osztalék formájában, hanem a társaságban hagyták, amire égető szükség is volt. A számviteli szabályok alapján ugyanis nemcsak az jelenthet problémát és igényel tulajdonosi tőkerendezést, ha a saját tőke negatív tartományba csúszik, de már az is problémás, ha a jegyzett tőke szintje alá csökken. Márpedig 2018-ban a jegyzett tőke 135 milliójával szemben 57,7 milliót tett ki a saját tőke értéke. A mostani 45,2 milliós nyereség cégben tartásával azonban sikerült ezen a helyzeten némiképp javítania Mészáros Lőrincnek, de még mindig tőkehiányos a társaság.

A tőkehiányos állapot mellett nem elhanyagolható a tartozások nagysága sem. Igaz, érdemben nem emelkedett a kötelezettségek állománya, 320 millió után 330,7 millió forintot tartottak nyilván tavaly év végén. A jelek szerint azonban a felcsúti milliárdos közvetett tulajdonosként igyekezett a tartozásokat átstrukturálni. A közvetlen tulajdonos, Talentis Group ugyanis 222 millió forintos hosszú lejáratú kölcsönt adott a Máriavölgy Zrt.-nek, amivel párhuzamosan érdemben mérséklődött a rövid lejáratú kötelezettségek állománya, ezen beül is az áruszállításból és szolgáltatásból származó elmaradás. Vagyis mostantól nagyobb részben a tulajdonos felé vannak tartozásai a golfklubnak, mint külső szereplők, partnerek felé.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.