<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Mondhatnánk, hogy amihez Mészáros Lőrinc hozzáér, arannyá válik. Az alcsútdobozi golfklubra ez legalábbis mindenképpen igaz: rekord árbevétel folyt be a kasszába, és egy évtized után sikerült ismét nyereséget termelnie az üzemeltető cégnek.

A koronavírus-járvány miatt módosított határidő lejárta előtt jelent meg az Igazságügyi Minisztérium oldalán az alcsútdobozi golfpályákat és -klubot üzemeltető cég tavalyi éves beszámolója. A dokumentumok most azért is ígérkeztek különösen érdekesnek, mert 2019. április 2-án a Golf & Country Máriavölgy Zrt. a Mészáros-házaspár (az elmúlt hetekben bejelentett és elindult válóper miatt ma már vélhetően csak Mészáros Lőrinc) tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. érdekeltségébe került. A korábbi tulajdonos az OTP-vezér, Csányi Sándor fia, Csányi Attila volt.

A friss dokumentumok alapján egyértelművé vált, hogy a cég jó kezekbe került, hiszen egy évtizede már annak, hogy utoljára hasonlóan jó évet zárjon a Zrt., mint legutóbb. A sikernek persze több összetevője is lehet, ám ezzel kapcsolatban csak tippelni tudunk, a közzétett kiegészítő melléklet ugyanis túl sok részletet nem árul el. Többek között arról sem, hogy minek köszönhető a rekordnagyságú árbevétel, ami az előző évinél 52 százalékkal (!) lett magasabb. Ráadásul 2008-ig visszamenőleg egyszer sem sikerült hasonlóan magas árbevételre szert tennie a cégnek.

A klub területe madártávlatból. (Forrás: Pannónia Golf és Country Club)A klub területe madártávlatból. (Forrás: Pannónia Golf és Country Club)

Értékesítésből származó árbevételként ugyanis 317,8 millió forint után a "Mészáros-éra" első tört évében (hiszen csak 9 hónap esik az új tulajdonosra 2019-ben) 483,1 milliót sikerült elkönyvelni. Kézenfekvő a forgalom bővülése, mint lehetséges indok. Az árak esetleges változását nem tudjuk nyomon követni a golfklub honlapján, így azt a rendelkezésre álló adatok alapján nem tudjuk megállapítani, hogy az árképzés hozzájárulhatott-e a nagyobb bevételhez. Egyáltalán nem ördögtől való elképzelés, hogy némiképp változtattak Mészárosék az üzleti stratégián, esetleg több eseményt szerveztek a helyszínvre, de még akár azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a felcsúti milliárdos üzletfelei, potenciális üzletfelei ezt a helyszínt választották Mészáros Lőrinc személye miatt a kikapcsolódásra.

Valamelyest emelkedtek az egyéb bevételek is: 9,7 millió forint után 15,8 millió szerepel ezen a soron. A kiegészítő melléklet szerint több támogatás érkezett a Zrt.-hez tavaly, mint előtte; 2,6 millió után 8,1 millió forint.

A bevételek emelkedésével párhuzamosan kisebb ütemben, de a kiadások is nőttek tavaly. Anyagjellegűként 192,5 millió után 205,5 milliót számoltak el, személyi jellegűként pedig 64,7 millió után 69,4 milliót. Utóbbi hátterében jó eséllyel a fizetések emelkedése állhat, az átlagos statisztikai létszám ugyanis tavaly is maradt 24 fő. Mindezek eredményeként az átlagos bruttó bér 377 ezerről 456 ezer fölé emelkedett.

A bevételek és ráfordítások eredőjeként már üzemi szinten nyereséges lett a golfklub, 47,1 millió forint többletet sikerült kimutatni, amit 2,1 milliós adófizetési kötelezettség mérsékelt tovább. Így végeredményben 45,3 millió forintos tiszta nyereség maradt a Máriavölgy Zrt.-ben. Ebben a rekord nagyságú árbevétel mellett minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy a pályák bérleti díja változatlan maradt tavaly is.

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, nemcsak a golfklub cserélt gazdát 2019. április első napjaiban, de Csányi Attila eladta a földterületek birtokló PSU Kft.-t is. A vevő pedig nem más volt, mint Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző. A cég már korábban leadta tavalyi beszámolóját, melyből azonnal kiderült, hogy a miniszterelnök édesapja nem Mészáros Lőrincen szeretne nyerészkedni, hiába folyamatosan veszteséges a Kft. A pályák bérleti díja változatlanul 12,243 millió forint lehetett - a cégnek ugyanis ez az egyetlenegy bevételi forrása van.

Az, hogy nyereségessé sikerült tenni a cég tevékenységét, nagyon nagy eredmény, mivel utoljára 2008-ban sikerült valamennyi profitot elérni. Akkor szerény 7,7 millió forint maradt a cégben év végén.

A tavalyi nyereséget az új tulajdonosok nem vették ki osztalék formájában, hanem a társaságban hagyták, amire égető szükség is volt. A számviteli szabályok alapján ugyanis nemcsak az jelenthet problémát és igényel tulajdonosi tőkerendezést, ha a saját tőke negatív tartományba csúszik, de már az is problémás, ha a jegyzett tőke szintje alá csökken. Márpedig 2018-ban a jegyzett tőke 135 milliójával szemben 57,7 milliót tett ki a saját tőke értéke. A mostani 45,2 milliós nyereség cégben tartásával azonban sikerült ezen a helyzeten némiképp javítania Mészáros Lőrincnek, de még mindig tőkehiányos a társaság.

A tőkehiányos állapot mellett nem elhanyagolható a tartozások nagysága sem. Igaz, érdemben nem emelkedett a kötelezettségek állománya, 320 millió után 330,7 millió forintot tartottak nyilván tavaly év végén. A jelek szerint azonban a felcsúti milliárdos közvetett tulajdonosként igyekezett a tartozásokat átstrukturálni. A közvetlen tulajdonos, Talentis Group ugyanis 222 millió forintos hosszú lejáratú kölcsönt adott a Máriavölgy Zrt.-nek, amivel párhuzamosan érdemben mérséklődött a rövid lejáratú kötelezettségek állománya, ezen beül is az áruszállításból és szolgáltatásból származó elmaradás. Vagyis mostantól nagyobb részben a tulajdonos felé vannak tartozásai a golfklubnak, mint külső szereplők, partnerek felé.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.