3p

A februári 8,3 százalékos hazai éves fogyasztóiár-index a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 tagállama közül csak hét mutatójánál volt alacsonyabb. Az OECD legfrissebb jelentése ugyanakkor alátámasztja mind a benzin-, mind az élelmiszerár-stop indokoltságát.

Tizenöt éves csúcsra szaladt a magyar infláció februárban, éves értéke 8,3 százalék lett – számoltunk be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hivatalos adatáról. Azóta már tudjuk, hogy a márciusi még ennél is magasabb lehet, a Magyar Nemzeti Bank feltételezése szerint akár 9 százalék is. Hogy mennyire pontos e prognózis, arról április 8-án kapunk választ, aznap teszi közzé ugyanis a KSH a múlt havi fogyasztóiár-indexet.

Kevés ország pénze romlott annyira, mint a magyaré. Fotó: Mfor
Kevés ország pénze romlott annyira, mint a magyaré. Fotó: Mfor

Egyelőre azonban még maradjunk a februári inflációnál. Már csak azért is, mert a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) most tette közzé, 38 tagállamában hogyan alakult az éves fogyasztóiár-index. Az adatok egyebek mellett számunkra is több dolgot alátámasztanak.

A legfontosabb, hogy megerősítik azt az általános érzetünket, miszerint a magyar infláció mennyire is magas. A 8,3 százalékos értéknél nagyobbat ugyanis a 37 másik országból mindössze 7 produkált:

  • Lengyelországban 8,5
  • Lettországban 8,7
  • Szlovákiában 9
  • Csehországban 11,1
  • Észtországban 12
  • Litvániában 14,2
  • Törökországban 54,4

százalékos volt a pénzromlás 2022 második hónapjában.

Érdekesség, hogy a számok alapján megállapítható, két régióban lódult meg az infláció: a balti államok és a Visegrádi Négyek tagállamaiban. Mellettük „csak” a törököknél magas a fogyasztóiár-index, de ott kiugróan és speciális okokból, amelynek részletezésébe – nevezetesen az Erdogan-kormány szokatlan gazdaságpolitikája – most nem mennénk bele.

Mindenesetre az még rögzíthető – ami már a nyolcadik helyezésünkből persze kikövetkeztethető –, hogy a magyar infláció a 7,7 százalékos OECD-átlagot is veri.

Érdemes megnézni még további két, a szervezet által szintén közzétett két tételt, az élelmiszerekét és az energiáét.

Az élelmiszerárak terén még rosszabb volt Magyarország pozíciója, mint a head inflációnál: a 11,4 százalékos februári mutató a hetedik legmagasabb volt a 38 OECD-ország között. Ez alátámasztja az Orbán-kormány döntését, miszerint február 1-jétől május 1-éig stopolta hatféle élelmiszer áremelkedését (a februári inflációs adatban ennek hatása még csak kevésbé tompítva jelent meg). Itt az OECD-átlag 8,6 százalék lett.

Homlokegyenest más a helyzet az energiaáraknál, azok ugyanis csak öt országban voltak alacsonyabbak a 13,2 százalékos magyar mutatónál. Ez pedig a kormány már tavaly november 15-étől ketyegő benzinár-stopjának köszönhető. Csak érzékeltetésül: az OECD 38 tagállamában átlagban szinte pontosan kétszer nagyobb mértékben drágult az energia: 26,6 százalékkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!