Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

A Seszták Miklós volt fejlesztési miniszterhez kötődő kisvárdai beruházások kedvenc cége építheti a legújabb, 3 milliárd forintos multifunkcionális sportcsarnokot is a Szabolcs megyei kisvárosban.

Némi csúszással ugyan, de végül sikerült kiválasztani a nyertes vállalkozót, aki felhúzhatja Kisvárda legújabb ékességét, az új multifunkcionális sportcsarnokot a focistadion lassan szórakoztatónegyeddé formálódó környezetében. Igaz, a környék kezd túltelítetté válni, hiszen itt nemrég már épült egy fedett focicsarnok az aréna közvetlen szomszédságában, a távolabbi környezetében pedig díszletek, látvány-szegénynegyeddel felturbózott filmpark készül, a létesítményeket kiszolgáló gigantikus parkolóval egyetemben.

Balra a stadion, jobbra a fedett sportcsarnok (Fotó: Székely Sarolta/mfor.hu)
Balra a stadion, jobbra a fedett sportcsarnok (Fotó: Székely Sarolta/mfor.hu)

Jó pár éve már annak egyébként, hogy eldőlt, Kisvárdán újabb sportlétesítmény, egy multifunkcionáliy sportcsarnok kap helyet. 2017 végén a kormány 3,5 milliárd forintot ítélt meg a projektre, 2018 elején pedig ki is írták a közbeszerzési eljárást, ám azt végül az ajánlatkérő indoklás nélkül visszavonta, majd pár hónappal később megjelent egy második kiírás, ami szintén nem járt eredménnyel. Végül tavaly december 24-én a harmadik eljárást is elindította a BMSK Zrt. Pusztán feltételezés, de a huzavona talán nem véletlen, hiszen ebben az időszakban zajlott a parlamenti választás, mely után Seszták Miklós, Kisvárda országgyűlési képviselője elveszítette a fejlesztési miniszteri státuszát.

A projekt nem kis volumenű beruházás. Mint a kiírásból kiderül, a multifunkcionális létesítmény egyaránt szolgálja majd a verseny, az iskolai és a szabadidős sportot, azoknak korszerű feltételeket biztosítva. A tervezett - napelemekkel ellátott - épületet a Magyar, az Európai és a Nemzetközi Kézilabda Szövetség nemzetközi kupamérkőzések rendezésére előírt specifikációjának megfelelően alakítják majd ki.

A csarnok 4004 fő befogadóképességű lesz, ami azt jelenti, hogy a kisváros lakosságának negyede helyet kaphat a létesítményben. Nagyságát jól jelzi az is, hogy az új kisvárdai stadionba "csupán" 2990-en férnek be.

A sportcsarnok mellé készül még 482 parkoló, 241 kerékpártároló, 42+2 akadálymentes VIP parkoló, valamint 3 autóbuszparkoló. (szerk.: mindezzel a környéken a parkolók száma meghaladja majd az 1300-at, köszönhetően a korábban kialakított 727-nek, ami így alig lesz kisebb, mint a budapesti Westend bevásárlóközpont 1500 férőhelyes parkolója.)

Ismerős arc lett a nyertes

A közbeszerzési hatóság adatbázisában közzétett összefoglaló dokumentum szerint a munkára három ajánlat érkezett:

  • a nyíregyházi KERMI-SZOLG Kft. pályázata érvénytelen lett,
  • a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. és a Debreceni Mélyépítő Holding Kft. közösen nettó 5 milliárdért végezték volna el a munkát,
  • a budapesti székhelyű Nyírépszer Hungária Kft. nettó 3,26 milliárd forintos ajánlata viszont már elnyerte az ajánlatkérő BMSK Zrt. tetszését.

A nyertes Nyírépszer egyáltalán nem ismeretlen Kisvárdán, hiszen az ő nevéhez fűzödik (a teljesség igénye nélkül):

  • a kisvárdai látvány-szegénynegyeddel felturbózott Cinemaqua mozipark,
  • a sportszálló és apartmanház,
  • az atlétikai centrum,
  • a "The Terror" díszlethajó bemutatására szolgáló stúdiócsarnok,
  • valamint a három mesterséges szigetből álló ökoturisztikai attrakció is.

A multifunkcionális sportcsarnokon azonban nem egyedül fog dolgozni a cég. Az összefoglaló dokumentum szerint egyes alkalmassági követelmények teljesítése érdekében Deli Attila, valamint Szilágyi Tamás egyéni vállalkozókat, és az Energosolar Kft.-t fogja alvállalkozóként bevonni a munkákba. A szerződést a moratórium lejárta után, június 18-án írhatják alá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.