<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Seszták Miklós volt fejlesztési miniszterhez kötődő kisvárdai beruházások kedvenc cége építheti a legújabb, 3 milliárd forintos multifunkcionális sportcsarnokot is a Szabolcs megyei kisvárosban.

Némi csúszással ugyan, de végül sikerült kiválasztani a nyertes vállalkozót, aki felhúzhatja Kisvárda legújabb ékességét, az új multifunkcionális sportcsarnokot a focistadion lassan szórakoztatónegyeddé formálódó környezetében. Igaz, a környék kezd túltelítetté válni, hiszen itt nemrég már épült egy fedett focicsarnok az aréna közvetlen szomszédságában, a távolabbi környezetében pedig díszletek, látvány-szegénynegyeddel felturbózott filmpark készül, a létesítményeket kiszolgáló gigantikus parkolóval egyetemben.

Balra a stadion, jobbra a fedett sportcsarnok (Fotó: Székely Sarolta/mfor.hu)
Balra a stadion, jobbra a fedett sportcsarnok (Fotó: Székely Sarolta/mfor.hu)

Jó pár éve már annak egyébként, hogy eldőlt, Kisvárdán újabb sportlétesítmény, egy multifunkcionáliy sportcsarnok kap helyet. 2017 végén a kormány 3,5 milliárd forintot ítélt meg a projektre, 2018 elején pedig ki is írták a közbeszerzési eljárást, ám azt végül az ajánlatkérő indoklás nélkül visszavonta, majd pár hónappal később megjelent egy második kiírás, ami szintén nem járt eredménnyel. Végül tavaly december 24-én a harmadik eljárást is elindította a BMSK Zrt. Pusztán feltételezés, de a huzavona talán nem véletlen, hiszen ebben az időszakban zajlott a parlamenti választás, mely után Seszták Miklós, Kisvárda országgyűlési képviselője elveszítette a fejlesztési miniszteri státuszát.

A projekt nem kis volumenű beruházás. Mint a kiírásból kiderül, a multifunkcionális létesítmény egyaránt szolgálja majd a verseny, az iskolai és a szabadidős sportot, azoknak korszerű feltételeket biztosítva. A tervezett - napelemekkel ellátott - épületet a Magyar, az Európai és a Nemzetközi Kézilabda Szövetség nemzetközi kupamérkőzések rendezésére előírt specifikációjának megfelelően alakítják majd ki.

A csarnok 4004 fő befogadóképességű lesz, ami azt jelenti, hogy a kisváros lakosságának negyede helyet kaphat a létesítményben. Nagyságát jól jelzi az is, hogy az új kisvárdai stadionba "csupán" 2990-en férnek be.

A sportcsarnok mellé készül még 482 parkoló, 241 kerékpártároló, 42+2 akadálymentes VIP parkoló, valamint 3 autóbuszparkoló. (szerk.: mindezzel a környéken a parkolók száma meghaladja majd az 1300-at, köszönhetően a korábban kialakított 727-nek, ami így alig lesz kisebb, mint a budapesti Westend bevásárlóközpont 1500 férőhelyes parkolója.)

Ismerős arc lett a nyertes

A közbeszerzési hatóság adatbázisában közzétett összefoglaló dokumentum szerint a munkára három ajánlat érkezett:

  • a nyíregyházi KERMI-SZOLG Kft. pályázata érvénytelen lett,
  • a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. és a Debreceni Mélyépítő Holding Kft. közösen nettó 5 milliárdért végezték volna el a munkát,
  • a budapesti székhelyű Nyírépszer Hungária Kft. nettó 3,26 milliárd forintos ajánlata viszont már elnyerte az ajánlatkérő BMSK Zrt. tetszését.

A nyertes Nyírépszer egyáltalán nem ismeretlen Kisvárdán, hiszen az ő nevéhez fűzödik (a teljesség igénye nélkül):

  • a kisvárdai látvány-szegénynegyeddel felturbózott Cinemaqua mozipark,
  • a sportszálló és apartmanház,
  • az atlétikai centrum,
  • a "The Terror" díszlethajó bemutatására szolgáló stúdiócsarnok,
  • valamint a három mesterséges szigetből álló ökoturisztikai attrakció is.

A multifunkcionális sportcsarnokon azonban nem egyedül fog dolgozni a cég. Az összefoglaló dokumentum szerint egyes alkalmassági követelmények teljesítése érdekében Deli Attila, valamint Szilágyi Tamás egyéni vállalkozókat, és az Energosolar Kft.-t fogja alvállalkozóként bevonni a munkákba. A szerződést a moratórium lejárta után, június 18-án írhatják alá.