2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szergej Lavrov az ukrán vezetés elüldözéséről beszélt, Ukrajna sikeres támadásokat hajt végre az amerikai fegyverekkel. A gázellátás bizonytalan. A háború 154. napja. 

  • Ukrajna azt reméli, hogy ezen a héten megkezdődhet a gabonaexport a kikötőiből, és az első hajók néhány napon belül elindulhatnak. Farhan Haq, az ENSZ helyettes szóvivője szerint a hajózási iparral kapcsolatot tartó közös koordinációs központ hamarosan közzéteszi az eljárások részleteit.
  • A Gazprom szerdától drasztikusan csökkenti az Európába irányuló fő gázvezetékén keresztül történő gázszállításokat. A vállalat közölte, hogy "a motor műszaki állapota" miatt leállítja az utolsó két, még működő turbina egyikét, és ezzel az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül napi 33 millió köbméterre - a vezeték kapacitásának mintegy 20 százalékára csökkenti a napi gázszállítást.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította Európát, hogy vágjon vissza Oroszország "gázháborújára". "Ez egy nyílt gázháború, amelyet Oroszország az egységes Európa ellen folytat... És ezért kell visszavágni" - mondta, hozzátéve, hogy Európának fokoznia kell a Moszkva elleni szankciókat.

Orosz katonák 240 mm-es Tyulpan önjáró aknavetővel készülnek ukrán célpontokra tüzelni Ukrajnában 2022. július 21-én. Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Orosz katonák 240 mm-es Tyulpan önjáró aknavetővel készülnek ukrán célpontokra tüzelni Ukrajnában 2022. július 21-én. Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

  • Oroszország külügyminisztere szerint Moszkva átfogó célja Zelenszkij kormányának megbuktatása. Szergej Lavrov vasárnap Kairóban, az Arab Liga csúcstalálkozóján a küldöttek előtt elmondta, hogy Moszkva eltökélt szándéka segíteni az ukránoknak, hogy "megszabaduljanak ennek a teljesen elfogadhatatlan rezsimnek a terhétől".
  • Ukrajna közölte, hogy hétfőn 50 orosz lőszerraktárt semmisített meg az Egyesült Államok által szállított nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerekkel, a Himarssal.

  • Az orosz hatóságok hétfőn rövid időre őrizetbe vettek egy 72 éves liberális politikust és Kreml-kritikust, aki nemrég tért vissza külföldről Moszkvába. Leonyid Gozmant azután vették őrizetbe, hogy az orosz belügyminisztérium elfogatóparancsot adott ki ellene, azt állítva, hogy nem értesítette a hatóságokat izraeli állampolgárságáról a szükséges időn belül - írja az Associated Press. (via The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!