<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Eddig nagyrészt csak a 70 év felettieknek ajánlották a harmadik vakcinát Németországban. A fertőzésszámok rekordokat döntenek, a tartományok sorra szigorítanak, egyes szakértők ugyanakkor az oltások kiterjesztését javasolják az újabb korlátozások helyett.            

Mindenkinek ajánlani fogja 18 éves kor felett a Covid elleni harmadik védőoltás felvételét a német Állandó Oltási Bizottság (STIKO)

– erről Thomas Mertens, a testület elnöke beszélt a ZDF német közszolgálati televízió tegnap esti talkshow-jában a Spiegel szerint.

A bizottság ma tanácskozik a kérdésről, de Mertens tegnap már úgy nyilatkozott, hogy az ajánlást hamarosan ki fogják adni.

Jöhet a harmadik. (Illusztráció. Depositphotos)  Jöhet a harmadik. (Illusztráció. Depositphotos)

Ez jelentős változás ahhoz képest, hogy a STIKO eddig 70 év felettieknek, gondozást nyújtó intézmények lakóinak, valamint az egészségügyben dolgozóknak és gondozóknak ajánlotta a harmadik vakcina felvételét. Álláspontja szerint

erre a második oltás után legkorábban hat hónappal kerülhet sor. 

Összehasonlításul: a magyar egészségügyi hatóságok négy hónapos várakozási időt javasolnak, és nyár óta ajánlják a harmadik oltást a 18 év felettieknek. 

Németországban eddig 56 millió ember (a lakosság 67,6 százaléka) kapta meg mindkettő, 58,3 millió ember (70,1 százalék) pedig az első vakcinát. Mindehhez képest a harmadik oltást eddig kevesen, négymillióan vették fel.

Oltás vagy korlátozás?

Utóbbi oltások felpörgetését egyre több szakértő kezdte javasolni Németországban, miután a közelmúltban  új csúcsokra szökött a koronavírus-fertőzöttek száma.

Christoph Spinner müncheni infektológus például a közelmúltban azt mondta: az újabb lezárások nem segítenének, ehelyett a harmadik oltásokat kellene kiterjeszteni, valamint a 2G-szabály alkalmazása is hatékony lehet. (Eszerint bizonyos szolgáltatásokat csak oltottak és gyógyultak vehetnek igénybe, oltatlanok még negatív Covid teszttel sem.)

A karantén a pandémiára vonatkoztatva a legradikálisabb eszköz politikailag, és tudományos szempontból is inkább gyenge eszköz – kivéve, ha abszolút következetesen hajtják végre és ellenőrzik

- jelentette ki a müncheni Műszaki Egyetem járványügyi megbízottja a német DPA hírügynökségnek. További részletek laptársunk, a Privátbankár.hu cikkében: Felejtsük el a karantént, pörgessük fel az oltásokat.

Vannak ugyanakkor ettől eltérő vélemények is: Boldogkői Zsolt molekuláris biológus például a korlátozásokban látja a megoldást.

elsőként éjszakai kijárási tilalmat vezetne be, de védettségi kártyához kötné a tömegközlekedés és a szálloda használatát is,

- derül ki az ATV-nek adott nyilatkozatából.

Morális dilemmák

A német tartományok mindenesetre sorra vezettek és vezetnek be az oltást elutasítók életét jelentősen megnehezítő szigorításokat, és kitiltják őket a közösségi élet és szolgáltatások egy jelentős részéből. Ausztria pedig - egyelőre 10 napra - gyakorlatilag karanténba zárja őket.

Az alapjogok korlátozása bizonyos körülmények között lehetséges,de – és ez egy olyan vészhelyzetre  is érvényes, mint a pandémia –

annak „arányosnak, szükségesnek és megfelelőnek” kell lennie,

Az oltatlanokat sújtó korlátozások jogi és morális dilemmáiról itt írtunk:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.