<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A márciusi korlátozások megmutatták hatásukat a márciusi kiskereskedelmi forgalomban annak ellenére, hogy a lakosság pénikszerűen vásárolt a kijárási korlátozások előtt. 

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2020. márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 12,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 0,5 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 16,7 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Ez hároméves mélypontnak felel meg. 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben az élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 15, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8 százalékkal bővült.

nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül növekedtek az eladások

  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (38 százalék),
  • alamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,9 százalék).

A forgalom volumene csökkent

  • a textil-, ruházati és lábbeli- (–51 százalék),
  • a használtcikk- (–26 százalék),
  • a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (–14 százalék),
  • valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (–9,3 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 41 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1045 milliárd forint volt.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy az élelmiszereknél látható kiemelkedő forgalombővülés a járvány miatti felvásárlásoknak köszönhető. „A nem élelmiszereknél látható lassulás a boltbezárásokkal is magyarázható. A nem élelmiszerek közé tartoznak a tartós fogyasztási cikkek, például háztartási gépek, számítógépek, és az elmúlt években ezek húzták fel a kiskereskedelmi forgalmat. A nem élelmiszerek között azonban jelentős szórás látható, ruházati termékek esetében például a forgalom volumene 51 százalékkal esett vissza, a könyv-, újság-, és papíráru pedig közel 28 százalékkal. A hónap egy részében ugyanis ezek a boltok zárva tartottak. A gyógyszereknél és gyógyászati termékeknél viszont jelentős, közel 50 százalékos növekedés történt” – tette hozzá a szakember.

Az év első három hónapjában a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 7,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakánál. Áprilisban várhatóan az élelmiszerek sem tudják majd ilyen szinten felhúzni a forgalmat, boltok rövidített nyitva tartása, bezárása az egész hónapot érintette, így jelentős mínusz várható.

A következő hónapokban a fokozatos nyitással újra élénkülhet a kiskereskedelem, és az év egészében azért várhatóan emelkedés lesz. A növekedés mértékére a bizonytalan helyzet miatt korai lenne becslést mondani, ez ugyanis nagyban függ attól, hogy a nyitás milyen ütemben valósul meg, illetve, hogy lesz-e újabb szigorítás a járványhelyzet miatt.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.