3p

A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

Jó érzékkel döntött úgy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetősége, hogy devizatartalékából aranyat vásárol. Méghozzá jelentősebb mennyiséget, 28,5 tonnát, amellyel addigi készlete megtízszereződött, 3,1 tonnáról, 31,5 tonnára. A lépés jelentőségét mutatja, hogy 2018-at megelőzően 32 éve, 1986-ban vásárolt utoljára az MNB sárga nemesfémet, amelynek következtében akkor immár több mint 60 tonna felett diszponált. 

Az MNB itthon tárolja az aranyrudjait. Fotó: MTI
Az MNB itthon tárolja az aranyrudjait. Fotó: MTI

Ám ezen nagyon rövid idő alatt, a nyolcvanas évek végétől 1992-ig terjedő időszakban csaknem teljes egészében túladott a hazai bankok bankja, a korábbihoz képest jelképesnek tekinthető mennyiséget, 3,1 tonnát tartott meg. Az ezért kapott devizát alapvetően biztonságos, likvid és magasabb várható hozammal rendelkező külföldi állampapírokba fektette.

Néhány éve, 2016 végén pedig felröppent a hír, hogy az immár Matolcsy György által elnökölt MNB a 3,1 tonnás aranykészletet is értékesítette. Akkor ezt a jegybank cáfolta, rámutatva ugyanakkor arra, hogy „az ország külső sérülékenysége szempontjából nem önmagában az aranytartalék mérete számít, hanem a nemzetközi tartalékok együttes állománya tölt be kiemelt szerepet”.

Aztán 2018 októberében a Monetáris Tanács a „hosszú távú nemzet- és gazdaságstratégiai célokat szem előtt tartva az ország aranytartalékának jelentős emeléséről döntött”. Ennek eredményeként 28,5 tonna aranyat vett az MNB, amelyet itthon tárol.

A jelentős vételnek köszönhetően 31,5 tonnára emelkedett magyar jegybanki aranytartalék mintegy 1,24 milliárd dollárt ért. Akkor egy uncia (1 uncia=31,1035 gramm) arany mintegy 1230 dollárra rúgott, s a következő hét hónapban ez az árfolyamszint nemigen változott. 2019 májusától azonban elkezdett drágulni a sárga nemesfém, s egy év alatt csaknem 40 százalékkal erősödött. Ennek eredményeként idén május végén már közel 1700 dollárt ért az arany unciája.

A jegybank aranytartaléka pedig 1,7 milliárd dollárt – közölte Matolcsy György jegybankelnök egy képviselői írásbeli kérdésre. Amely azt feszegette, „Mennyi az MNB aranytartaléka és hogyan változott annak árfolyama a dollárhoz és az euróhoz képest?”.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint másfél év alatt az MNB 460 millió dollárt keresett a sárga nemesfémen. Legalábbis az amerikai devizában számítva, euróban kimutatva ugyanis még nagyobb a nyeresége, lévén, hogy az uniós pénz gyengült a zöldhasúval szemben.

Az MNB még a tavaly év végi 1520 dolláros árfolyam alapján tette közzé, hogy közel 140 milliárd forintot kaszált a sárga nemesfémen, ez tette ki a 254,7 milliárdos 2019-es nyeresége jó részét, amit osztalékként befizetett az állami költségvetésbe.

A múlt hét végén egyébként az arany árfolyama már az 1800 dollárt közelítette – s bár azt követően valamelyest korrigált, még most is alig valamivel az 1780 dolláros szint alatt cserél gazdát. Ez 18 százalékkal magasabb a tavaly év véginél és csaknem 6 százalékkal az idén május véginél. Ha e szint környékén maradna az arany jegyzése, akkor a költségvetés a 2020-as év után is tisztes osztalékra számíthat a Szabadság térről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!