<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A korábbi hónapokban megszokott többszáz milliárd forintos költségvetési deficithez képest augusztusban kiugróan kedvezően alakult a hiányszám.

2020 első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2261,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1873,1 milliárd, az elkülönített állami pénzalapok 2,3 milliárd, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 385,9 milliárd forintos deficitet értek el - közölte szerdán a Pénzügyminisztérium. Az augusztus végi kumulált hiányszám azt is jelenti, hogy az elmúlt hetekben közölt 3600 milliárd forintos éves célhoz viszonyítva az év hátralévő 4 hónapjában még 1339 milliárd forinttal költhet többet az állam, mint amennyi bevétele származik.

A központi alrendszer bevételeinél megfigyelhető, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, a járvánnyal kapcsolatosan bevezetett adókedvezmények már több hónapja éreztetik a hatásukat.

 • Az általános forgalmi adó esetében augusztus végéig a teljesülés az éves előirányzat 56,6 százaléka,
 • Míg a személyi jövedelemadó esetében az éves előirányzat 63,2 százaléka.
 • A szociális hozzájárulási adó és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok esetében pedig összességében az éves előirányzat 62,4 százaléka teljesült az év első nyolc hónapjában.
 • 2020 augusztusában közel 283 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezett a költségvetésbe, így a 2020. évi nyolchavi bevétel összesen 772,4 milliárd forintot tett ki.
 • Ugyanakkor 2020. augusztus végéig az uniós kiadások meghaladták az 1374 milliárd forintot.

Az év első nyolc hónapjában 553 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Emellett a hazai kiadások közül 2020. augusztus végéig kiemelhetők

 • a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (150,6 milliárd forint),
 • s a kiemelt közúti projektekre (140,0 milliárd forint) fordított források.
 • Fontos kiadásként jelentkezik a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (122,2 milliárd forint),
 • a közúthálózat fenntartására és működtetésére (75,0 milliárd forint) kiadott források,
 • továbbá a Falusi Útalapból (57,0 milliárd forint),
 • a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint),
 • a Modern Városok Program céljaira (33,6 milliárd forint) kifizetett összegek.

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a családi támogatások szeptemberben esedékes összegét is (az augusztusi összeg mellett) augusztusban kapták meg az érintett családok, mintegy 32,1 milliárd forint összegben. A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány - hasonlóan az európai országok átlagához - a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet.