3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Köztük neves fideszes politikusok – Kocsis Máté, Kubatov Gábor, Lázár János – is tízmilliós összegeket tartanak a párnacihában, noha a kormány programot is hirdetett a rekordokat döntögető készpénzállomány csökkentése érdekében.

Újabb csúcsot döntött 2019 végén a hazai készpénzállomány, annak mértéke a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint elérte a 6627 milliárd forintot. Ennek négyötöde, azaz mintegy 5300 milliárdnyi a lakosságnál van. Sokan váratlan helyzetre gyűjtik és tartják otthon pénzüket, például, ha leállna a fűtési rendszer és szerelőt kellene hívni, de nem kevesen vannak, akik úgy gondolják, a félretett pénzük túl kevés ahhoz, hogy azt bankba vigyék, vagy befektessék, ráadásul az ezzel kapcsolatos macera is elrettenti őket – ad lehetséges magyarázatokat az OTP Öngondoskodási Index friss kutatása.

Valószínűleg e szempontok nem játszanak közre a parlamenti képviselőknél, mégis több mint a negyedük töltötte ki a múlt szombat éjfélig kötelezően leadott 2019-es vagyonnyilatkozatának azon rubrikáját, amely a mindenkori képviselői alapdíj féléves összegét meghaladó készpénz feltüntetésére szolgál.

Ezek szerint messze a legtöbb cash-t, 60 millió forintot a német nemzetiségi képviselő, Ritter Imre tartotta „befőttesüvegben”, s ami az igazán érdekes, hogy ez pont a duplája a 2018-as állományának. E lista második helyén a KDNP-s Seszták Miklós szerepel, 22 millió forinttal, ami meg azért lehet meglepő, mert ő volt a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere. Márpedig a kabinet hadat üzent a magas, az országnak szerinte mintegy 400-450 milliárd forintos többletkiadást okozó készpénzállomány ellen. Seszták egykori kormányzati „padtársa”, Varga Mihály 6 pontból álló javaslatát tavaly novemberben fogadta el a Versenyképességi Tanács, ami a pénzügyminiszter szerint 150 milliárdos csökkenést idézhetne elő. (A tranzakciós illeték eltörlése valószínűleg még ennél is többet, ám ez most nem szerepel a kormány napirendjén).

De akadnak fideszes potentátok is a magas készpénzállományon ülők között: Kocsis Máté, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője 11,5 millió, frakcióvezető-helyettese, Kubatov Gábor 10,5 millió, a Miniszterelnökséget a harmadik Orbán-kormányban miniszterként vezető Lázár János pedig 10 millió forintnyi szabadon lévő pénzről vallott. Igaz, Lázárnak legalább volt további 48 milliója bankszámlán, Kubatovnak és Kocsisnak viszont nem, s befektetéseket sem eszközöltek.

Mint például párttársuk, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki ugyancsak tetemes, 5,1 milliós készpénzt tartott magánál a múlt év végén, emellett azonban 18,3 millió forintot állampapírban. Vagy a már említett Seszták, igaz, az ő esetében csaknem fordított volt az arány, 22 milliónyi készpénzén túl szunnyadt 3,16 millió állampapírban. A Seszták mögött 14 milliós készpénzállományával e listán harmadik fideszes Bajkai István, az Orbán-család ügyvédje pedig közel 68 millió forintot tartott bankszámlán 2019 végén, 23 millióval többet, mint egy évvel korábban.

A kormány nem parlamenti képviselő tagjai közül az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós 20 millió forint készpénzen ült a tavalyi év végén, 5,5 millióval kevesebben, mint 2018 végén, mellette azonban 6,3 millió forintot tartott befektetési jegyekben, ezek egy év alatt alig néhány százezer forintnyi hasznot hoztak neki. Pintér Sándor belügyminiszter pedig 2019 végén 6,5 milliót parkoltatott „párnacihában”, miközben 2018 végén még 1,8 milliót.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!