2018. november 22. 15:12

Nem olyan szépek már a kilátások a világgazdaságban és a piacokon, mint egy évvel korábban, de azért összességében kedvező a helyzet, válságjelenségektől nem kell tartani. A magyar gazdaság idén elképesztően jól megy, ez azonban nem lesz tartható, alacsonyabb növekedéssel kell majd beérni, hangzott el a CIB sajtóreggelijén.

Nem olyan szép, mint egy éve

Egy éve nagyon szép volt minden, magas gazdasági növekedés, megszűnő deflációs veszély, de idén már megváltozott a helyzet, csökkent az optimizmus. A részvénypiacok éve elején megbicsaklottak, aztán ugyan magukhoz tértek, de a feltörekvő piacokon véget ért a lelkesedés, megkezdődött a tőkekiáramlás.

Ennek ellenére a CIB lassabb, de stabil növekedést vár a továbbiakban, semmiféle válságot nem vizionálnak. A monetáris politikában fennmarad divergencia: Amerikában a prociklikus fiskális politikát (adócsökkentés a legnagyobb fellendülésben) kompenzálja a szigorító monetáris politika (kamatemelések), ezzel szemben a japán jegybanknál és az EKB-nál nincs még érdemi szigorítás, a CIB nem is vár kamatemelést az EKB-tól 2019 vége előtt.

Monetáris divergencia

A monetáris divergencia következménye lett a dollár idei felértékelődése a tavalyi gyengülés után. A CIB szerint azonban a dollárerősödés jövőre megáll, kivéve azt az esetet, ha a globális hangulat nagyon elromlik és a dollár menekülőeszközzé válik, de erre nagyon kis esélyt adnak.

Idén a feltörekvő piacok komoly nyomás alá kerültek. Egyrészt sokan félnek a kínai lassulástól (a CIB nem tart ettől), illetve az erősödő dollár lecsökkentette a feltörekvők iránti étvágyat. Ráadásul a fundamentális gyengeségek is előjöttek (Argentína, Törökország), ellenben sok feltörekvő piac sokkal stabilabb mint 2008-ban (mi is), most derül ki, ki mennyire felkészült a bőség időszakának esetleges lecsengésére.

Hazai stabilitás

A magyar külső sérülékenység lecsökkent, az egyensúlytalanságok megszűntek, így kevéssé minket kevésbé érintenek a turbulenciák. Megvizsgálták, hogy az eladósodottabb országoknál mennyi refinanszírozási igény van (a lejáró adósság megújítása), ez nálunk magas, de most kicsi a devizaadósság aránya és kevés a külföldi résztvevő, így a belföldi bankok és háztartások finanszírozni fogják a lejáró adósságot.

Gazdasági növekedés, infláció

A magas, 5 százalékos növekedési adat mindenkit meglepett, ráadásul úgy, hogy a külső környezet nem volt támogató, hanem a lakossági fogyasztás, illetve a beruházások fűtötték. A CIB szerint ez az ütem nem tartható, valamiféle túlfűtöttséget jelez. Az EU-források most erősebben áramlanak, most használjuk fel, így 2020-ban jóval kevesebb lesz ezek hatása. Jövőre 3 százalékos növekedésre, utána 2,5 százalékra számítanak, ami viszonylag pesszimistának tűnik a jelen helyzetben.

Az inflációs nyomás közben erősödik, ami először úgy tűnt, hogy csak az egyszeri hatások eredménye, de most már a maginfláció is emelkedik, így a CIB nem számít arra, hogy 3 százalék alá mehetne az inflációs adat, de akár 4 százalék is lehet. Az MNB 4 százalékig nem izgul, miután plusz-mínusz 1 százalék a megengedett eltérés a 3 százaléktól. A CIB szerint nem kizárt, hogy az MNB a fogyasztói árindex helyett a maginflációt fogja figyelembe venni, ezért nem fog sietni a monetáris szigorítással, inkább megvárja, amíg az EKB is elkezdi azt.

Kamatszint, forint árfolyam

A CIB szerint azonban a BUBOR-ok, a piaci kamatszintek mindazonáltal emelkedni fognak, a jelenlegi 0 körüli szintről jövőre fél százalékra, az azt követő évben 1 százalékra. A forint árfolyam 3 évig stabil volt a 310-315-ös sávban, majd kitört a gyenge irányban. Ennek oka a monetáris lazaság és a kinti turbulencia, tovább gyengülni azonban nem tudott az erős fundamentumok miatt, ugyanakkor visszaerősödni sem tud egyelőre, így a CIB 320 körüli árfolyammal kalkulál.

Összességében 2019 még jó év lesz a magyar gazdaságnak, nagy növekedéssel, magas, de nem elszálló inflációval, lassú monetáris normalizálással.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.