4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Nem olyan szépek már a kilátások a világgazdaságban és a piacokon, mint egy évvel korábban, de azért összességében kedvező a helyzet, válságjelenségektől nem kell tartani. A magyar gazdaság idén elképesztően jól megy, ez azonban nem lesz tartható, alacsonyabb növekedéssel kell majd beérni, hangzott el a CIB sajtóreggelijén.

Nem olyan szép, mint egy éve

Egy éve nagyon szép volt minden, magas gazdasági növekedés, megszűnő deflációs veszély, de idén már megváltozott a helyzet, csökkent az optimizmus. A részvénypiacok éve elején megbicsaklottak, aztán ugyan magukhoz tértek, de a feltörekvő piacokon véget ért a lelkesedés, megkezdődött a tőkekiáramlás.

Ennek ellenére a CIB lassabb, de stabil növekedést vár a továbbiakban, semmiféle válságot nem vizionálnak. A monetáris politikában fennmarad divergencia: Amerikában a prociklikus fiskális politikát (adócsökkentés a legnagyobb fellendülésben) kompenzálja a szigorító monetáris politika (kamatemelések), ezzel szemben a japán jegybanknál és az EKB-nál nincs még érdemi szigorítás, a CIB nem is vár kamatemelést az EKB-tól 2019 vége előtt.

Monetáris divergencia

A monetáris divergencia következménye lett a dollár idei felértékelődése a tavalyi gyengülés után. A CIB szerint azonban a dollárerősödés jövőre megáll, kivéve azt az esetet, ha a globális hangulat nagyon elromlik és a dollár menekülőeszközzé válik, de erre nagyon kis esélyt adnak.

Idén a feltörekvő piacok komoly nyomás alá kerültek. Egyrészt sokan félnek a kínai lassulástól (a CIB nem tart ettől), illetve az erősödő dollár lecsökkentette a feltörekvők iránti étvágyat. Ráadásul a fundamentális gyengeségek is előjöttek (Argentína, Törökország), ellenben sok feltörekvő piac sokkal stabilabb mint 2008-ban (mi is), most derül ki, ki mennyire felkészült a bőség időszakának esetleges lecsengésére.

Hazai stabilitás

A magyar külső sérülékenység lecsökkent, az egyensúlytalanságok megszűntek, így kevéssé minket kevésbé érintenek a turbulenciák. Megvizsgálták, hogy az eladósodottabb országoknál mennyi refinanszírozási igény van (a lejáró adósság megújítása), ez nálunk magas, de most kicsi a devizaadósság aránya és kevés a külföldi résztvevő, így a belföldi bankok és háztartások finanszírozni fogják a lejáró adósságot.

Gazdasági növekedés, infláció

A magas, 5 százalékos növekedési adat mindenkit meglepett, ráadásul úgy, hogy a külső környezet nem volt támogató, hanem a lakossági fogyasztás, illetve a beruházások fűtötték. A CIB szerint ez az ütem nem tartható, valamiféle túlfűtöttséget jelez. Az EU-források most erősebben áramlanak, most használjuk fel, így 2020-ban jóval kevesebb lesz ezek hatása. Jövőre 3 százalékos növekedésre, utána 2,5 százalékra számítanak, ami viszonylag pesszimistának tűnik a jelen helyzetben.

Az inflációs nyomás közben erősödik, ami először úgy tűnt, hogy csak az egyszeri hatások eredménye, de most már a maginfláció is emelkedik, így a CIB nem számít arra, hogy 3 százalék alá mehetne az inflációs adat, de akár 4 százalék is lehet. Az MNB 4 százalékig nem izgul, miután plusz-mínusz 1 százalék a megengedett eltérés a 3 százaléktól. A CIB szerint nem kizárt, hogy az MNB a fogyasztói árindex helyett a maginflációt fogja figyelembe venni, ezért nem fog sietni a monetáris szigorítással, inkább megvárja, amíg az EKB is elkezdi azt.

Kamatszint, forint árfolyam

A CIB szerint azonban a BUBOR-ok, a piaci kamatszintek mindazonáltal emelkedni fognak, a jelenlegi 0 körüli szintről jövőre fél százalékra, az azt követő évben 1 százalékra. A forint árfolyam 3 évig stabil volt a 310-315-ös sávban, majd kitört a gyenge irányban. Ennek oka a monetáris lazaság és a kinti turbulencia, tovább gyengülni azonban nem tudott az erős fundamentumok miatt, ugyanakkor visszaerősödni sem tud egyelőre, így a CIB 320 körüli árfolyammal kalkulál.

Összességében 2019 még jó év lesz a magyar gazdaságnak, nagy növekedéssel, magas, de nem elszálló inflációval, lassú monetáris normalizálással.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!