<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A 2023-ra tervezett budapesti atlétikai vb-hez való hozzájárulás visszavonását kérte a fővárosi közgyűléstől Karácsony Gergely főpolgármester amiatt, hogy a kormány a Fudan Egyetemet akarja megépíteni a Diákváros helyett. A testület szeptember 1-én szavaz.

A főpolgármester a saját közösségi oldalán közzé tett csütörtöki, mintegy 2,5 perces videójában azt kérte a fővárosi közgyűléstől, hogy álljon el a 2023-as atlétikai vb megrendezésének támogatásától. Arra hivatkozott, hogy a kormány megszegte az előzetes megállapodást, és a Diákváros helyett a kínai Fudan Egyetemnek akar helyet adni a kiszemelt területen, ahol egyébként a főváros szerint a Diákvárosnak kellett volna megvalósulni.

A Diákváros és a Fudan Egyetem tervezett területe (forrás: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester FB-oldala)A Diákváros és a Fudan Egyetem tervezett területe (forrás: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester FB-oldala)

A két fél közötti megállapodás nem csupán azt tartalmazta, hogy Budapest megkapja a Diákvárost, hanem azt is, hogy a kormány 50 milliárd forintot ad a főváros egészségügyi fejlesztéseihez. Ennek a pénznek az egy részét már átutalták.

"Budapest egyik legjobb adottságú fejlesztési területéról van szó. A mögöttem látható egykori Nagyvásártelep épületének helyére képzeltük a kulturális és szórakoztató egységeket, más fejlesztéseket, köztük a kollégiumot is itt helyeztük volna el. A képlet egyszerű: a kormánynak fontosabb a kínai magánegyetem felépítése, ráadásul hatalmas, mintegy 400 milliárd forintos hitelből, mintsem az, hogy a vidéki diákoknak legyen megfizethető lakhatása" - mondta, majd így folytatta:

"Itt az ideje, hogy ne maradjon válasz nélkül ez a gaztett. Ezért javaslom a támogatás visszavonását a közgyűlésnek. Tudja meg ország-világ, hogy milyen kormánya van Magyarországnak. És tudja meg Orbán Viktor, hogy nem lehet felrúgni a megállapodásokat. Mi kitartottunk ezek mellett, noha lett volna ezer okunk, hogy ne így tegyünk. Ők viszont fölrúgták."

A Fudan Egyetem ügyében külön törvényt is megszavaztatott a kormány, de az egyetemnek átadandó ingatlanok ügyében végleges döntést még nem hozott. A nyáron volt egy formális találkozó Palkovics László miniszter, illetve Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karcsony Gergely részvételével, de ez a két ellenzéki politikus szerint abban merült ki, hogy a miniszter ismertette a kormány verdiktjét, amiben szerintük semmiféle kompromisszumnak nem volt jele.

Közben az atlétikai stadiont nagy erőkkel építi a Mészáros Lőrinc kezében lévő ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt., mint fővállalkozó páros. A beruházás bruttó költsége most 204 milliárd forintnál tart.

A Fudan-kampusz projektje egyébként a kezdeti, óriási nekilendülés után most épp megfenekleni látszik, legalábbis az elmúlt hónapokban semmi érdemleges nem történt a kínai egyetem budapesti honosítása ügyében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.