3p

A 2023-ra tervezett budapesti atlétikai vb-hez való hozzájárulás visszavonását kérte a fővárosi közgyűléstől Karácsony Gergely főpolgármester amiatt, hogy a kormány a Fudan Egyetemet akarja megépíteni a Diákváros helyett. A testület szeptember 1-én szavaz.

A főpolgármester a saját közösségi oldalán közzé tett csütörtöki, mintegy 2,5 perces videójában azt kérte a fővárosi közgyűléstől, hogy álljon el a 2023-as atlétikai vb megrendezésének támogatásától. Arra hivatkozott, hogy a kormány megszegte az előzetes megállapodást, és a Diákváros helyett a kínai Fudan Egyetemnek akar helyet adni a kiszemelt területen, ahol egyébként a főváros szerint a Diákvárosnak kellett volna megvalósulni.

A Diákváros és a Fudan Egyetem tervezett területe (forrás: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester FB-oldala)
A Diákváros és a Fudan Egyetem tervezett területe (forrás: Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester FB-oldala)

A két fél közötti megállapodás nem csupán azt tartalmazta, hogy Budapest megkapja a Diákvárost, hanem azt is, hogy a kormány 50 milliárd forintot ad a főváros egészségügyi fejlesztéseihez. Ennek a pénznek az egy részét már átutalták.

"Budapest egyik legjobb adottságú fejlesztési területéról van szó. A mögöttem látható egykori Nagyvásártelep épületének helyére képzeltük a kulturális és szórakoztató egységeket, más fejlesztéseket, köztük a kollégiumot is itt helyeztük volna el. A képlet egyszerű: a kormánynak fontosabb a kínai magánegyetem felépítése, ráadásul hatalmas, mintegy 400 milliárd forintos hitelből, mintsem az, hogy a vidéki diákoknak legyen megfizethető lakhatása" - mondta, majd így folytatta:

"Itt az ideje, hogy ne maradjon válasz nélkül ez a gaztett. Ezért javaslom a támogatás visszavonását a közgyűlésnek. Tudja meg ország-világ, hogy milyen kormánya van Magyarországnak. És tudja meg Orbán Viktor, hogy nem lehet felrúgni a megállapodásokat. Mi kitartottunk ezek mellett, noha lett volna ezer okunk, hogy ne így tegyünk. Ők viszont fölrúgták."

A Fudan Egyetem ügyében külön törvényt is megszavaztatott a kormány, de az egyetemnek átadandó ingatlanok ügyében végleges döntést még nem hozott. A nyáron volt egy formális találkozó Palkovics László miniszter, illetve Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karcsony Gergely részvételével, de ez a két ellenzéki politikus szerint abban merült ki, hogy a miniszter ismertette a kormány verdiktjét, amiben szerintük semmiféle kompromisszumnak nem volt jele.

Közben az atlétikai stadiont nagy erőkkel építi a Mészáros Lőrinc kezében lévő ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt., mint fővállalkozó páros. A beruházás bruttó költsége most 204 milliárd forintnál tart.

A Fudan-kampusz projektje egyébként a kezdeti, óriási nekilendülés után most épp megfenekleni látszik, legalábbis az elmúlt hónapokban semmi érdemleges nem történt a kínai egyetem budapesti honosítása ügyében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!