<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Elindul a Népliget, Budapest egyik legnagyobb és talán legrosszabb állapotú parkjának a megújítása. 

Tájépítészeti ötletpályázatot indított a Fővárosi Önkormányzat, ezzel felgyorsulhat a Népliget évtizedek óta esedékes teljes felújítása - jelentette be Facebook oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.  Eddig a ligetnek csak egy aprócska részén jelent meg egy felnőtteknek szánt kisebb edzőtér, de ezen kívül semmi sem történt már évek óta. Most viszont a politikus azt emelte ki: cél, hogy a szakma legjobbjai között, versenyben dőljön el, hogy egész pontosan hogyan nézzen ki a Népliget a jövőben és legyen ez a liget a zöldbe vágyó budapestieké.

Egyúttal - odaszúrva Orbán Viktornak - hangsúlyozta, hogy

"2022-ben, mikor az aszályokkal, a kiszáradó tavakkal és parkokkal, a hőhullámokkal a mindennapjainkon érezzük a klímaválságot, a Népliget csak ezeket a szempontokat figyelembe véve újulhat meg. Magyarul a jelenleginél több zöldfelületre, míg kevesebb betonra és térkőre van szükség."

A tájépítészeti ötletpályázatot már megelőzte egy széles körű lakossági bevonással, állami szereplőkkel, valamint kerületi önkormányzattal együttműködésben elkészített stratégiai terv. A cél egyértelmű: zöldfelületi értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a Népliget fénykorát idéző, sokszínű, élettel teli közösségi tér váljon.

Felnőtteknek szánt szabadtéri fitnesz pálya is lesz a Népligetben. Forrás: nepliget.budapest.huFelnőtteknek szánt szabadtéri fitnesz pálya is lesz a Népligetben. Forrás: nepliget.budapest.hu

A tájépítészeti pályázatnál 2023 áprilisában hirdetnek eredményt. Ezután lehet szó a kivitelezői tenderről, így a mostani állás szerint legkorábban várhatóan jövő év vége felé kezdődhetnek el a munkálatok és egy-két évig biztosan eltartanak.

Lesz nagy kerékpáros és futó kör, megújulnak a játszóterek, rendbe teszik a Planetárium és a Jurta színház környezetét, csillapítják a ligetet keresztben átszelő Vajda Péter utcát, egy nagyobb rendezvényteret alakítanak ki és több, nagy napozótér is létesül. A felújítás vélhetően nem érinti a Népliget keleti oldalán található és az FTC kezelésében lévő sportlétesítményeket.

Javítja a megújuló liget megközelítést, hogy az állami beruházásként épülő déli vasútnak lesz egy új megállója a Népliget dél-keleti sarkán, közel az Üllői úthoz. A liget teljes felújításának költségeiről egyelőre még csak becslések sem születtek, de bizonyosan több milliárd forint lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.