3p

A gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász üzent.

Sajnos nincs más választásom. Mindenkit arra kell kérnem, hogy a júniusi európai parlamenti választásokon ne szavazzon a Fideszre – kezdi legújabb posztját Karsai Dániel, a kijelentést pedig meg is indokolta:

Orbán Viktor évértékelője ugyanis gyakorlatilag semmilyen valóban fontos dologról nem szólt. Az eddigieknél erősebb figyelemfelhívásra van szükség. A gyermekek védelmét elintézte annyival, hogy módosítják a vonatkozó jogszabályokat. Erről nem értekeznék bővebben, mert nem vagyok a téma szakértője. De azért valahogy rossz érzésem van: nem inkább tenni kéne valamit a gyermekekért jogszabály-alkotás helyett?

Karsai szerint ugyanakkor ez nem minden, hozzátette:

A köztársasági elnök jogintézménye megmentésre szorul. A kegyelmi jogkör pontosabb definiálására van szükség. De nem egy szakmailag teljesen téves tiltással, hanem a kegyelmi ügyek átgondolt nyilvánossá tételével.

A magyar egészségügy haldoklik. Ez az állam felelőssége. Csak az ott dolgozók emberfeletti erőfeszítése miatt működik valahogy, de ennek ellenére a magyar egészségügybe bekerülők a krónikus emberhiány miatt objektíve nem kapnak az emberi méltóságnak megfelelő ellátást. Orbán Viktor erre egy szót sem vesztegetett.

Az életvégi döntésekhez való jog szintén kimaradt Orbán Viktor által érdekesnek tartott témák közül. Pedig ez az ügy önmagán túl mutató, szimbolikus jelentőséggel bír. Ennek a kérdésnek a lényege ugyanis az emberi méltóság. Ami az Alaptörvény értelmében az emberi lét alapját képező, sérthetetlen alapvető jog. Így az egész jogrendszer fundamentuma. Aki ezt semmibe veszi, és Orbán Viktor sajnos ezt tette, magát az emberhez méltó Magyarország megteremtését tagadja.

Karsai Dániel ismét üzent. Fotó: Bánkuti András
Karsai Dániel ismét üzent. Fotó: Bánkuti András

Valós problémák

Posztjában hangsúlyozta, hogy mindezen ügyek fényében világnézettől függetlenül ideje felszólítanunk a kormányt, hogy foglalkozzon valós problémákkal. Úgy fogalmazott, erre kiváló alkalom az egyébként konzervatív, de vele a fentiekben egyetértőknek, ha nem szavaznak a kormánypártra a közelgő uniós választáson. Kiemelte:

egy választási kudarc önmagában nem buktatja meg Orbán Viktort, nem helyezi hatalomba az ellenzéket, ha valakinek ez nem lenne szimpatikus. De kiváló eszköz lehet a kormánypolitika megfelelő irányba fordításához.

Az alkotmányjogász végül hangsúlyozta, a célja a kulturált párbeszéd megindítása a fenti témákban is, ahogy minden más, közérdeklődésre számot tartó kérdésben. Mindez talán radikális és támadó lépésnek tűnhet. Ugyanakkor a legeredményesebb családi beszélgetések is néha tányértöréssel és kiabálással kezdődnek.

Bízom benne, hogy kiabálásom egy gyorsan meginduló társadalmi beszélgetés kiváltója lesz. Ez a párbeszéd egyébként már megindult, de a kormány most már nem hallgathat

 - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!