<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Januártól vagy szabadságra kell menniük, vagy csak negatív teszttel léphetnek be munkahelyükre azok az állami és önkormányzati dolgozók, akik december 30-ig nem oltatják be magukat, de az emberi erőforrások minisztere - az Operatív Törzs javaslatának figyelembevételével - tanárokat mentesítheti a fizetés nélkül szabadság alól.

Kedd délután megjelent a Magyar Közlönyben egy módosítás az állami és önkormányzati alkalmazottak (ide tartoznak a pedagógusok is) kötelező oltásáról. Eszerint az az állami vagy önkormányzati foglalkoztatott, aki december 15-ig a védőoltást nem vette fel, az  intézmény dolgozói és tanulói egészségének és életének megóvása érdekében 2022. január 3. napjától

  • vagy fizetés nélküli szabadságon van,
  • vagy a  köznevelési intézmény, illetve a  szakképző intézmény, valamint egyéb, a munkavégzéssel összefüggő intézmény területére egy, a saját költségére elvégeztetett, 72 óránál nem régebbi – SARS-CoV-2 PCR teszt – negatív eredményének igazolásával léphet be.

A módosítás szerint az a foglalkoztatottat, aki a védőoltást nem vette fel december 15-ig, a munkáltató felhívja, hogy december 30-ig a védőoltást vegye fel, és annak felvételét meghatározott módon igazolja. Akinek egészségügyi indokból nem javasolják az oltást és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja, azt mutassa be eddi az időpontig a szakvéleményt. 

Fizetés nélküli szabadság vagy negatív teszttel lehet dolgozni menni (Fotó: Pixabay)Fizetés nélküli szabadság vagy negatív teszttel lehet dolgozni menni (Fotó: Pixabay)

A rendelet szerint, ha a foglalkoztatott 2022. január 3-tól igazolja a védőoltás felvételét, vagy az orvosi szakvéleményt bemutatja, ettől az időponttól a fizetés nélküli szabadsága megszűnik.

Kásler Miklós mentesíthetik a tanárokat a fizetés nélküli szabadság alól

A módosítás azt is rögzíti, hogy különös méltánylást érdemlő esetben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a  járványügyi és köznevelési szempontokra tekintettel – az  Operatív Törzs javaslatának figyelembevételével – a  foglalkoztatottat mentesítheti a jogkövetkezmények alól.

Emelhetik az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszámát

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma délután egy közleményt adott ki, eszerint a gyermekek egészségének védelme érdekében a kormány rendeletben szabályozta az eljárást azokkal a pedagógusokkal kapcsolatban, akik a számukra kötelezően elrendelt oltást nem veszik fel.


Mint megjegyzik: a kormány továbbra is az oltás alapú védekezést tartja a leghasznosabbnak, "nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedhessük, hogy oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban" - áll a tárca közleményében. 


Továbbá miniszteri határozat alapján a tanítási év biztonságos megszervezése érdekében az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszáma 20 órára emelhető, a 2022-es esztendőben ugyanakkor óraadóként csak oltott, vagy az oltás alól mentesítő orvosi szakvéleménnyel rendelkező személlyel létesíthető új jogviszony.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.