3p

Januártól vagy szabadságra kell menniük, vagy csak negatív teszttel léphetnek be munkahelyükre azok az állami és önkormányzati dolgozók, akik december 30-ig nem oltatják be magukat, de az emberi erőforrások minisztere - az Operatív Törzs javaslatának figyelembevételével - tanárokat mentesítheti a fizetés nélkül szabadság alól.

Kedd délután megjelent a Magyar Közlönyben egy módosítás az állami és önkormányzati alkalmazottak (ide tartoznak a pedagógusok is) kötelező oltásáról. Eszerint az az állami vagy önkormányzati foglalkoztatott, aki december 15-ig a védőoltást nem vette fel, az  intézmény dolgozói és tanulói egészségének és életének megóvása érdekében 2022. január 3. napjától

  • vagy fizetés nélküli szabadságon van,
  • vagy a  köznevelési intézmény, illetve a  szakképző intézmény, valamint egyéb, a munkavégzéssel összefüggő intézmény területére egy, a saját költségére elvégeztetett, 72 óránál nem régebbi – SARS-CoV-2 PCR teszt – negatív eredményének igazolásával léphet be.

A módosítás szerint az a foglalkoztatottat, aki a védőoltást nem vette fel december 15-ig, a munkáltató felhívja, hogy december 30-ig a védőoltást vegye fel, és annak felvételét meghatározott módon igazolja. Akinek egészségügyi indokból nem javasolják az oltást és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja, azt mutassa be eddi az időpontig a szakvéleményt. 

Fizetés nélküli szabadság vagy negatív teszttel lehet dolgozni menni (Fotó: Pixabay)
Fizetés nélküli szabadság vagy negatív teszttel lehet dolgozni menni (Fotó: Pixabay)

A rendelet szerint, ha a foglalkoztatott 2022. január 3-tól igazolja a védőoltás felvételét, vagy az orvosi szakvéleményt bemutatja, ettől az időponttól a fizetés nélküli szabadsága megszűnik.

Kásler Miklós mentesíthetik a tanárokat a fizetés nélküli szabadság alól

A módosítás azt is rögzíti, hogy különös méltánylást érdemlő esetben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a  járványügyi és köznevelési szempontokra tekintettel – az  Operatív Törzs javaslatának figyelembevételével – a  foglalkoztatottat mentesítheti a jogkövetkezmények alól.

Emelhetik az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszámát

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma délután egy közleményt adott ki, eszerint a gyermekek egészségének védelme érdekében a kormány rendeletben szabályozta az eljárást azokkal a pedagógusokkal kapcsolatban, akik a számukra kötelezően elrendelt oltást nem veszik fel.


Mint megjegyzik: a kormány továbbra is az oltás alapú védekezést tartja a leghasznosabbnak, "nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedhessük, hogy oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban" - áll a tárca közleményében. 


Továbbá miniszteri határozat alapján a tanítási év biztonságos megszervezése érdekében az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszáma 20 órára emelhető, a 2022-es esztendőben ugyanakkor óraadóként csak oltott, vagy az oltás alól mentesítő orvosi szakvéleménnyel rendelkező személlyel létesíthető új jogviszony.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!