2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Megalakíthatja negyedik kormányát.

Május 8-án tartja alakuló ülését az Országgyűlés, s a parlament honlapjára felkerült tájékoztatóból már az is tudjuk, mi lesz a menetrend.

Eljön a negyedik kormányzás ideje
Eljön a negyedik kormányzás ideje

Az alakuló ülés 10-kor kezdődik, s a tervek szerint délután kettőig tart, illetve addig, amíg a napirendi pontok végére nem érnek a képviselők.

Először Áder Jánosé lesz a szó, a köztársasági elnök mond köszöntőt és nyitja meg az ülést. Áder dolga továbbá a bejelentés a képviselői megbízólevelek átvételéről.

Ezt követően a korelnök kap szót - választott elnök hiányában -, és ekkor történik meg a korjegyzők felkérése is.

Az első napirendi pont szerint a parlament meghallgatja a Nemzeti Választási Bizottság elnökének, Patyi Andrásnak a beszámolóját az NVB 2018-as választáson végzett tevékenységéről. Őt a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona követi, akinek a beszámolójából kiderülhet, pontosan milyen okok vezettek a választás hivatalos honlapjának lefagyásához a választás napján.

Mindkét beszámoló elfogadásáról vita nélkül határoz a későbbiekben az országgyűlés.

Ezután rövid szünet következik, majd a mandátumvizsgálattal kapcsolatos eljárások következnek.

Az ünnepélyes esküt 11 óra táján teszik le a képviselők a történelmi zászlók előtt, majd bejelentik az új Országgyűlés megalakulását.

A kormányzás szempontjából ekkor kezdődnek a fontos események: elsőként bejelentik a kormány megszűnését, majd a köztársasági elnök javaslatot tesz az új miniszterelnök személyére. Aki természetesen Orbán Viktor lesz.

Újabb napirendi pontként a délelőtt meghallgatott beszámolókról szóló határozatokat hozzák meg a képviselők. Majd titkos szavazásra kerül sor az Országgyűlés elnökének személyéről. Az alelnököket, a jegyzőket és a háznagyot nyílt szavazással választják meg.

Utolsó aktusként pedig az országgyűlés bizottságainak létrehozásáról hoznak határozatot a képviselők. Ezt követően az elnök berekeszti az ülést, véget ér a 2018-2022-es parlamenti ciklus első ülése, Orbán Viktor kormányt alakíthat.

Az első törvénymódosító javaslatok közt lesz a Stop Soros! csomag részeinek tárgyalása, valamint a 2019-es költségvetés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!